Fotók metaadatainak szerkesztése csoportosan is

Fotózáskor temérdek extra információt mentenek a digitális fényképezőgépek és az okostelefonok egyaránt az elkészült fényképebe. Az alapból “láthatatlan” metaadatokból seregnyi hasznos információ kiderülhet egy-egy fotóról, kezdve az exponáláshoz használt beállításoktól, a készülék adatain keresztül, a fotózás helyszínéig. A megfelelő képszerkesztő vagy képnézegető használatával ezekhez az adatokhoz könnyedén hozzáférhetünk, azonban szerkesztésük nem mindig egyszerű (mellesleg adtunk már ezzel kapcsolatban korábban tippeket – Windowsra és iPhone-ra -, sőt, még azt is megmutattuk, hogyan változtatható meg a fájlnév a metaadatok alapján). Szerencsére erre is akadnak szoftverek, például mai tesztalanyunk, amellyel a fotók metaadatainak szerkesztése csoportosan is megoldható macOS alatt.

MetaImage: fotók metaadatainak szerkesztése CSOPORTOSAN is, macOS-en

Ha valaki macOS-re keres jól használható metaadat szerkesztőt – EXIF, IPTC, XMP, ICC, Canon stb. -, a Jeremy Vizzini-féle MetaImage nevű kis alkalmazással feltétlenül érdemes megismerkednie. Az ismerkedést kezdhetjük az ingyenes próbaverzió alapján, a pedig megtetszett a program, megvásárolhatjuk a Mac App Store-ban (vagy elérhető a Setapp gyűjteményében is).

A MetaImage felülete nincs túlbonyolítva, ennek ellenére seregnyi hasznos funkcióval dicsekedhet. Az alap természetesen az, hogy minden EXIF/ITCP stb. adat megjelenítésére képes a megnyitott fotókból, s a GPS adatokat értelemszerűen egy térképen is megmutatja.

Megnyitás után azonnal átírható az összes adat, egy abszolút kényelmes, egyértelműen felépített szerkesztőfelületen. Egyszerre több képpel is dolgozhatunk, így ha azonos módosításokat végeznénk el rajtuk, azt is gond nélkül megtehetjük, közvetlenül a programban megnyitva az összes érintett fotót. Sőt, ha amúgy a macOS Photos alkalmazását használjuk fényképeink tárolására, arra is van lehetőség, hogy abban jelöljük ki az átalakítandó képeket, majd a MetaImage Photos gombjára kattintva elvégezzük a módosításokat, melyeket ezután egyetlen kattintással alkalmazhatunk az összes – a Photos-ban kijelölt – fotón.

Munkánk meggyorsítása érdekében létrehozhatunk sablonokat (Presets) is, így a gyakran elvégzett módosításokat – copyright adatok stb. – egy mozdulattal beolthatjuk képeinkbe. Emellett a program képes menedzselni az úgynevezett sidecar fájlokat is, így a metadatokat bármikor exportálhatjuk önálló fájlba, majd importálhatjuk azokat, ha szükséges. A MetaImage emellett kezeli a Finder címkéit is, így oda-vissza másolgathatjuk a Finder vagy a fotó kulcsszavait.

Vannak a programban kiemelt szerkesztőfelületek is. Így például a lokációs adatok törléséhez és módosításához is kapunk célorientált elrendezést.

Végül, mivel a MetaImage amúgy is szépen összedolgozik a Photos, jó gondolat volt a fejlesztő részéről, hogy Photos beépülőként is használhassuk a programot.

Mindent egybevetve a Metaimage egy kifejezetten jól sikerült EXIF/IPTC szerkesztő szoftver, csupa hasznos eszközzel, amelyek rendkívül megkönnyíthetik a munkát, kiváltképp ha csoportosan szeretnénk átvariálni fotóink metaadatait. Nem éppen olcsó alkalmazás, de ha gyakran van szükségünk ilyen sokoldalú szerkesztőre, akkor bőven megéri az árát.

Ne maradjon le erről sem!