Hatékony fogyókúra app: fogyjunk okostelefonnal az újévben is

Az év utoló heteiben elég csak egy kicsit elengedni magunkat, s már szaladnak is fel a plusz kilók az ínycsiklandó karácsonyi ebédek, vacsorák, a csodás beiglik és egyéb sütemények, s persze az újévi virsli dömping hatására. Ilyenkor aztán az első újévi fogadalom, amely mindenkinek eszébe jut: januártól diétázom. A diéta azonban nem mindenkinek megy egyszerűen. Ahhoz, hogy odafigyeljünk rá, mit eszünk, sokszor nem elég az egyszerű elhatározás, kell egy kis motiváció, vagy akár állandó segítség is. utóbbi lehet akár egy szakember is, de mi ugye IT oldal vagyunk, szóval adódik a helyzet, hogy első körben valamilyen appot ajánlunk erre a célra. Hiszen a számítógép és az okostelefon számtalan módon hasznosítható egészségünk megőrzéséhez, elég csak egy pillantást vetni Egészség dossziénk méretes gyűjteményére. Ma egy olyan fogyókúra app kerül terítékre iOS-re és Androidra, amely segíthet elérni a kívánt súlyt, anélkül, hogy vad és egészségtelen éhezésbe kezdenénk, vagy mindenféle gyanús fogyasztó-szereket kezdenénk beszedni. Induljon hát a hatékony fogyókúra okostelefonnal.

Yazio: hatékony fogyókúra app

Mielőtt belekezdenénk, két dolgot kell tisztáznunk. Az egyik, hogy mai ajánlatunk, a Yazio elsősorban azoknak lesz hasznos, akik kalóriaszámlálásos módszerrel szeretnének fogyni. A második: számolgathatjuk a kalóriákat és koplalhatunk bármennyit, ha legalább napi 10 perc tornát és mondjuk fél-egy óra sétát nem iktatunk be. Az íróasztal előtt ülve csak koplalással lehet fogyni, de az minden, csak nem egészséges. A mozgás elengedhetetlen, nem csak a fogyás, hanem úgy általában az egészségmegőrzés tekintetében is. Mellesleg ezzel kapcsolatban is mutattunk már alkalmazásokat (például itt és itt), amelyek segíthetnek minket mozgásra inspirálni. Tényleg, legalább napi 30-60 perc folyamatos sétát iktassunk be, ha másra nem is szánunk időt.

Míg a linkelt programok a mozgást és az edzést segíthetik addig a Yazio az étkezésünket reformálhatja meg. Természetesen nem csak a kalóriákat, hanem a zsír-, szénhidrát-, zsír bevitelt is figyeli a program. Az alkalmazás által megszabott értékeket nem illik túllépni, bár büntetni és jutalmazni értelemszerűen csak virtuális jelvényekkel tud minket. De talán ez is elég ösztönző lehet, hiszen így folyamatosan figyelhetjük, mikor fértünk bele a megadott határokba. Utóbbiakat a program a korunknak, nemünknek, méreteinknek, mozgásmennyiségünknek megfelelően állapítja meg. Megadhatjuk azt is, mennyi idő alatt, mennyit szeretnénk fogyni. Ennek meghatározásakor is érdemes a Yazio figyelmeztetéseire hallgatni, nehogy egészségtelen koplalás legyen a vége. A Yazio figyelmeztet, ha túl gyorsan, túl sokat akarunk fogyni, s emiatt alultervezzük a kalóriabevitelt. Energiára azért szüksége van a szervezetünknek. Nem éhezzünk, azzal nem lehet tartósan – és egészségesen – lefogyni.

Étkezéseinket a Yazió pár fő kategóriába sorolva tárolja: reggeli, ebéd, vacsora, nassolnivalók. Ezekbe a kategóriákba sorolhatunk be mindent. A program az előrecsomagolt ételek esetében akár vonalkód alapján (a telefon kamerájával leolvashatjuk a beviteli felületen) is tudni fogja azok kalória-, zsír-, szénhidrát-, zsír tartalmát. Emellett a só- vagy éppen a cukor bevitelt is figyeli és szól, ha ezekből túl sokat tartalmaz egy étel. Egy gramm mérleg persze nem árt ehhez a módszerhez, de ha az ember egy ideig csinálja, később már egész jól meg is tudja saccolni a mennyiségeket. Szóval beírjuk a programba, mi mindent ettünk reggelire, s miből mennyit, a Yazio pedig szorgalmasan összesít és látványos folyamatjelzőkön (is) mutatja, hogy aznap még miből, mennyit fogyaszthatunk.

Ha nem előre csomagolt összetevőkből eszegetünk, hanem okosan a piacon szerezzük be a zöldségeket, húsokat, s magunknak főzünk, akkor közvetlenül a programon belül tudunk keresni az online adatbázisban is. Adott esetben recepteket is összerakhatunk, amelyeknél az összetevőkből a program kiszámolja az adott adag értékeit. Sőt, ha van kedvünk, ezeket közzé is tehetjük, hogy másik és felhasználhassák a diétájukhoz. Ugyanígy felvehetünk az adatbázisba olyan termékeket is, amelyek esetleg nincsenek meg eleve (elég méretes adatmennyiség áll rendelkezésünkre, szóval ritka eset, hogy valami hiányzik). Ezeket kezelhetjük privát adatként, vagy publikussá is tehetők a többi felhasználó számára.

Étkezési terv és kihívások

A Yazio érdekessége, hogy lépésről lépésre segít nekünk összeállítani a megfelelő étkezési tervet, amelyben meghatározhatjuk, hogy mennyi idő alatt, mekkora súlytól szeretnénk megszabadulni. Mellesleg nem csak fogyáshoz, de súlytartáshoz, sőt, hízáshoz is remek segítség. Ugyanígy segíthet az izomépítésben, vagy csak egyszerűen az egészséget étkezési szokások kialakításában is. Kinek, mire van szüksége.

Az étkezés mellett a programban feljegyezhetjük:

  • súlyunk alakulását
  • testméreteink változásait
  • vízfogyasztásunkat
  • vérnyomásunkat
  • vércukor szintünket
  • edzéseinket

Egyszóval mindent egyetlen felületen menedzselhetünk, ráadásul a mozgással elégetett kalóriákat a program be tudja számolni a tervünkben rögzített tervhez. Az már rajtunk múlik, hogy kvázi “leesszük” a lemozgott mennyiséget, vagy inkább gyorsítjuk vele a fogyást és tartjuk magunkat a tervezett bevitelhez.

Extraként pedig kihívásokat is meghatározhatunk, például 30 napig nem eszünk gyorséttermi ételt, édességet, nem kávézunk stb. A Coach menüpontban seregnyi ilyen lehetőség van, plusz egy halom remek recept.

Fogyókúra okostelefonnal

A Yazio működésében és felépítésében egyaránt hasonlít a korábban tesztelt MyFitnessPal alkalmazáshoz. Viszont a Yazio felülete honosított, így magyar nyelven is használható, ezen kívül áttekinthetőbb is szerintünk a konkurensénél. A tartalmak nagyobb része szintén elérhető magyarul. Minden egybevetve a Yazio egy kifejezetten nagy segítséget jelenthet, akár fogyásról, akár izomépítésről, vagy egyszerűen egészséges táplálkozásról van szó. Az alap funkciókat teljesen ingyen is használhatjuk (ingyenes regisztráció szükséges), de ha teljesen ki akarjuk aknázni a lehetőségeket, érdemes legalább pár hónapra előfizetni a Pro változatra. Az ingyenes verziót letölteni innen lehet (iOS, Android), a Pro előfizetést pedig alkalmazáson belül intézhetjük, ha szükségünk van rá.

Ne maradjon le erről sem!