A legjobb ingyenes képnézegető programok

Fotókat ma már szinte mindenki készít okostelefonnal, de persze vannak, akik még ragaszkodnak a megszokott digitális fényképezőgéphez. Mindkét esetben igaz, hogy ha sok fényképet őrzünk a számítógépen, nem árt egy jól használható képnézegető program ezek menedzseléséhez és gyors szerkesztéséhez. Macen persze ott a Photos app, amely az iPhone-t használók számára abszolút praktikus lehet, hiszen az iCloudban tárolva a képeket kényelmesen szerkeszthetők és rendezhetők akár a telefonon, akár a gépen. Androidon ott a Google Fotók, amelyhez adtunk már temérdek tippet, amely szintén alkalmas a fotók (akár korlátlan) felhőben tárolására. Aztán a számítógépen (Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt) kényelmesen elérjük azokat a Google Fotók böngészőben működő felületén és menedzselhetjük, szerkeszthetjük azokat. Mellesleg nem csak Androidra érhető el, hanem iOS-re is. Ilyen szempontból talán nem is kell tovább keresni. De azért akadnak esetek, amikor a Google Fotók és az Apple Photos alkalmazása már kevésnek vagy kényelmetlennek bizonyul. S hogy melyek ilyenkor a legjobb ingyenes képnézegető programok? Erre a kérdésre igyekszünk választ adni ebben a válogatásban.

A legjobb ingyenes képnézegető programok

Szokásunkhoz híven igyekeztünk cross-platform megoldásokkal szolgálni, hogy Windowson és macOS-en egyaránt megtalálja mindenki a kedvére való programot. Már most szólunk, hogy az alábbi programok használata csak magánfelhasználásra ingyenes. Ha céges felhasználásra keresünk képnézegető szoftver, ezekért is fizetnünk kell, ráadásul a vásárolható megoldások között azért akadnak ezeknél is profibbak, például a Luminar 3, amely Windowson és macOS-en egyaránt képes kiváltani az Adobe Lightroomot, előfizetéses rendszer helyett egyszeri, kedvező árú befektetésért cserébe. De lássuk akkor, hogy az otthoni felhasználók milyen alkalmazásokra támaszkodhatnak, ha kicsit kényelmesebben és gyorsabban menedzselnék fotóikat, képeiket.

XnView

Személyes kedvencünk a windowsos XnView és annak cross-platform változata az XnView MP. Otthonra mindkettő ingyenes, s tudásuk is nagyjából azonos. A nézőképek generálása villámgyors, ahogy a program szinte minden egyéb funkciója is. Nem szép, de kifejezetten kényelmesen és hatékonyan lehet vele böngészni a számítógépen tárolt képanyagot.

Ráadásul rendelkezik egy sereg praktikus képszerkesztő funkcióval is, így fotóinkat kicsit pofozgathatjuk is vele (fények, színek, árnyékok stb.). Emellett alkalmas csoportos átalakításra is. Ilyenkor szűrőket, változtatásokat (vágás, forgatás stb.) egyaránt alkalmazhatunk a kijelölt képeken, s természetesen azt is mi határozzuk meg, hogy milyen formátumba mentse azokat. Vagyis a képfájlok konvertálására is használható. Ha valaki eddig nem ismerte, annak feltétlenül érdemes megismerkednie vele.

FastStone Image Viewer

A FastStone Image Viewer felületét, működését és funkcióit tekintve is nagyon hasonlít az XnView alkalmazásra, viszont csak Windowsra érhető el. Korábban írtuk róla részletes tesztet, így ott mindent el lehet olvasni a lehetőségeiről. Annyi biztos, hogy bőven befér a legjobbak közé, mind megbízhatóság, mind funkciók terén. Kihagyhatatlan darab!

IrfanView

Mondhatjuk, hogy az IrfanView egy igazi vén róka Windowson. Az idők során sokat szépült a felülete, de kétség kívül nem azért szeretjük, hanem mert döbbenetes méretű képszerkesztő eszköztárral dicsekedhet. Gyakorlatilag minden el tudunk végezni a képeken, ami meg alapból nem, azt megoldja plug-inekkel. Ráadásul minden funkció a végtelenségig testreszabható. Egy sima átméretezés esetében is temérdek opciót kapcsolgathatunk, hogy a végeredmény olyan legyen, amilyenre szükségünk van. Ráadásul egyszerre több képet is módosíthatunk, egy lépésben. Emellett van képtallózó funkciója is, így a fotók gyors átnézésére, menedzselésére is tökéletes választás.

Viszont épp emiatt a hatalmas tudás és testreszabhatóság miatt nem biztos, hogy a kezdők számára ideális választás. Mi inkább a haladó felhasználóknak ajánljuk, kezdők számára praktikusabb lehet az XnView vagy a FastStone.

RawTherapee

A RawTherapee már minőségi ugrásnak tűnik a többiekhez képest. Ez egy cross-platform alkalmazás, amelyet Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt használhatunk. Felülete sokkal inkább hajaz a professzionális képmenedzser-képszerkesztő programokra (például Lightroom).

A legszebb az egészben, hogy funkcióit tekintve is versenyképes ezekkel, csak kicsit nyögvenyelősebb a működése és kuszább a felülete. Azonban akit ez nem zavar, az egy vérprofi képmenedzser alkalmazást kap a letöltésével, rengeteg praktikus fotóretusáló eszközzel. Nevéhez hűen a RAW fotók menedzseléséhez sem utolsó választás.

Ne maradjon le erről sem!