Szövegek másolása fotókról és képekről iOS 15 és macOS Monterey alatt

Hamarosan mindenki számára elérhetővé válik az iOS 15 és a macOS Monterey, így apránként mi is összefoglaljuk, milyen praktikus új funkciók érkeznek ezekkel a rendszerekkel. Korábban már írtunk róla, milyen egyszerűen lehet szerkeszteni a fotók EXIF-adatait az iOS 15 alatt (s azt is vázoltuk, miként lehet ezt még profibban megoldani). Van azonban mindkét rendszernek egy másik, szintén a képfájlokhoz kapcsolódó újítása: ez a Live Text funkció, amellyel rendkívül egyszerűen oldható meg a szövegek másolása fotókról és képekről iOS 15 és macOS Monterey alatt egyaránt.

Live Text: szövegek másolása fotókról és képekről iOS 15 és macOS Monterey alatt

A Live Text funkció röviden és egyszerűen arra hivatott, hogy bármilyen fotón, képernyőképen szereplő feliratot, szövegrészletet kimásolhatunk szerkeszthető, s akár chat alkalmazásokba, vagy éppen e-mailbe beilleszthető szövegként.

A funkció használható a Fotók alkalmazásban, az iOS Kamera app előnézeti képén, a képernyőképek szerkesztésére szolgáló felületen, a Safari böngészőben, vagy macOS alatt a Quick Look funkció és a Preview alkalmazás használatakor. Érdekesség, hogy bár eredetileg az Apple ezt a funkciót az M1 chippel szerelt Apple gépekre korlátozta volna a Monterey-ben, végül úgy döntöttek, hogy az Inteles Maceken is lehet használni. Az egyetlen feltétel természetesen az, hogy a macOS Monterey-t kell telepítenünk rendszerként a gépre, vagyis csak az új macOS által támogatott típusokon lesz elérhető.

A funkció használata tényleg rém egyszerű: macOS-en az éppen megnyitott képeken egyszerűen vigyük az egérkurzort a szövegek fölé és amikor átalakul a kurzormutató, máris indulhat a kijelölésük, pont, mintha egy szövegszerkesztőben dolgoznánk. Ha iOS alatt használjuk, a Fotók alkalmazásban is hasonlóan megy a dolog, míg például a Kamera appban külön gombot találunk, amellyel bekapcsolható a feliratok valósidejű felismerése. Utóbbi esetben hasonlóan működik a dolog, mint a Kamera app QR kód leolvasó funkciója, vagyis a szövegek kijelöléséhez és másolásához nem kell ténylegesen lefotóznunk semmit (hacsak nem kényelmesebb úgy, hogy előre lefotózzuk a kérdéses felületeket és aztán a szövegfelismerést elvégezzük később, a Fotók appban).

Safari böngésző esetén az asztali gépeken és MacBookokon csak annyi a feladatunk, hogy a weboldalon látható kép fölé (a kijelölendő szövegre) visszük az egérkurzort, majd pár másodpercig lenyomva tartjuk az egér bal gombját, amíg a rendszer ki nem jelöli a szövegrészt. Az iOS változatnál a képen tartva pár másodpercig az ujjunkat, a megjelenő helyi menüben találjuk meg a szövegfelismerő funkciót indító menüpontot.

Mint talán a fentiekből is kitűnik, a Live Text funkció használata rendkívül egyszerű mind macOS, mind iOS alatt. Így aki telepíti majd az új rendszereket a készülékeire, mostantól sokkal egyszerűbben varázsolhat szerkeszthető szöveget egy fotón látható szövegrészletből. A funkció működik magyar ékezetes karakterekkel is, viszont elsősorban a nyomtatott betűkre szakosodott, a kézírás felismerése nem minden esetben megy zökkenőmentesen. Az viszont nem zavarja, ha a szövegek esetleg ferdén szerepelnek a fotón, képen.

Ha nem működik a Live Text az iPhone-on

Ha valakinél esetleg nem működne a Live Text funkció iPhone-on, akkor két dolgot érdemes ellenőrizni. Az egyik, hogy a készülékünk támogatja-e a funkciót, ugyanis csak az iPhone XS, iPhone XR és ezeknél újabb modelleken használható. Hiába telepítjük tehát az iOS 15-öt egy iPhone 6S-re, a rendszer remekül működik majd rajta, de a Live Text funkcióról le kell mondanunk.

A másik amit érdemes megnézni, hogy be van-e kapcsolva a funkció a rendszerben. Ezt az Beállítások / Általános / Nyelv és régió részben tudjuk megtenni, az Élő szöveg opció bekapcsolásával. Ha ez is be van kapcsolva, s ennek ellenére nem használható a funkció a Fotók alkalmazásban, akkor a problémát okozhatja még a rendszer felületének magyar nyelvre állítása is. Ilyenkor érdemes megpróbálni, hogy ugyanitt felvesszük az Angol nyelvet is az Előnyben részesített nyelvek listájára. A iOS 15 nyelve így maradhat magyar, de a rendszer párhuzamosan tudja menedzselni a magyar és angol nyelvű szövegeket, s bár a Live Text jelenleg hivatalosan nem használható a magyar nyelvi beállítással a Fotók appban, ezzel a megoldással nálunk gond nélkül működött és a magyar nyelvű szövegekkel is megbirkózott.

Ne maradjon le erről sem!