Képek ellátása jelölésekkel, kiemelésekkel iOS-en és Androidon

Egy képpel, fotóval olykor sokkal jobban elmagyarázhatunk dolgokat, mintha hosszasan körbeírnánk a témát. Kiváltképp igaz ez, ha kiemeljük rajta a lényeges pontokat, részleteket. Ma két olyan alkalmazást mutatunk, amelyekkel közvetlenül az okostelefonon megoldható a képek ellátása jelölésekkel, megjegyzésekkel. Ha kell, kitakarhatunk kényes részleteket, bekeretezhetünk fontos területeket, használhatunk nyilakat, szövegdobozokat, nagyító funkciót stb. Szóval minden a rendelkezésünkre áll majd, hogy fotókat, képernyőképeket, térképeket stb. tegyünk érthetőbbé mások számára.

 

Képek ellátása jelölésekkel: ingyen

Mielőtt belevágnánk a két kiszemelt app bemutatásába, felhívjuk a figyelmet egy régóta jól bevált, ingyenes megoldásra is: az Evernote fejlesztői által készített Skitch nevű alkalmazás iOS-re ingyen elérhető, s bár mostanság már elég mostohán bánnak a frissítéseivel, azért még működik mindkét rendszeren. Tudását illetően pedig az egyik legjobb az ingyenes felhozatalban. Kapunk színezhető nyilakat, kereteket, szövegeket egyaránt, illetve a kényes részek (személyes adatok, arcok stb.) kitakarásához is van benne eszköz. Azt nehéz megjósolni, hogy még meddig él ez a program, mivel alapvetően már csak az Evernote jegyzet alkalmazáson belüli, illetve az önálló maces változatot fejlesztik. S bár iOS-re még elérhető az App Store-ból, frissítést itt is nagyon régen kapott. Amíg viszont létezik, addig érdemes használni, mert tényleg kiváló minden szempontból.

Emellett az iOS aktuális verziója és néhány androidos okostelefon (például a Samsung egyes készülékei) is rendelkeznek képjelölési funkciókkal, így sok esetben akár ezeket is kiválóan lehet alkalmazni. Ha viszont valaki többre vágyik ennél, annak feltétlenül érdemes megismerkednie az alábbi appokkal.

 

Annotate – Image Annotation Tool

Kezdjük az androidos megoldással, már csak azért is, mert nem is olyan régen ez a program már szerepelt nálunk egy nagyobb androidos válogatás részeként. Az Annotate (vagy teljes nevén Annotate – Image Annotation Tool, ami csak azért fontos, mert Annotate néven azért akad még jópár app a store-okban) egy kifejezetten jól sikerült darab. Természetesen itt is megtaláljuk a hasonló programoknál megszokott anyilakat, kereteket, szövegdobozokat, de ebben az alkalmazásban ezeket korrekt módon testreszabhatjuk. Nem csak a színüket, hanem a stílusukat is változtathatjuk a rendelkezésre álló sablonok alapján. A nyilak esetében a forma alakítását kívül a kétirányúság is bekapcsolható, vagy akár egyszerű vonalat is húzhatunk ezzel az eszközzel.

Kifejezetten praktikus lehetőség, hogy a környezet elsötétítésével is kiemelhetünk egy adott területet, mintha “megvilágítanánk” azt, illetve van nagyító funkció is, amellyel felnagyíthatunk részeket a képen. Emellett a kitakarásra is több módszer áll rendelkezésünkre, szóval tényleg minden olyan eszközt megkapunk, amire a képek jelöléséhez szükségünk lehet.

További hasznos cikkek

A program sajnos csak részben ingyenes, mindössze alap funkciókat használhatunk ha letöltjük, de a kitakarások, kiemelések már csak alkalmazáson belüli vásárlással érhetők el. Igaz, alig több mint ezer forintot kell csak rááldoznunk, s cserébe az egyik legjobb androidos megoldást tudhatjuk a telefonunkon. Ha gyakran kell ellátnunk magyarázatokkal fotókat vagy képernyőképeket, ennyit bőven megér.

 

Annotate+

Az iOS-re készült Annotate+ a tudását tekintve még a fentebb bemutatott androidos appon is túlmutat, pedig már ott is el voltunk kényeztetve. Azt már szinte le sem kell írnunk, hogy itt is rendelkezésre állnak a szövegek, nyilak és keretek, de például szövegformázásra ebben a programban jóval több sablont kapunk, így szinte bármilyen stílusú képen elhelyezhetünk jól olvasható feliratokat. A nyilakat pedig – amellett, hogy teljesen testreszabható a megjelenésük – adott ponton törhetjük vagy hajlíthatjuk is, ha arra lenne szükségünk. Emellett itt is megtaláljuk a részletek mozaikos, vagy elmosott kitakarására szolgáló és azok kiemelését végző eszközöket egyaránt. A nagyító sem hiányzik a repertoárból.

De kapunk még ezeken túl is pár extrát: sorszámozási lehetőséget (amellyel például egy képernyőképen remekül lehet illusztrálni, milyen sorrendben kell megérinteni az egyes elemeket), értékeléshez csillagokat, térképekhez jelölőket (ezekkel útvonalakat és találkozási pontokat is kiemelhetünk). További bónusz, hogy a programban rétegkezelőt is találunk, így az egyes elemeket utólag is tudjuk egymás fölé-alá rendezni.

Bónuszként a program ikonja is változtatható, bár ennek gyakorlati haszna tulajdonképpen nincs. Jóval hasznosabb viszont hogy akár kollázs készítésre is alkalmas a program. Ehhez külön menüpontot találunk a felületen.

Hasonlóan az androidos alkalmazáshoz, itt is csak egy részét kapjuk meg ingyen a felsorolt eszközöknek. A többihez sajnos az alkalmazáson belül fizetnünk kell. De ez egyszeri és viszonylag olcsó befektetés, Így akinek tényleg szüksége van egy ilyen alkalmazásra, annak bőven megéri az – 1790 forintos – árát.

 

Az androidos app teszteléséhez egy Samsung Galaxy S9 okostelefont használtunk, amelyet a Samsung Electronics Magyar Zrt. biztosított számunkra.

Ne maradjon le erről sem!