Praktikus Safari bővítmények iOS 15-re

Az iOS 15 megjelenése óta több praktikus újdonság használatát bemutattunk már, beleértve a Live Text, vagy a Fókusz mód funkciókat is. Ezúttal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az iOS 15 Safari böngészőjének tudása immár kényelmesen kiegészíthető különféle bővítmények segítségével. S hogy teljes legyen a kép, rögtön megmutatjuk azt is, melyek azok a praktikus Safari bővítmények iOS 15-re, amelyeket érdemes beszerezni iPhone-ra és iPadre.

A Safari bővítmények használata iOS 15 alatt

Az iOS 15 Safari böngészőjének bővítményeit több módon is elérhetjük. A Beállítások appban a Safari menüpontot megérintve keressük meg a Bővítmények opciót. Ha ezt megnyitjuk, rögtön láthatjuk, hogy milyen telepített kiegészítők találhatók éppen a Safariban. Ha megnyitjuk bármely bővítmény jellemzőit az ikonját megérintve, mindegyiknél dönthetünk a be- vagy kikapcsolásról, így ha épp nincs rájuk szükségünk, letilthatjuk őket, anélkül, hogy törölnénk. Ugyanitt azt is meghatározhatjuk, hogy az adott bővítmény mely weboldalaknál léphet működésbe, melyeknél nem, vagy melyiknél kérdezzen rá mindig a böngésző, hogy aktiválható-e az adott weblapon a bővítmény használata.

Természetesen arra is van mód, hogy egy folyamatosan használni kívánt plug-int állandóra engedélyezzünk.

Ennél is egyszerűbb, ha a bővítmények telepítése után magában a Safariban babrálunk azokkal. Egy oldal megnyitása után a Safari címsorában megjelenik egy kis puzzle ikon a megszokott aA ikon mellett. Ezzel jelzi a böngésző, hogy van használható bővítményünk. Ha ilyenkor megérintjük az aA ikont, a megjelenő menüből ki is választhatjuk az éppen használni kívánt bővítményt: például ha az adott oldal forráskódjára vagyunk kíváncsiak, akkor a hamarosan bemutatásra kerülő Achoo HTML kiegészítőt. Ugyanitt a Bővítmények kezelése menüpontot választva ki- vagy bekapcsolhatjuk a Safariban az aktív bővítményeket.

Természetesen nem minden kiegészítőnél van szükség arra, hogy a menüben keresgéljük azokat. Akadnak ugyanis olyanok, amelyek az engedélyezésük után automatikusan teszik a dolgukat. Ilyen például a szintén most terítékre kerülő Noir, amely képes a rendszer beállításainak megfelelően sötét módba kapcsolni bármilyen weboldalt, akkor is, ha annak alapvetően nincs ilyen funkciója. Vagy a 1Password, amely a jelszavainkat menedzseli, s azokból ajánlja fel mindig a megfelelőt, amikor be kell lépnünk egy weboldalon az online fiókunkba. De lássuk is akkor, melyek azok a bővítmények, amelyek beszerzéséről érdemes elgondolkodni.

Praktikus Safari bővítmények iOS 15-re

Egy ilyen válogatás persze elég szubjektív, hiszen nem biztos, hogy mindenki pont ezekkel a funkciókkal szeretné kibővíteni az iOS 15 alap böngészőjének lehetőségeit. De reméljük, sokaknak lesz hasznos ez a rövidke válogatás. Természetesen a választék folyamatosan bővül, így szinte biztos, hogy később is lesz még hasonló válogatásunk. Jelenleg azonban ezeket ajánljuk:

  • 1Password (használatához 1Password előfizetés szükséges): A 1Password jelenleg a legjobb cross-platform jelszókezelő alkalmazás, amely régóta elérhető iOS-re, s eddig is ki lehetett használni a Safariban a jelszavak beírásakor. Mostantól azonban a Safari bővítménynek köszönhetően ez a művelet sokkal kényelmesebbé vált. A jelszómenedzser közvetlenül az oldalon ajánlja fel a mentett adatok beillesztését, ami kényelmesebb, mint az iOS eddigi jelszó-beillesztési megoldását használni. Szóval ha valaki 1Password előfizető (korábban megírtuk, mitől is olyan jó választás), annak érdemes beüzemelnie a Safari bővítményt is a programhoz.
  • Achoo HTML (Ára: 349 forint): Elsősorban talán a fejlesztők számára lesz hasznos, de ha valaki poénból szeretne átírt szövegű weboldalakról készíteni képernyőképet, annak is jól jöhet. Az Achoo HTML bővítmény egy mozdulattal megjeleníti nekünk az éppen megnyitott weboldal forráskódját, s nem csak belenézni tudunk, de adott esetben szerkeszthetjük is azt. A szerkesztéseink persze csak nálunk láthatók, ténylegesen nem nyúlhatunk bele az oldalakba ilyen módon. Viszont a Share gombot megérintve akár le is menthetjük a HTML fájlokat.
  • Mate (a Translator by Mate alkalmazás megvásárlása szükséges hozzá): A Translator by Mate egy fordító alkalmazás, amely több mint 100 nyelvet ismer. Mostantól Safari bővítményt is tartalmaz, így lehetővé téve a weboldalak szövegeinek kényelmes és gyors fordítását. Bár a magyarra/magyarról fordítás minősége elmarad a DeepL szolgáltatásétól, de gyors fordításnak bőven megteszi, ráadásul tényleg nagyon egyszerű a folyamat. Sajnos maga a Mate alkalmazás igen drága darab, de ha amúgy is használnánk, ez a plug-in nagyon jól jön a weboldalak vagy azok kijelölt szövegeinek fordításához. Ha viszont valaki nem akart pénzt kiadni fordító alkalmazásra, akkor olvassa el korábbi cikkünket, amelyben bemutattuk a három legjobb ingyenes fordító appot iOS-re.
  • Noir (Ára: 1090 forint): Végül a kiegészítők közül talán a legtöbb felhasználót érdeklő darab a Noir, amely képes bármely weboldalt úgynevezett sötét módban megjeleníteni. Így éjszaka kevésbé süti ki a szemünket a látvány. Ha egy oldal alapból nem rendelkezik ilyen funkcióval, ezzel a bővítménnyel pótolhatjuk azt. Ráadásul weboldalanként határozhatjuk meg a sötét mód automatikus be- vagy kikapcsolását, illetve lehetőségünk van arra is, hogy az iOS rendszerbeállításainak megfelelően váltsanak az oldalak is a világos és sötét felületek között. Emellett olyan apró, de hasznos extrákat is kapunk, mint a weboldalakon látható képek “fényerejének” csökkentése, vagy épp a funkció automatikus letiltása az olyan oldalakon, amelyek eleve rendelkeznek saját sötét felülettel.

Bár egyik kiegészítő sem ingyenes, ha tudjuk őket hasznosítani a napi feladatok során, akkor megérik az árukat. Ez alól talán a Mate az egyetlen kivétel, amely egy kissé túlárazott fordító, ha azt vesszük, milyen alternatívák érhetők el helyette teljesen ingyen is. Ott ezúttal inkább a kényelemért kell fizetnünk. A 1Password viszont abszolút megéri az előfizetést, ha biztonságban akarjuk tudni jelszavainkat, PIN kódjainkat, banki adatainkat, s ezeket kényelmesen és gyorsan szeretnénk használni a weboldalakon is. A másik két bővítmény pedig teljesen jó ár/érték arányú, ha szükségünk van rájuk.

Ne maradjon le erről sem!