Home office egészség: tornagyakorlatok otthoni munka közben

Az idén útjára indult Home Office rovatunkban folyamatosan igyekszünk tippekkel és bővülő eszköztárral segíteni az életét azoknak, akik otthoni távmunkára kényszerültek a COVID mizéria következtében (vagy eleve sokat dolgoznak otthonról). Mutattunk már számos praktikus szoftvert, online szolgáltatást, amelyekkel kényelmesebb vagy éppen biztonságosabb lehet az otthoni munkavégzés. Ám a távmunka sokak esetében nem is annyira a munkavégzés oldaláról jelent gondot, hanem az egészségmegóvás szempontjából. Ugyanis az otthoni körülmények között vannak olyanok, akik teljesen belemerülnek a tennivalójukba, s a magányos munka közben elfelejtenek legalább pár óránként beiktatni egy kis szünetet. Ezzel kapcsolatban anno mutattunk néhány szoftvert, amelyek különféle módon figyelmeztethetnek minket arra, hogy tartsunk egy kis pihenőt. Ám ha képtelenek vagyunk ténylegesen felállni a gép elől, legalább annyit tegyünk meg, hogy az alábbi weboldalakat is megnyitjuk pár óránként. Az ezeken található tornagyakorlatok otthoni munka közben is bármikor elvégezhetők, némelyikhez még csak a gép környékét sem kell elhagynunk, az asztal előtt elvégezhetők.

Home office egészség: tornagyakorlatok otthoni munka közben

Az alábbi oldalak nem tartalmaznak csodaszereket, de arra biztosan jók, hogy kicsit átmozgassuk a végtagjaikat a munka közben. Ha már tényleg hajlamosak vagyunk annyira belemerülni a távmunkába, hogy nem vagyunk hajlandók – vagy nincs lehetőségünk – elmenni egy órás sétára a környéken, legalább ennyit tegyünk meg naponta többször, az egészségünk megóvása érdekében.

I need a break

Kezdjük az I need a break oldallal, amelyből amúgy létezik okostelefonos változat is. Mindenesetre a webes verzióhoz nincs szükség másra, csak a kedvenc böngészőnkre. Az oldal megnyitása után azonnal betöltődnek a gyakorlatok. Nincs más dolgunk, csak követni a videós tréner mozdulatait.

Bár nem vagyunk szakértők, de szerintünk nem túl megterhelők ezek a gyakorlatok, viszont valóban kellemesen átmozgatják az embert két munka etap között. Alig egy perc alatt felfrissülhetünk és kimozgathatjuk elgémberedő végtagjainkat. A gyakorlatsorokat véletlenszerűen állítja össze a rendszer, így attól sem kell tartanunk, hogy ráununk az állandó ismétlésre. Egy valamit azért érdeme figyelni: a kezünkkel végzett mozdulatok során azért ügyeljünk rá, hogy ne kaszáljuk el az asztalunk teljes tartalmát, beleértve adott esetben a notebookot is. Mielőtt belekezdünk, szabadítsunk fel egy kis helyet az asztal felénk eső területén.

Chrome böngészőt használóknak: New Tab Stretches

Míg az I need a break bármelyik modern böngészőben behívható és használható, a New Tab Stretches a Chrome böngészőhöz kötött. Ez talán elsőre kényelmetlennek tűnik, viszont van egy nagy előnye: a Chrome-ot használók minden egyes új lap megnyitásakor beleütköznek majd. Vagyis mielőtt nekikezdenének egy új oldal felfedezésének, kapnak egy lehetőséget, hogy adózzanak kicsit az egészségmegőrzés oltárán is.

A Chrome kiegészítő innen tölthető le és telepíthető a böngészőbe. Telepítése után automatikusan lecseréli a korábbi új lap oldalt, vagyis innentől ha új oldalt nyitunk, ez jelenik majd meg és minden alkalommal mutat egy-egy gyakorlatot, amelyet elvégezhetünk. Sajnos a gyakorlatok leírásai csak angolul olvashatók, s itt a videó helyett csak egy rajzolt illusztráció mutatja a mozdulatsor lényegét, de akit ez nem tart vissza, annak jól jöhet, ha a böngésző néha felhívja a figyelmét a testmozgásra.

Rest: hogy ne légy rest!

Végül következzen egy alkalmazás, amely Windowson és macOS-en egyaránt használható. Bár nem ingyenes, de van belőle díjmentesen tesztelhető próbaverzió is. 

Rest tulajdonképpen egy pomodoró időmérő, amely azonban a hasonló programokkal ellentétben nem csak figyelmeztet az adott időintervallum végén, hanem adott esetben képes akár egyszerű gyakorlatokat is ajánlani, amelyeket elvégezhetünk a szünet ideje alatt. Ezek közel sem olyan összetett gyakorlatok, mint amilyeneket az I need a break ajánl, cserébe viszont a gép folyamatosan elénk tolja őket, szóval nem fogunk róluk elfeledkezni, míg az említett weboldal megnyitását illetően ez azért előfordulhat.

Ne maradjon le erről sem!