Mindent tudó, ingyenes képnézegető program Windowsra

Vannak olyan alkalmazások, amelyek lassan évtizedek óta velünk vannak. A nagy öregek közé tartozik például a Total Commander is, amely még ma is az egyik legnépszerűbb fájlkezelő szoftver Windowson. De ilyen például a ma bemutatásra kerülő ingyenes képnézegető program is.

FastStone Image Viewer: ingyenes képnézegető program

A FastStone Image Viewer szintén nagy öregnek számít a szoftverek történetében, már 2004 óta jelen van a piacon. Ráadásul oktatási és otthoni felhasználásra teljesen ingyen áll rendelkezésünkre. Ha valaki, tisztes kora ellenére még nem találkozott ezzel a programmal, annak feltétlenül érdemes vele megismerkednie, mert legalább akkor név a képnézegető- és képszerkesztő alkalmazások között, mint a szintén ingyenes IrfanView.

A FastStone Image Viewer felépítése nem sokat változott az idők során, így ízlés kérdése, hogy kinek mennyire jön majd be a kissé avitt felület, de cserébe a kissé molyrágta megjelenésért, még most is villámgyors a program. Gyorsan indul, gyorsan aktiválhatók a funkciói, és rendkívül gyors a képmegjelenítési algoritmusa is. Az integrált képnézegető mellett, amely a nézőképes megjelenítésen felül teljes képernyős vetítést, osztott képernyős összehasonlítást is lehetővé tesz, találunk még benne egy halom alap képszerkesztési funkciót is. Így változtathatjuk a képek színvilágát, kontrasztját, telítettségét, vagy alkalmazhatunk zajcsökkentést, vörös szem eltüntetést és hasonló szűrőket. Vághatunk és méretezhetünk, feliratozhatunk, kiemelhetünk, és rajzolhatunk rájuk, módosíthatjuk, vagy eltávolíthatjuk az EXIF adatokat, sőt, klón- és retusáló ecsetet is találunk a készletben.

De ha még ez sem lenne elegendő, akkor van egy halom képi effekt is: képkeretek, nagyító effekt, árnyék, festmény effekt stb. Tehetünk képeinkre vízjelet és keret maszkot is.

Mindent egybevetve a FastStone Image Viewer még ma is az egyik legjobb választás, ha képnézegető- és képszerkesztő szoftverre van szükségünk. Ráadásul a készítők még most is lelkesen fejlesztik. Ha eddig még nem találkoztunk vele, de gyakran foglalkozunk digitális fotókkal a gépen, akkor feltétlenül adjunk neki egy esélyt a bizonyításra.

Ne maradjon le erről sem!