EXIF adatok szerkesztése iOS 15 és iOS 14 alatt

A fotók úgynevezett EXIF adataiból meglehetősen sok információra fény derül: mikor és hol készült a fénykép, milyen beállításokkal, ki készítette, milyen kamerával stb. Ma már gyakorlatilag minden digitális fényképezőgép és okostelefonos kamera beírja az adatok egy részét a fotóba, attól függően, milyen beállításokat használunk (például a GPS adatokat értelemszerűen csak akkor tárolja el, ha arra alkalmas készülékről van szó, illetve okostelefon esetében engedélyeztük a helyadatok mentését a kamera appnak). A kérdés már csak az, miként lehet visszanézni ezeket az adatokat például egy iPhone-on, illetve van-e esetleg lehetőség a törlésükre (például mielőtt megosztjuk a fotót a közösségi oldalakon), vagy módosításukra. Nos, az ősszel debütáló iOS 15 rendszer saját Fotók alkalmazása már sokkal több EXIF információval szolgál a fotók esetében, mint elődei, ráadásul részben hagyja azok szerkesztését is. Ha viszont egy csapásra akarunk törölni minden ilyen metaadatot, vagy többet is módosítanánk, akkor még mindig szükség lesz külsős megoldásra. Szerencsére ilyen is van. Megmutatjuk, miként oldható meg az EXIF adatok szerkesztése iOS 15 és iOS 14 alatt, teljes kényelemben.

Pár szó az iOS 15 bétáról

Kezdjük az iOS 15 saját megoldásával, amelyet amúgy már bárki kipróbálhat, hiszen megjelent az iOS 15 publikus bétája (ezen az Apple oldalon kell regisztrálni, ha telepítenénk). A béta telepítését egyelőre csak annak javasoljuk, aki nem munkaeszközként tekint az iPhone-jára és nem zavarják a rendszerhibák, vagy az alkalmazások esetleges problémái, hiszen egy béta rendszer még rengeteg hibát tartalmazhat, gyorsabban emésztheti fel az akkut, lassabban dolgozhat és bizony előfordul, hogy a még nem optimalizált appok nem indulnak el, vagy hibásan működnek rajta. Bíztatásul azért annyit elmondunk, hogy nálunk remekül teljesít az iOS 15 már napok óta, de ettől még mindenki csak a saját felelősségére kísérletezzen.

EXIF adatok szerkesztése iOS 15 és iOS 14 alatt

Ám következzék a lényeg. Szóval az iOS 15 saját Fotók alkalmazása már alapból képes lesz számos fontos EXIF adat megjelenítésére. A funkció használatához nem kell mást tennünk, csak megnyitni a kérdéses fotót, majd a kijelzőn egy felfelé irányuló ujjmozdulattal előszedni az EXIF információs panelt. Ezen láthatjuk a képfájl típusát, a készítés helyét, időpontját, a kamera beállításait stb.

Ezek többségét a Fotók csak megjeleníteni tudja, de a készítési dátumot és időt módosítani is lehet, ha megérintjük a Beállításgombot és a megjelenő lapon módosítjuk ezen adatokat.

Sajnos a Fotók app – legalábbis a bétában – csak erre képes, de nem kell elkeseredni, mert akad alternatív megoldás, jóval nagyobb tudással. Ez pedig nem más, mint az EXIF Viewer by Fluntro, amely ugyan nem ingyenes, de mindössze jelenleg 1090 forintos áron megvásárolható az App Store-ban.

Cserébe a pénzünkért ez a program nem csak megjeleníti az összes elérhető EXIF információt a fotóknál, hanem gyakorlatilag mindet képes szerkeszteni is. Így szinte bármilyen EXIF információt módosíthatunk vele. Sőt, arra is van lehetőség, hogy egyetlen mozdulattal töröljük egy fotó összes EXIF adatát, így megelőzve azt, hogy illetéktelenek tudják beazonosítani a fotó készítésének helyét és időpontját, vagy bármilyen más, a fotóra vonatkozó metaadatot. Arra is van egy érintéses lehetőség, hogy csak a helyadatokat törölje a program, az összes többi EXIF információ viszont megmaradjon.

A program használata nagyon egyszerű, s nálunk iOS 14 és iOS 15 béta alatt egyaránt működött, bár utóbbira értelemszerűen még nincs optimalizálva, vagyis az tesztelhető rendszeren még lehetnek hibái.

Ne maradjon le erről sem!