Az iOS 15 Fókusz mód használata

Az iOS 15 egyik érdekes újdonsága a Fókusz mód, amely kissé olyan, mintha egyesítené az eddig is meglévő Ne zavarjanak üzemmódot, az értesítéseket és a Képernyőidő funkciót egyetlen, jól használható üzemmóddá. Segítségével napszakhoz, időpontokhoz kötött konfigurációkat állíthatunk be az iPhone-on, arra vonatkozóan, hogy az adott időszakban kiknek az hívásait, üzeneteit szeretnénk fogadni, milyen alkalmazások küldhetnek értesítést, egyáltalán milyen alkalmazások ikonjait és widgetjeit szeretnénk elérni a Főképernyőn stb. Szóval meglehetősen jól testreszabható a segítségével, hogy a telefon a lehető leghatékonyabban támogassa a munkát, szórakozást, vagy éppen a pihenést, és a szükségeseken felül kizárjon minden felesleges, zavaró tényezőt. Ráadásul nem csak napszakhoz vagy időponthoz köthetjük ezeket az üzemmódokat, hanem akármikor ki- vagy éppen bekapcsolhatjuk azt, amelyikre éppen szükségünk van. Sokoldalúsága ellenére az iOS 15 Fókusz mód használata nem túl bonyolult, csak egyszer kell kitalálnunk a különféle konfigurációk felépítését, s onnantól kezdve manuálisan vagy automatikusan működnek.

Az iOS 15 Fókusz mód használata

Bár maga a rendszer több előre definiált Fókusz üzemmódot is felkínál (Ne zavarjanak, Alvás, Munka, Személyes), azon felül, hogy ezek jellemzőit is módosíthatjuk, arra is van lehetőség, hogy teljesen újakat kreáljunk.

Ehhez navigáljunk el a telefon képernyőjén a Beállítások appon belül a Fókusz menüponthoz, majd érintsük meg a jobb felső sarokban látható + ikont. Itt is választhatunk előre elkészített sablonokból (Fitnesz, Játék, Olvasás stb.), vagy az Egyéni opciót választva létrehozhatunk egy konfigurációt a nulláról.

  • Első lépésként válasszunk nevet új Fókusz modulunknak, illetve válasszunk egy színt és egy képecskét az üzemmódot jelképező kis ikonnak. Ha megvagyunk, érintsük meg a Következő gombot.
  • Ezután hozzárendelhetünk személyeket a készülő Fókusz üzemmódhoz, akiktől egészen biztosan megérkezik minden értesítés és hívás. A Hozzáadás gombbal felvehetünk továbbiakat a Névjegyeink közül, vagy egyszerűsíthetjük a dolgot, ha eleve vannak névjegy csoportok létrehozva, s azokból választunk, például a Kedvencek csoportba bekerülteket. Ha megvagyunk, érintsük meg az Engedélyezés gombot, vagy ha inkább senkitől nem akarunk bejövő hívást és üzenetet ebben az üzemmódban, akkor a Mind letiltása gombot.
  • Ezután a névjegyekhez hasonlóan összeválogathatjuk az is, mely alkalmazások küldhetnek üzenetet nekünk ha az adott üzemmód aktív. Itt van egy extra lehetőségünk is: az iOS 15 esetében meghatározhatunk úgynevezett Időérzékeny értesítéseket, amelyek így felülbírálhatják az app engedélyeket, s fontos esetben akkor is megkapjuk az Időérzékeny kategóriában szereplő appoktól az értesítést, ha amúgy az adott Fókusz módban le lennének tiltva. Ha megvagyunk ezzel is, érintsük meg az Engedélyezés gombot.

Ezzel végeztünk is, már csak egy összefoglalót kapunk arról, miket állítottunk be. Ám most jön még a java! A létrehozott Fókusz módot ugyanis tovább szerkeszthetjük, s beállíthatunk számos extra opciót. Ilyen például, hogy az újonnan létrehozott Fókusz módunk beállításainál a Főképernyő menüpontot választva meghatározhatjuk, hogy mely oldalak jelenjenek meg a Főképernyőn, amikor aktív ez az üzemmód. Ily módon egyébként teljesen testreszabott Főképernyő elrendezéseket hozhatunk létre, az előre összeállított Oldalak ki- vagy bekapcsolásával az egyes üzemmódokban. A beállításhoz érintsük meg az Egyéni oldalak opciót. Szintén hasznos lehetőség itt, hogy az Értesítési jelvények elrejtése opció bekapcsolásával megszabadulhatunk az ikonoknál megjelenő jelvényektől (például a bejövő levelek számának mutatásától a Mail appnál).

Ugyancsak fontos opció az Ütemezés vagy automatizálás hozzáadása. Ezzel időponthoz, helyzethez, vagy akár az éppen megnyitott appokhoz rendelhetjük hozzá az adott Fókusz üzemmód bekapcsolását. Szóval megoldható, hogy mondjuk 8:00 és 14:00 között, vagy hazaérve, esetleg az e-book olvasó alkalmazás használata közben legyen-e aktív. Sőt, az Intelligens aktiválás opció választásával akár a rendszerre is rábízhatjuk, hogy az adott Fókusz üzemmód mikor váljon aktívvá. Ez egyébként nem feltétlenül csak egy adott időszak lehet, adott esetben egy helyszín (például otthonunk) elhagyása is okot adhat az üzemmód-váltásra.

Végül még két fontos opció: az egyik a Fókusz állapota, amelyet ha bekapcsolunk, az esetleges bejövő üzeneteknél (például az iMessage appban) a rendszer képes automatikus válaszüzenetet küldeni arról, hogy nálunk épp be van kapcsolva a Fókusz üzemmód (hogy pontosan melyik, azt nem teszi az üzenetbe az app), így el vannak némítva az értesítések. Vagyis a másik fél tudhatja, hogy nem merő bunkóságból nem válaszolunk neki, hanem azért, mert épp más dolgunk van, s nem is tudunk róla, hogy üzent nekünk.

A másik hasznos beállítási lehetőség a Megosztás eszközök között névre hallgató opció, amelynek bekapcsolásakor a létrehozott Fókusz üzemmódokat a rendszer automatikusan megosztja a többi eszközünkkel (iPad, iPhone, Mac), s így például ha macOS Monterey rendszerű Macet használunk, ott a számítógép is automatikusan átveszi az aktív Fókusz beállítást.

Fókusz üzemmódok manuális be- vagy kikapcsolása

Természetesen a létrehozott Fókusz üzemmódok között nem csak automatikusan, hanem kézzel is gond nélkül válthatunk. Ehhez elég lehúzni Vezérlőközpont felületet a megszokott módon, s ott rábökni a Fókusz üzemmód gombjára. A megjelenő felületen kényelmesen választhatunk a meglévő Fókusz módok közül.

További hasznos iOS 15 funkciók

Az iOS 15 a Fókusz mód mellett további hasznos funkciókkal is dicsekedhet, amelyekről apránként beszámolunk majd itt a Techwokon. Addig is egy másik fontos új lehetőséget már bemutattunk korábban: ez a Live Text, amelynek köszönhetően a fotókon, képeken látható szövegeket lehet rendkívül egyszerűen Vágólapra másolni és onnan beilleszteni bármely másik appba (Mail, különféle szövegszerkesztők, jegyzet alkalmazások stb.).

Ne maradjon le erről sem!