Luminar 3: fotómenedzselés és fotóretusálás egybegyúrva

Bár meglehetősen sok szoftver fut át a kezeink között a tesztek során, azárt óhatatlanul is kialakul egy olyan kör, amelybe az általunk kedvelt, sokszor napi szinten is használt alkalmazásokat soroljuk. Ide tartozik a Luminar nevű – Windowson és macOS alatt egyaránt használható – képszerkesztő program is, amelyről már eddig is ódákat zengtünk, de az eddigi verzióknál azért csak oda kellett biggyeszteni minden teszt végére, hogy teljesen értékű képmenedzserként nem állja meg a helyét. Mostantól ennek vége, megjelent ugyanis a Luminar 3, amelyben a fotómenedzselés és fotóretusálás végre együtt kapott helyet. Így viszont azt kell mondjuk, remek alternatívája lett a program az Adobe Lightroomnak.

Egy hatékony fotóretusáló program

Kezdjük azzal, hogy mi is pontosan a Luminar. Mivel korábban már részletesen bemutattuk a programot, most csak röviden: egy nagyon sokoldalú és egyszerűen használható fotóretusáló program. Eszköztárát tekintve leginkább az Adobe Lightroomhoz hasonlítható. Még a felület felépítése is nagyon hasonít.

Találunk benne rengeteg szűrőt, amelyek egy része ráadásul mesterséges intelligenciát (AI) használ az automatizált működéshez. A szűrőket kapcsolgathatjuk manuálisan is, de van a programban seregnyi Preset, azaz előre definiált sablon is, amelyekkel egyetlen kattintás csupán egy fotó tuningolása. Természetesen van klónozás, méretezés, vágás és minden egyéb, ma már alapvetőnek mondható eszköz is benne.

Luminar 3: fotómenedzselés és fotóretusálás végre egyben

Ha valaki olvasta a korábbi változat tesztjét, annak ebben a cikkben mindössze két újdonsággal tudunk szolgálni, azok viszont meglehetősen fontosak. Az egyik egy új szűrő megjelenése, amely pár hete már elérhető a 2-es verzióban is, a neve: AI Sky Enhancher.

Ennek segítségével végre nem kell babra munkát végezni a fotókon, hogy kicsit szebbé varázsoljuk az eget, vagy a felhőket. A mesterséges intelligencia segítségével a program felismeri az eget ábrázoló területeket és az általunk meghatározott mértékben tuningolja is a kép azon részeit. Rengeteg időt megspórolhatunk vele.

A másik, újítás pedig a bevezetőben már említett képmenedzser funkció. Ennek köszönhetően most már kényelmesen, a Luminar felületén tekinthetjük át akár a teljes fotógyűjteményünket. Mi határozhatjuk meg, hogy mely mappákat olvassa be a program, s onnantól kezdve a nézőképek segítségéve már gyerekjáték kiválasztani azt, amelyikre éppen szükségünk van.

Van lehetőségünk a fotók osztályozására, megjelölésére is, így később a visszakeresésük is meglehetősen egyszerű. A már felvett mappán belül újonnan létrehozott almappák tartalmát akár automatikusan is hajlandó felvenni a gyűjteménybe, így ezzel sem kell manuálisan vacakolnunk.

Összegzésül

Mindent egybevetve úgy tűnik, a Luminar az új, 3-as verzióval végre felnőtt arra a szintre, hogy teljes eszköztárat adjon a fotókkal dolgozók kezébe, mint Windowson, mind macOS alatt. Mi a teszthez még egy megjelenés előtti béta verziót használtunk, de nem volt vele gyakorlatilag semmi gondunk, így feltételezhetően a hivatalosan elérhető változat is megbízhatóan fut majd. Elődeihez képest egyébként valamivel fürgébben (a Libraries funkció például kifejezetten kellemes sebességgel működik, ami sok nagy kép esetében nem elhanyagolható tényező).

A Luminar 3 már – kedvezményes áron – előrendelhető, de megjelenni majd 2018. december 18-án fog. Ekkor tudja letölteni aki már most megvásárolja, illetve ekkor válik letölthetővé azok számára is, akik nemrég vásárolták meg esetleg az előző Luminar 2018-as verziót.

Ne maradjon le erről sem!