Retró kikapcsolódás: C64 játékok online futtatása, teljesen ingyen

Két olyan témakör van, amelyik kimeríthetetlen és szinte mindenkit vonz: a játék és a retró. Valahogy kikapcsolódni és nosztalgiázni a jelek szerint mindenki szeret. Éppen ezért mutattunk már mi is temérdek ilyen témát, köztük néhány “koktélt” is, ahol a játék és a retró keveredik. Volt szó régi játékok ingyenes letöltéséről, régi operációs rendszerek nézegetéséről, Windows 95 vagy éppen MacOS System 7 futtatásáról a böngészőben, és DOS játékok futtatásáról Macen, vagy éppen online. Ez utóbbi témakörhöz térünk ma vissza kicsit, csak a DOS helyett ezúttal C64 játékok online futtatása kerül terítékre. A rendszert leszámítva viszont minden más ugyanaz lesz, mint amikor nagynevű DOS-os játékoknak estünk neki a böngészőben.

C64 játékok online futtatása, ingyen

Valószínűleg nagyon sokan gondolnak még vissza ma is jó érzéssel a Commodore gépek világára, köztük pedig az etalonnak számító C64-re. Annak idején mi is órákat töltöttünk szinte minden nap előttük, összeülve a haverokkal, barátokkal.

Nos, aki szeretné kicsit felidézni a múltat, annak – éppúgy, ahogy anno a DOS játékos cikkünknél – az Archive.org oldalra kell ellátogatnia, azon belül pedig a Commodore 64 emulátor aloldalra. Itt aztán mindenki kiélheti magát, ugyanis seregnyi remek C64-es játékot töltöttek fel az oldal szerkesztői. Használatukhoz nincs szükség extra alkalmazásokra, csak a böngészőre, az emulátor online működik (egyébként a népszerű VICE emulator az alapja). Egyszerűen kattintsunk rá a listában arra a játékra, amelyiket kipróbálnánk, várjuk végig a betöltési procedúrát (ami azért eltart egy ideig, de kibírható), s már kezdődhet is a mulatság! Az sem jelent gondot, ha nincs kéznél Joystick, mivel a legtöbb játék billentyűzettel is használható az emulátorban, bár nem mindegyiknél sikerült egyértelműre konfigurálni. Az F12 gomb megnyomásával viszont beléphetünk a VICE emulátor beállítási menüjébe és ott kedvünkre átvariálhatjuk a dolgokat, például a billentyűkiosztást is.

Mindent egybevetve ez egy újabb remek kezdeményezés az Archive.org részéről. Persze akkor lenne teljes az élmény, ha valóban egy működő C64-es előtt ücsörögnénk, de hát ez nem mindenkinek adatik meg. Aki viszont csak elütné az időt egy régi kedvencével, annak remek lehetőség ez is. Érdemes kipróbálni!

Ne maradjon le erről sem!