Duplikált fotók törlése iPhone-on villámgyorsan és egyszerűen

Ha valamivel tele lehet tölteni egy okostelefon tárhelyét, az a rengeteg fotó. Ma már egy átlagos okostelefon 8-12 megapixeles, vagy akár nagyobb fényképeket lő, amelyeknek azonban a felbontásuk mellett a fájlmérete is igen tisztességes. Ráadásul az ember hajlamos egy-egy pillanatot több fotón is megörökíteni, így aztán a gyűjteményben ott sorakoznak a szinte teljesen egyforma képek, amelyek így tényleg teljesen feleslegesen foglalják a helyet a készüléken. Szerencsére van megoldás: a duplikált fotók törlése iPhone-on (mit duplikált, olykor 6-7 szinte teljesen azonos fotót is talál az ember egy témáról) egy új app segítségével gyerekjáték, de legalábbis egészen biztosan egyszerűbb, mintha egy több ezres gyűjteményt aprólékosan kellene végigmazsolázni.

Gemini Photos: duplikált fotók törlése iPhone-on

A Gemini Photos appot készítő Macpaw nem most rukkolt ki először ilyesmi programmal. A korábban nálunk is részletesen bemutatott Gemini 2 ugyanis a Mac gépeken képes összevadászni az azonos vagy nagyon hasonló állományokat, nem csak képeket, hanem dokumentumokat stb. egyaránt. A Gemini Photos ezzel szemben iPhone-on használható, s kifejezetten arra hivatott, hogy néhány ügyes algoritmus segítségével automatikusan összeválogassa számunkra a nagyon hasonló fotókat, segítve ezzel a gyűjteményünk rendezését. A működése nagyon egyszerű: elindítjuk, megvárjuk amíg analizálja fotóinkat, majd elkezdjük átnézni az általa összeválogatott, nagyon hasonlónak ítélt képeket. Ebbe beletartoznak fotók, képernyőképek, letöltött és a Fotók alkalmazásba mentett háttérképek, vagyis minden, amit a Fotók alkalmazásban tároltunk.

A hasonlónak ítélt képek közül a program automatikusan kiválasztja a szerinte legjobban sikerültet, így ha kell, tényleg egyetlen mozdulattal likvidálhatjuk az összes többit. Ennek ellenére mi azért azt tanácsoljuk, hogy érdemes átnézni a csoportokat és ha esetleg találunk olyan fotót, amelyet megmentenénk, kivenni előle a pipát, mielőtt a Delete gombra nyomunk. Ezzel elkerülhetjük, hogy olyan képet dobjunk a kukába, amire később mégiscsak szükségünk lett volna, hiszen előfordulhat, hogy egy adott helyszínről, jelenetről direkt készült több felvétel és a többségükre valóban szükségünk van, az árnyalatnyi elétérések fontossága miatt. Mindazonáltal azt kell mondjuk, a Gemini Photos elég meggyőzően tud válogatni, az esetek túlnyomó részében a legtöbb általa halálra ítélt fotó létjogosultsága valóban megkérdőjelezhető.

Arra is érdemes figyelni, hogy bár amúgy duplikátumokról beszélünk, a gyakorlatban ez olykor nem csak kettő, hanem több képet is jelent, szóval figyeljünk oda, amikor átnézzük az összesítést. A törlés helyett választhatjuk a kérdéses képek kihagyását is az elemzésekből. Ha valami a kis áthúzott szemmel jelölt gombbal az Ignore List gyűjteménybe sorolunk, azt a legközelebbi vizsgálatnál a program már automatikusan kihagyja, így nem kell külön ügyelni rá, hogy a tényleg sok hasonló változatban tárolni kívánt fényképeket újra és újra egyenként megmentsük az enyészettől.

A törölt fotók egyébként alapértelmezésben előbb a Fotók app fotógyűjteményéből elérhető Nemrég törölt mappába kerülnek. Innen a Fotók app kb. 30 nap múlva automatikusan törli azokat, de addig visszaállíthatók maradnak, ha meggondolnánk magunkat. Persze lehet ellenkezőleg is dönteni és a Nemrég törölt mappából is azonnal kitörölni a képeket. Ebben az esetben a telefonon azonnal felszabadul a helyük. Arra vigyázzunk, hogy ha iCloud felhőben tárolunk képeket, ez a törlési utasítás azokra is vonatkozik, vagyis a szerverről is eltűnnek majd a kérdéses anyagok.

Extraként egyébként arra is vetemedhetünk, hogy a teljes fotókönyvtárunkat töröljük, mindenestül. Ezt azért illik jól meggondolni, de ha kell, erre is lehetőséget az a program a Delete Photo Library gomb segítségével, amelyet a menüben találunk meg.

A program felülete egyébként nagyon ízléses, modern, s ami ennél is fontosabb, tökéletesen átlátható. A használata kényelmes, s mint már mondtuk, elég hatékony is, szóval ha hajlamosak vagyunk túl sok fotót készíteni egy-egy adott szituációban, akkor érdemes lehet letölteni az App Store-ból, hiszen percek alatt is végezhetünk akár a fotóink rendberakásával, ami enélkül jóval tovább tartana. Maga az app ingyenesen tölthető le, de a funkciók csak a 3 napos próbaidőszak alatt működnek díjmentesen, ezen túl elő kell fizetnünk havi 599 forintért a használatára. Ha gyakran “túlfotózzuk” magunkat, akkor érdemes legalább időszakonként előfizetni egy-egy hónapra és nagytakarítást végezni a gyűjteményünkben.

Ne maradjon le erről sem!