EXIF adatok szerkesztése iPhone-on teljes kényelemben

Korábbi cikkeinkben megmutattuk már, miként nézhetők meg a fotók EXIF adatai Windowson. Az erről szóló cikkünk itt olvasható, azt is elmondjuk benne, hogyan módosítható utólag bármelyik metaadat egy fotón. De szolgáltunk már tippel arra nézve is, hogy miként törölhetők a metaadatok a képekből Windowson és macOS-en. Ezt ebben a cikkünkben találják. Mindez azért fontos, mert fotóink, készüljenek akár hagyományos digitális fényképezőgéppel, akár okostelefonnal, ma már rengeteg hasznos extra információt rejtenek magukban. Ezek az EXIF/IPTC szinte mindent elárulnak egy képről: az expozíciós beállításokat, a kamera típusát, a fotó készítésének helyszínét (GPS adatait) stb. Így aztán sok esetben jöhet jól, ha megnézhetjük őket, vagy olykor az is, ha átszerkeszthetők. Ezúttal megmutatjuk, miként oldható meg az EXIF adatok szerkesztése iPhone-on, tökéletes kényelemben.

Az EXIF adatok szerkesztése iPhone-on

Bár maga az iOS elég visszafogott lehetőségeket nyújt arra, hogy betekintsünk az EXIF adatokba, azért ez korántsem lehetetlen feladat. Csak a megfelelő appot kell kiválasztani hozzá. Aki például a nemrég általunk is tesztelt Camera+ 2 alkalmazást használja, annak könnyű dolga van, hiszen ott a Lightbox felületen megnézhetők a legfontosabb EXIF adatok. Aki viszont ennél többre vágyik, netán még át is szerkesztené a metaadatokat, annak ajénlunk egy célszoftvert is.

Az Exif Viewer sajnos nem ingyenes app, de az 1090 forintos árat bőven megéri, feltéve persze, hogy tényleg szükségünk van a részletes metaadatok kinyerésére a fotóinkból. Ez amúgy kezdő fotósoknak is praktikus dolog, hiszen így bármely fotóról kideríthető, milyen beállításokkal készült. Az Exif Viewer segítségével ez gyerekjáték, hiszen gyakorlatilag csak annyi a feladatunk, hogy megvásároljuk a programot az App Store-ból, majd miután elindítottuk, kiválasztjuk kérdéses fotót a telefonon tárolt gyűjteményünkből, s azonnal láthatjuk az összes adatot, egy áttekinthető, könnyen kezelhető felületen.

További hasznos cikkek

De a legjobb a programban, hogy az adatok megjelenítésén kívül arra is tökéletes eszköz, hogy átszerkesszük azokat. Szinte bármelyiket. Csak megérintjük az Edit EXIF gombot és máris átdolgozhatjuk fotónk metaadatait.

Ezen felül a Remove Location gombbal egy mozdulattal törölhetjük a képből a helyszínre vonatkozó GPS adatokat, míg a Remove EXIF gombbal egy csapásra megszabadíthatjuk a képet minden ilyen adattól. Ez a lehetőség főleg akkor jön jól, ha például az interneten szeretnénk publikálni egy fotót közvetlenül a telefonról, de nem szeretnénk, ha a készítés helye, vagy akár a fotózásra használt iPhone típusa kiderülne a publikált fotó adatlapjából.

A program egyébként nem csak egyesével, hanem akár csoportosan is tud metaadatokat szerkeszteni, vagyis egyszerre több fotón is módosíthatjuk az EXIF jellemzőket.

Mindent egybevetve ha arra van szükségünk, hogy megnézzük, vagy akár átszerkesszük fotóink EXIF adatait az iPhone-on, ez az app lehet a legjobb választás. Áttekinthető, nagyon könnyen használható és gyors. Abszolút jó választás a feladatra.

Ne maradjon le erről sem!