Retró kikapcsolódás: C64 játékok online futtatása, teljesen ingyen

Két olyan témakör van, amelyik kimeríthetetlen és szinte mindenkit vonz: a játék és a retró. Valahogy kikapcsolódni és nosztalgiázni a jelek szerint mindenki szeret. Éppen ezért mutattunk már mi is temérdek ilyen témát, köztük néhány “koktélt” is, ahol a játék és a retró keveredik. Volt szó régi játékok ingyenes letöltéséről, régi operációs rendszerek nézegetéséről, Windows 95 vagy éppen MacOS System 7 futtatásáról a böngészőben, és DOS játékok futtatásáról Macen, vagy éppen online. Ez utóbbi témakörhöz térünk ma vissza kicsit, csak a DOS helyett ezúttal C64 játékok online futtatása kerül terítékre. A rendszert leszámítva viszont minden más ugyanaz lesz, mint amikor nagynevű DOS-os játékoknak estünk neki a böngészőben.

C64 játékok online futtatása, ingyen

Valószínűleg nagyon sokan gondolnak még vissza ma is jó érzéssel a Commodore gépek világára, köztük pedig az etalonnak számító C64-re. Annak idején mi is órákat töltöttünk szinte minden nap előttük, összeülve a haverokkal, barátokkal.

Nos, aki szeretné kicsit felidézni a múltat, annak – éppúgy, ahogy anno a DOS játékos cikkünknél – az Archive.org oldalra kell ellátogatnia, azon belül pedig a Commodore 64 emulátor aloldalra. Itt aztán mindenki kiélheti magát, ugyanis seregnyi remek C64-es játékot töltöttek fel az oldal szerkesztői. Használatukhoz nincs szükség extra alkalmazásokra, csak a böngészőre, az emulátor online működik (egyébként a népszerű VICE emulator az alapja). Egyszerűen kattintsunk rá a listában arra a játékra, amelyiket kipróbálnánk, várjuk végig a betöltési procedúrát (ami azért eltart egy ideig, de kibírható), s már kezdődhet is a mulatság! Az sem jelent gondot, ha nincs kéznél Joystick, mivel a legtöbb játék billentyűzettel is használható az emulátorban, bár nem mindegyiknél sikerült egyértelműre konfigurálni. Az F12 gomb megnyomásával viszont beléphetünk a VICE emulátor beállítási menüjébe és ott kedvünkre átvariálhatjuk a dolgokat, például a billentyűkiosztást is.

Mindent egybevetve ez egy újabb remek kezdeményezés az Archive.org részéről. Persze akkor lenne teljes az élmény, ha valóban egy működő C64-es előtt ücsörögnénk, de hát ez nem mindenkinek adatik meg. Aki viszont csak elütné az időt egy régi kedvencével, annak remek lehetőség ez is. Érdemes kipróbálni!

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató