Fotók EXIF adatainak megnézése és módosítása Windowson

Az okostelefonok és fényképezőgépek által készített fotókban eltárolt ún. EXIF adatok számtalan esetben jól jöhetnek. Ha épp fotózni tanulunk, a mentett beállításokból következtethetünk, mit rontottunk el esetleg a fénykép készítésekor, vagy éppen mitől is lett olyan nagyszerű a felvétel, mint még soha. De jól jöhetnek a képfájlok átnevezésekor, ha megfelelő programot használunk e célra. Persze vannak hátulütői is a dolognak, például ha a fotóba mentett GPS adatokkal a szándékunk ellenére leplezzük le, pontosan hol is készült a felvétel (ennek elkerüléséhez, vagyis a GPS és EXIF adatok törléséhez, adtunk tippeket e korábbi cikkben). A megfelelő képmenedzser alkalmazások segítségével természetesen nem jelenthet gondot a fotók EXIF adatainak megnézése. De mi most mutatunk egy célszoftvert, amelyet kifejezetten erre a célra dobtak össze fejlesztői. Sőt, ennél többre is képet!

Exif Pilot: fotók EXIF adatainak beolvasása és módosítása

Az ingyenes Exif Pilot egyik fő erénye, hogy nem csak az EXIF/IPTC/XMP adatok beolvasására használható, hanem azok utólagos módosítására is. A program használata rendkívül egyszerű, hála az integrált fájlkezelőnek. Egyszerűen a felületen tudjuk előkeresni a képeket tartalmazó mappát, majd a kívánt képre kattintva azonnal szemügyre vehetjük annak metaadatait. Ha módosítanánk bármelyiket, csak egy kattintás az Edit EXIF/IPTC/XMP feliratú gombra, s a megjelenő ablakban máris átírhatunk mindent, beleértve a GPS adatokat is. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a módszer “csak” JPEG, TIFF, PNG, DNG, NEF, PEF, CR2, CRW, JP2, ORF, SRW, ARW, SR2, és PSD fájloknál működik. A RAW fájlok adatait (például MRW, RW2, PGF, EPS, RAF stb.) csak olvasni tudja a program.

Az Edit menüben egyetlen kattintással törölhető vagy másolható minden metaadat. Sőt, ha megvásároljuk a Batch Editing plug-int, akkor egyszerre dolgozhatunk több képfájl adataival is (például CVS, Excel, vagy XML fájlokból tölthetjük be, vagy azokba menthetjük az információkat). Sajnos ez a funkció már nem ingyenes, de ha nem akarunk nagyüzemben EXIF adatokat szerkeszteni, akkor ez nem akkora hiányosság. Ha megelégszünk azzal, hogy egyenként átszerkesztjük a fotók rejtett információt, akkor az Exif Pilot tökéletes választás lesz Windowson. Az persze sosem árt, ha fotóinkról van biztonsági mentés, mielőtt belejavítunk a metaadatokba, de nálunk megbízhatóan üzemelt a program a tesztelés ideje alatt.

Ne maradjon le erről sem!