Napló írása iPhone-on, teljes kényelemben

Naplót írni sok szempontból praktikus dolog: segít átgondolni a napi eseményeket, életünk történéseit, illetve segít tervezni is, hiszen ha összeszedtük a gondolatainkat egy témával kapcsolatban, sokkal egyszerűbb megoldást találni a kihívásokra. De még az új ötletek is jobban jönnek, ha néha papírra vetjük, mi történt velünk az elmúlt időszakban. Így 2020-van persze nem feltétlenül a papír alapú naplóírás jut eszébe a többségnek. Sokkal egyszerűbbnek tűnik, ha az okostelefont használjuk erre a célra. Így ráadásul a készülékkel készített fotókat is könnyebben használhatjuk illusztrációként a naplóbejegyzésekben. Melyik programot érdemes választani erre a célra? Nos, ha valaki iPhone-t használ és nem feltétlenül ragaszkodik az ingyenességhez, annak szerintünk a Day One 5 lesz a tökéletes megoldás, amellyel a napló írása iPhone-on és iPaden egyaránt élmény számba megy majd. Sőt, ha netán Macünk is van az iOS eszközök mellett, akkor azon is szerkeszthetjük és olvashatjuk naplónkat. Máris elmeséljük, mitől olyan jó a Day One, s miért érdemesebb digitális naplóba kezdeni ahelyett, hogy egy füzetbe írnánk le a örömünket, bánatunkat, terveinket.

Day One 5: napló írása iPhone-on, teljes kényelemben

Day One nem most szerepel nálunk először. Utoljára még a 2-es verzióról írtunk, ami bizony évekkel ezelőtt jelent meg. Azóta a program nagyon sokat fejlődött, de egy valami nem változott: a rendkívül kényelmes és ízléses felület.

Egyszerűen öröm írni a DayOne 5-ben is, amely – ha engedjük neki – kapásból kiegészíti naplóbejegyzéseinket két fontos információval: az aktuális időjárással, illetve a pozíciónkkal. Természetesen bármelyiket módosíthatjuk manuálisan is, sőt, ha kell, a program képes a bejegyzésbe illesztett fotóink metaadatai alapján is meghatározni ezen adatokat, így a fotó készítési körülményeit veszi alapul az éppen írt bejegyzésben. Lekéri fénykép készítésének időpontjára vonatkozó időjárási adatokat, illetve a helyszínnek is a fotó készítésének helyét veszi. Na, ilyet egészen biztosan nem tud a papírfüzet a segítségünk nélkül.

A korábban tesztelt verzió óta a Day One 5 már újabb médiaformátumokat is támogat, így a hagyományos, szöveges-képes bejegyzések mellett beilleszthetünk a naplóba videókat, készíthetünk hangfelvételeket, csatolhatunk (vagy közvetlenül szkennelhetünk) PDF fájlokat, illetve van lehetőség szabadkézi rajzolásra (iPhone-on ujjal, iPaden akár az Apple ceruzájával is). Meglehetősen színes naplóbejegyzéseket kreálhatunk tehát.

Szöveges bejegyzéseinket amúgy kényelmesen formázhatjuk, felsorolásokat, idézeteket, elválasztókat is használhatunk, illetve vannak előre formázott cím és alcímek is a gyorsabb munkához. A program támogatja a markdown írást is, bár ez nem annyira iPhone-on és iPaden, hanem inkább a macOS verzióban lehet praktikus.

Révedjünk el a múltban

A napi dolgok átgondolásán túl egy napló természetesen arra is hivatott, hogy évekre visszamenően tudjuk átnézni az emlékeinket, mikor, mi történt velünk, amire esetleg már nem is emlékeztünk. A Day One 5 ebből a szempontból is jelesre vizsgázik, hiszen több módon is lapozgathatjuk a feljegyzéseket. Először is van beépített naptár, így akár egy adott napra is pár mozdulattal ránézhetünk, ha nem akarunk végigmenni a teljes – amúgy látványos és könnyen áttekinthető – idővonalon. 

Ezen kívül van egy Média felület is benne, ahol bejegyzésekbe felvett fotókat és videókat tallózhatjuk. Aztán ott a térkép, amelyen helyszínekhez kötődő eseményeket nézhetünk vissza, vagyis az adott pontra bökve egymás után elolvashatjuk az ott történt sztorikat. Végül pedig van kereső funkció is, így kulcsszavak, címkék alapján is szűrhetjük a bejegyzéseket. Sőt, ha épp olyanunk van, egyetlen mozdulattal szűrhetünk a napfényes, esős, borús napokra (az időjárási adatok alapján), vagy ha több eszközön is szoktunk naplót írni, akkor eszközök szerint is csoportosíthatunk.

Utóbbihoz szükséges, hogy naplónkat felhőbe töltsük, ami a Day One esetében szintén nem jelent gondot, hiszen a szolgáltatáshoz jár felhő alapú tárhely is. Így minden digitális naplónkat (merthogy több naplót is létrehozhatunk vele) elérhetünk az összes szinkronizált eszközről. Naplóinkat a szerveren titkosítva őrzik, ráadásul végpontok közötti titkosítást használ a program, így már a feltöltés előtt titkosítja az adatokat, megelőzve azt, hogy például a szolgáltató bármilyen módon rálásson naplónk tartalmára. Maga a Day One app is védhető jelkóddal, így ha valakinek a kezébe adjuk a telefont, a kód megadása nélkül nem olvashat bele digitális naplónkba.

Élmények megosztása

Természetesen arra is van mód, hogy egy-egy naplóbejegyzést megosszunk ismerőseinkkel. Az egyik lehetőség az úgynevezett Megosztás kártya, amelynél a program egy képet hoz létre, rajta a bejegyzés szövegének egy részével, háttérben valamelyik beillesztett fotóval, alul pedig a helyszín- és időjárási adatokkal. Utóbbiak kikapcsolhatók. A Megosztás kártya egy mozdulattal 1:1 arányra alakítható, így akár az Instagramon is remekül megosztható képként. 

A másik lehetőség az Exportálás funkció használata, amellyel PDF dokumentumként (a beágyazott képekkel, sőt, akár videókkal együtt), egyszerű szövegként, vagy adott esetben – adatcseréhez – akár JSON fájlként is menthetjük a kijelölt bejegyzést.

Van amúgy könyvnyomtatási lehetőség is, amellyel kifejezetten ízléses kivitelű könyvként láthatjuk viszont naplónkat, de ezt nem tudtuk kipróbálni, így nem tudjuk, Magyarországra kiszállítják-e. A program üzenete alapján mindenesetre van nemzetközi szállítás és Apple Pay alapon lehet kifizetni. Ha mégsem így akarjuk papír alapon megalkotni a naplót, még mindig ott a PDF export funkció, s utána a PDF fájlt már nem gond kinyomtatni egy nyomtató segítségével.

Bár praktikusabb eleve mindent a Day One appban megírni, de ha kell, importálhatunk is bejegyzéseket JSON vagy CSV formátumú mentésekből.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Day One még mindig a legjobb napló alkalmazás, amivel eddig találkoztunk. Ha valaki iPhone-on, iPaden, Macen szeretné vezetni a naplóit, annak tökéletes választás. Sőt, van már belőle Android változat is, így androidos okostelefonokon is beüzemelhetjük. 

Jelenleg előfizetéses rendszerben juthatunk hozzá, de ha beérjük csupaszított funkciókkal (egy napló vezetése, 1 eszközön történő használat, bejegyzésenként 1 fotó), akkor ingyen is használható. Ha szeretnénk a cikkben kitárgyalt összes funkciót élvezni, akkor viszont havi 1490 forintot rá kell szánnunk a dologra. Ha valaki komolyan gondolja a naplóírást, annak viszont ez a program abszolút megéri majd a befektetést.

Ne maradjon le erről sem!