Programok egészségünk védelméhez a számítógépes munka közben

Bármily meglepő, az otthonról végzett munka közel sem csak adatbiztonsági kérdéseket vet fel. Nem csak arra kell megoldást találnunk, hogy megvédjük személyes és céges adatainkat az otthonról dolgozókat egyre nagyobb hévvel támadó kiberbűnözőktől. De egészségünk védelméről is gondoskodnunk kell. Akadnak ugyanis sokan, akik otthon túlzásba esnek a számítógép előtt ülést illetően. Akár bizonyítani akarják ezzel a főnökségnek, hogy távollétükben is kiváló munkaerőként teljesítenek szolgálatot, akár csak összefolyik a munka és a szintén számítógéphez kötött szórakozás (játékok, közösségi oldalak böngészése stb.), az eredmény ugyanaz: nem tesz jó a szervezetünknek, ha megadott időközönként nem állunk fel a géptől pár percre. Így arra gondoltunk, kerüljenek ma terítékre programok egészségünk védelméhez, amelyek gondoskodnak róla, hogy ne feledkezzünk bele káros módon a számítógépes munkavégzésbe.

Rest: álljunk fel a géptől néha

Kezdjük egy olyan programmal, amelyik egyszerre egészségmegóvó és hatékonyságnövelő. A Rest szerepelt már nálunk korábban is. Ez egy pomodoro időmérő alkalmazás, amelyet inkább az egészség megóvásának irányába toltak el kicsit. Vagyis a pomodoro appoktól megszokott módon itt is beállítható, hogy a 25 perces munkával töltött etapok után a gép jelezze, hogy tartsunk 5 perces szünetet, majd négy ilyen szünet után elrendelhet egy hosszabbat is.

A Rest alapból ugyan nem 25, hanem 30 perces körökre van osztva, de ez változtatható. A rövid és hosszú szünetek időtartamát is meghatározhatjuk kedvünk szerint. Ami azonban a lényeg: a Rest a szüneteket rendkívül komolyan veszi, vagyis nem éri be azzal, hogy egy hangjelzéssel figyelmeztet, hanem adott esetben lefedi a teljes munkaasztalt mondjuk egy képpel és megjeleníti a szünetre vonatkozó visszaszámlálást. Vagyis valóban kizökkent minket a munkából. Természetesen van lehetőségünk megszakítani a szünetet és folytatni a munkát, de ezzel pont a program lényegét öljük meg, vagyis azt, hogy felállít minket a számítógép elől. S hogy egyértelmű legyen a cél, a fotók megjelenítése helyett kérhetjük tornagyakorlatok megjelenítését is a szünetben. Így biztosabban eszünkbe jut, hogy megmozgassuk kicsit a végtagjainkat.

Bár az alapértelmezett beállítások tökéletesek szinte mindenkinek, de a Rest abszolút testreszabható: lecserélhetjük a megjelenítendő képeket akár sajátokra is, a jelzőhangot is szabadon kiválthatjuk saját gyűjteményből, kérhetünk előzetes figyelmeztetést, ha már közeleg a szünet stb.

A Rest elérhető Windowsra és macOS-re egyaránt. Sajnos nem ingyenes, de van belőle 7 napig szabadon kipróbálható tesztváltozat is. Érdekesség az iOS app, amely összedolgozik az asztali változattal, így ha kiszaladunk a konyhába vagy a kertbe, figyelmeztethet minket, amikor letelik a pihenésre szánt idő.

Breaks for Eyes: így figyel oda szemünk egészségére a Mac

Ha túlzásnak tűnik, hogy 5-10 perces szünetekre kárhoztasson minket a számítógép, akkor legalább a szemünk egészségéért tegyünk meg annyit, hogy – meghatározott időközönként – pár másodpercre mást nézünk a monitor helyett.

Ehhez macOS alatt tökéletes választás lehet a Breaks for Eyes alkalmazás, amely letölthető a készítők oldaláról és az App Store-ból egyaránt. Mindkét esetben 3 napos próbaverzióként működik, a teljes változat az App Store-ban 1790 forintért vehető meg, alkalmazáson belüli vásárlással.

S hogy pontosan mire is jó? Nos, a Breaks for Eyes 20 percenként megszakítja a munkát pár másodpercre, hogy addig ne a monitort bambuljuk, hanem kicsit pihentessük a szemünket. Ezt olykor – a szünet után – egy kis interaktív példával is megspékeli, amely alapján láthatjuk, mitől óvjuk meg a szemünket a 20 percenként beiktatott, néhány másodperces pihentetéssel.

Bár a szünetek bármikor eltolhatók egy általunk meghatározott időtartammal, ez nem javasolt, hiszen ez esetben értelmét veszti a program: az lenne a lényeg, hogy legalább húsz percenként, egy rövidke időre megpihentessük a monitort vagy notebook kijelzőt bámuló szemeinket.

Programok egészségünk védelméhez a számítógépes munka közben

A fenti két alkalmazásból egyik sem csodaszer. Mindkettő megadja a lehetőséget, hogy ellenkezzünk a javaslatukkal, vagyis a gép által elrendelt pihenőt bármikor elodázhatjuk, megszakíthatjuk. Mi mégis azt javasoljuk, hogy ha valaki már megadja az esélyt az egészsége védelmére, ne sajátkezűleg tegyen végül ellene. Tartsuk be amit e programok javasolnak, s kicsit álljunk fel a gép elől néha. Jót tesz az egészségünknek, sőt, adott esetben a hatékonyságunknak is.

Ne maradjon le erről sem!