Szünet tartásra emlékeztető alkalmazás, ingyen

Korábban mutattunk már több olyan alkalmazást, amelyek segíthetnek egészségünk megőrzésében. Ezek szép számmal sorakoznak Egészség rovatunkban, s akadnak közöttük asztali rendszerekre készült szoftverek, okostelefonos appok, vagy éppen online szolgáltatások egyaránt. Ma is ezt a gyűjteményt bővítjük majd egy újabb gyöngyszemmel, amely nem már, mint egy szünet tartásra emlékeztető alkalmazás, amely ingyen használható Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt.

Stretchly: Szünet tartásra emlékeztető alkalmazás

A Stretchly egy nyílt forráskódú program, amelyet teljesen ingyen tölthetünk le a három népszerű asztali rendszerre (Windows, macOS, Linux). Lényege, hogy – kicsit a pomodoro alkalmazásokra hajazva – megadott időközönként figyelmeztet minket, hogy pár percre hagyjuk abba a munkát és lazítsuk el izmainkat, pihentessük a szemünket. Ebben a home office irányba fordult világban igencsak jól jöhet azoknak, akik hajlamosak túlságosan belefeledkezni a munkába.

Maga a program nincs túlbonyolítva, de azért minden fontos jellemzője testreszabható. Így például választhatunk, hogy a megadott idő leteltével teljes képernyőt betöltve, vagy csak egy felugró ablakban hívja fel a figyelmünket a szünettartásra, illetve azt is meghatározhatjuk, hogy ez a figyelmeztető felület miként fessen (választhatunk színt, áttetszőséget stb.). Emellett természetesen mi szabhatjuk meg, hogy mennyi idő teljes el a rövid és hosszú szünetekig, illetve a két változat körül melyik, milyen hosszúságú legyen. Sőt, még azt is megadhatjuk, hogy mennyire legyen velünk erőszakos a program: ha hajlamosak vagyunk minden alkalommal elodázni vagy megszakítani a szüneteket – amire alapértelmezésben lehetőséget biztosít az alkalmazás -, akkor a Szigorú mód bekapcsolásával felhatalmazhatjuk a programot, hogy figyelmen kívül hagyja a megszakítási kérelmünket. Így kénytelenek leszünk kivárni, amíg valóban letelik a szünet.

Érdekesség, hogy szemben a konkurens alkalmazásokkal – amilyen például a Rest -, a Stretchly azt is figyelembe veszi a visszaszámláláskor, hogy ténylegesen a gép előtt vagyunk-e. Így elkerülhető, hogy ha kiugrunk kávézni a konyhába, visszatérve pont egy szünet kezdődjön a gépen, miközben nem is dolgoztuk le a tervezett időmennyiséget. Emellett bekapcsolhatunk figyelmeztetést is, amely diszkréten jelenti 10 másodperccel a szünet megkezdése előtt, hogy érdemes elkezdeni befejezni, amivel épp foglalkoztunk, mert pár másodpercen belül teljesen meg kell szakítanunk a munkát.

Összegzésül

Ez a kényszerszünetesdi sokak esetében nagyon hasznos lehet, ha ugyanis egész nap a monitor előtt görnyedünk, arra pár hónap alatt rámehet az egészségünk. Szóval a Stretchly kifejezetten hasznos kis alkalmazás, ráadásul teljesen ingyen áll a rendelkezésünkre, ráadásul akár teljesen magyar nyelvű felülettel is használhatjuk. Csak rajtunk múlik, bevetjük-e egészségünk megőrzése érdekében.

Hasonló programok és online szolgáltatások amúgy akadnak szép számmal, többek között erre a linkre kattintva is elérhető olyan cikkünk, amelyikben ilyenekről van szó. De nagyon hasonló megoldással szolgálnak a különféle pomodoro alkalmazások is, amelyekből szintén volt már nálunk bőven, de természetbarát volta miatt kiemelnénk közülük a Forestet.

Ne maradjon le erről sem!