Ne leplezzük le magunkat: GPS és EXIF adatok törlése fotókból

A mobiltelefonos fotózás gyors, egyszerű, ráadásul a mai felső kategóriás okostelefonokkal még a képminőség is kíváló. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a telefonnal készült képek magukban tárolják az összes beállítást, sőt, a helyadatokat is. Így aztán egy erre felkészített programmal akár térképen is csoportosíthatjuk fényképeiket, teljesen automatikusan.
Egyetlen gond van: ha megosztunk egy fotót például e-mailben, blogunkon vagy más módon, ezek a többlet információk is “mennek vele”.

exif-adatok-torlese-1

Márpedig korántsem biztos, hogy közzé akarjuk tenni a kép készültének GPS koordinátáit, a fotózáshoz használt készülék típusát, vagy esetleg a közben a fotóhoz rendelt címkéinket.
Miként lehet megszabadítani a képet ezektől az információktól? Nem nehéz, csak a megfelelő programra van szükségünk.

EXIF adatok törlése

Ha olyan alkalmazást használunk fotóink menedzseléséhez, mint az Adobe Lightroom, vagy az OS X-nek immár részét képező Photos, akkor a fotók exportálásánál kiválaszthatjuk, hogy a készülő verzió ne tartalmazza ezeket az információkat. OS X-en tehát ez a probléma egyszerűen megoldható, a Photos is tud ilyet, de ha mégsem akarjuk használni, letölthetjük az ingyenes ImageOptim alkalmazást, amely pillanatok alatt megszabadítja a képeket ezektől az információktól.

Windowsra egy remek shareware alkalmazást tudunk javasolni, amely mindent tud, amire csak szükségünk lehet, s bár shareware, a lényeges funkciókat ingyen tudjuk használni.

Az Exif Tag Remover egy gyors telepítés után indítható és máris ráhúzhatjuk a kérdéses fotókat. Még arra is van lehetőségünk, hogy kiválasszuk, mely információktól akarunk szabadulni (például lehet csak a GPS koordinátákat törölni), vagy átvariálhatjuk a fotó készítésének dátumát is.

A közösségi oldalak egyébként változóan kezelik az EXIF adatokat. A Facebook például a legtöbb esetben törli ezeket a megosztott képekből, míg például a Google Plus albumába teljes méretben feltöltött fotóknál megmaradnak.

Végül egy megjegyzés: a GPS adatok eltárolására szinte mindegyik mobil rendszer és fotós app felhívja a figyelmünket és lehetőséget ad a funkció kikapcsolására. Így adott esetben eleve fotózhatunk akár ezek nélkül is. Bár ahogy a cikk elején említettük, olykor nagyon hasznos, amikor a helyszínek alapján is tudjuk csoportosítani fotóinkat.

Ne maradjon le erről sem!