Régi címsor elrendezés visszaállítása Safariban iOS 15 alatt

Megjelent az iOS 15, amely számtalan praktikus újítással szolgál az iPhone-t használóknak. Ilyen a szövegek másolásának lehetősége a képekről, fotókról a Live Text funkcióval, az EXIF adatok szerkesztésének lehetősége, vagy a hatékonyságunkat növelő, illetve nyugalmunkat biztosító új Fókusz mód. Ezekkel a funkciókkal kapcsolatban bátran ki merjük jelenteni, hogy rendkívül hasznosak és sokan örülnek nekik. Akadnak azonban olyan újítások is, amelyek eléggé megosztják a felhasználókat. Az egyik ilyen a Safari böngésző modernizált felépítése, amelynek köszönhetően most a felület alsó részén található a címsor, s a megnyitott oldalak közötti váltás is egy szokatlan, úgynevezett Vízszintes lapsor (Landscape Tab Bar) funkcióval valósítható meg. Vagyis a címsor nem csak egyszerűen új URL-ek megadására alkalmas, hanem ha több oldal van megnyitva, lapozgathatunk közöttük a lapsoron végigsimítva. Nekünk nagyon tetszik ez a megoldás (látványos és nagyon kényelmes, ha egy kézzel akarunk tallózni a megnyitott oldalak között). Béta kora óta használjuk az új rendszert és már az első változatok is bejöttek, a végleges kialakítás pedig – szerintünk – nagyon jó lett, feltéve, hogy az ember megszokja az újdonságot. Ámde sokan nem szeretnének ekkora változást, ami már a béta alatt is kiderült az Apple számára, mert végül hagytak menekülő útvonalat azoknak, akik visszasírják a régi felépítést. Lássuk hát, miként oldható meg a régi címsor elrendezés visszaállítása Safariban iOS 15 alatt.

Régi címsor elrendezés visszaállítása Safariban iOS 15 alatt: Lapsor vs Egy lap

Szóval mit tegyünk akkor, ha jobban szeretjük, amikor a címsor felül van, illetve hidegrázást kapunk a Vízszintes lapsor funkciótól. Nos, szerencsére az egészet megoldhatjuk néhány mozdulattal.

Az egyik lehetőség, hogy a Safari böngészőt elindítva, majd egy tetszőleges oldalt megnyitva benne megérintjük a címsor bal oldalán megjelenő aA ikont. Ezután a megjelenő menüből válasszuk a Felső címsor megjelenítése lehetőséget. Ennyi! Ügy felgöngyölítve… Visszafelé hasonló módon megy a dolog, vagyis egy tetszőleges oldal megnyitása után az aA ikont megérintve a menüből kell választanunk ismét, csak most az Alsó lapsor megjelenítése opciót.

Ha valaki jobban szeret a Beállítások felületen megoldani ilyen feladatokat, arra is van lehetőség. A Beálltások / Safari felületen le kell görgetni a Lapok részig, majd a kis ikonokból kiválasztani a nekünk tetszőt: Lapsor avagy Egy lap.

Ne maradjon le erről sem!