Nosztalgia: Windows 95 futtatás Windowson, Macen, Linuxon

A Windows 95-öt lehetett szeretni, gyűlölni, vagy kényszer hatására elfogadni, de kétségtelen, hogy jelentős lépés volt a Microsoft és a Windows életében sok szempontból. A felület lényege sokáig nem változott és máig visszaköszön a Windows 10 felületének elrendezésében is (a Start gombot például erőteljes próbálkozás után sem tudta likvidálni a Microsoft, mert a felhasználók visszasírták). Aki pedig esetleg nosztalgiázni szeretne, de nem tudja beszerezni a telepítőkészletet, hogy egy régebbi PC-re vagy virtuális gépbe telepítse a rendszert, annak örömhír, hogy egy ügyes kis pakk segítségével megoldható a Windows 95 futtatás Windowson, Macen vagy linuxos PC-n egyaránt.

Windows 95 futtatás Windowson, Macen vagy Linuxon

A windows95 nevű GitHub project segítségével most bárki pár kattintással beüzemelhet egy működő Windows 95 rendszert a gépén, virtuálisan. A Windows95 projekt – Electronra épülő – aktuális verziói innen tölthetők le Windowsra, macOS-re és Linuxra egyaránt. Ha szükséges, a projekt oldaláról a Contributing szekcióból letölthető Windows 95 lemezkép állományra is.

Miután telepítettük gépünkre a megfelelő verziót, már gond nélkül beüzemelhető a Windows 95, pont úgy, mintha egy sima alkalmazást indítanánk el. Szóval ettől kezdve egy kattintás és máris nosztalgiázhatunk. A virtualizáció teljesítménye persze elmarad egy VMware vagy Parallels megoldástól, de arra, hogy kicsit kattogjunk a régen látott felületen – vagy a csemetéknek is megmutassuk, hogy volt élet a Windows 10 előtt is – megfelel.

Ennél többre nem igazán alkalmas a dolog, bár alapvetően szépen összerakták, hiszen lehetőség van mindig az előzőleg abbahagyott felállást előhívni, illetve bármikor megtehetjük, hogy teljesen nullázzuk korábbi ténykedéseinket és frissen indítjuk el a rendszert.

Használat közben – hasonlóan a virtuális gépes megoldásokhoz – itt is magáévá teszi az egérkurzort a rendszer, amelyet az ESC gomb megnyomásával adhatunk vissza gépünk valódi operációs rendszerének.

Mindent összevetve ez a megoldás azért inkább csak egy jópofa játék, mintsem egy valóban használható megoldás, de annak megteszi. Jó érzés kicsit eljátszani a régi rendszerrel, s összevetni az azóta készült fejlesztésekkel.

További nosztalgia lehetőségek

Ha valakinek hirtelen kedve támadt megnézni, milyenek is voltak a régi OS-ek, annak tudjuk javasolni korábbi cikkünket, amelyben szinten minden ilyen rendszerről találnak majd képernyőképeket.

Sőt, mutattunk már megoldást a Windows 98 böngészőben történő futtatására, ugyanígy böngészőben működő Macintosh (MacOS System 7) rendszerre, és persze DOS játékok futtatására offline és online egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!