ClearVPN: cross-platform VPN szolgáltatás teljesen új megközelítésben

Az elmúlt években többször is szóba került nálunk a VPN szolgáltatások használata, mind az internetes tevékenységek biztonsága, mint a geolokációs korlátozásokat használó szolgáltatások elérése szempontjából. A héten MacPaw – az ő nevükhöz fűződik a legjobb maces rendszerkarbantartó és a Setapp gyűjtemény is – előrukkolt saját megoldásával, amely egy cross-platform VPN szolgáltatás, amely felületét és működését tekintve is teljesen új megközelítést alkalmaz ezen a területen.

ClearVPN: cross-platform VPN szolgáltatás teljesen új megközelítésben

ClearVPN összességében ugyanazt nyújtja, amit a profi VPN szolgáltatások általában: elrejti valódi IP címünket és titkosítja a teljes online adatforgalmunkat. Vagyis ha egy nyílt wifi ponthoz csatlakozunk, segít megvédeni a világhálón keresztül száguldozó adatainkat a kiberbűnözőktől, illetve a valódi IP címünk elrejtésével és más földrajzi IP cím “füllentésével” segít olyan geolokációs korlátok kijátszásában, mint mondjuk a Netflix amerikai változatának elérése. Tovább megyünk: a ClearVPN ebből a szempontból hoz mindent, amit az eddigi legjobbak, vagyis:

  • Erős titkosítást használ adataink biztonsága érdekében.
  • Gyors szerverekkel rendelkezik, amelyeken az IPSec IKEV2 vagy OpenVPN protokollokat üzemelték be, illetve rendelkezik egy egyedi protokollal, amely a készítők ígérete szerint nagyobb biztonságot és sebességet biztosít, mint a két említett, régi motoros.
  • No log policy-t alkalmaz, vagyis nem naplózzák online tevékenységünket semmilyen módon, így ebből a szempontból teljesen nyomtalanul internetezhetünk.
  • Cross-platform, vagyis használhatjuk Windows, macOS, iOS és Android rendszereken egyaránt.

Mindet önmagában is jó választássá teheti ezt a VPN szolgáltatást, ám a ClearVPN még ezeken felül is rendelkezik csábító funkciókkal. Ezek egyike a DynamicFlow Technology, amely a készítők ígérete szerint automatikusan képes a VPN kapcsolat jellemzőit (szerver és protokoll választás, funkciók ki- vagy bekapcsolása) a felhasználó tevékenységéhez igazítani. 

Vagyis ha nekünk kifejezetten a Netflix amerikai változatának elérése a célunk, akkor az ehhez szükséges opciókat kapcsolja be. Ha a hirdetésektől szabadulnánk, de amúgy más védelemre nincs szükségünk, akkor ennek megfelelően konfigurálja magát, ha teljes védelemre vágyunk torrentezés közben, akkor ehhez alakul, ha pedig egy átlagos VPN-től elvárt funkciókra van szükségünk és magunk akarjuk kiválasztani, melyik ország IP címét választanánk az álcához, erre is módot ad.

Mindezt a tudást ráadásul egy döbbenetesen jópofa és praktikus felület mögé rejtették a készítők, ahol úgynevezett shortcutok segítségével tudjuk kiválasztani, hogy éppen mire van szükségünk. 

A program pedig a választásunknak megfelelően elvégzi a beállításokat, csatlakozik a VPN szerverhez, sőt, a választott témakörnek megfelelően egy kattintásnyi távolságba hozza a tevékenységükhöz passzoló szolgáltatásokat is. Ha például biztonságos csevegésre vágyunk, akkor titkosított kapcsolatot épít ki, majd felajánlja a legismertebb chat appokat, amelyeket érdemes-e célra használni (Telegram stb.). Ugyanígy egy kattintás csupán választani, ha a Netflix, Hulu, Naruto, BBC iPlayer stb. szolgáltatásokat szeretnénk elérni.

Értelemszerűen a shortcutok között technikailag rengeteg az átfedés, de egy átlagos felhasználó számára hatalmas segítség, hogy a tevékenység alapján választhat, így nem kell azzal foglalkoznia, hogy melyik VPN szerver és protokoll szükséges mondjuk a Hulu eléréséhez, vagy mondjuk egy játékos mire kattintson a DDoS védelemmel és alacsony ping értékkel rendelkező szerverekhez, esetleg mit állítsunk be, ha csak a hirdetésektől szabadulnánk vagy malware elleni védelmet szeretnénk az összes böngészőnkben, de az IP címünket nem szeretnénk megváltoztatni és kihoznánk a maximum sebességet internet kapcsolatunkból. Utóbbit nem véletlenül mondjuk, mert ahogy az lenni szokott, amikor a teljes VPN funkciókészletet kapcsolunk be, az jár némi sebességcsökkenéssel itt is, mint bármely más VPN szolgáltatás esetében. A ClearVPN amúgy e tekintetben egyelőre átlagosnak tűnik, de inkább a gyorsabb szolgáltatások csoportjába tartozik. Magyarországi szerver egyelőre nincs a kínálatában, vagyis magyar VPN szervert jelenleg nem lehet benne választani. Cserébe a környékbeli országok szerverei kellemes sebességgel üzemelnek és az automatikus választásnál jól szokott dönteni a program.

Ingyen vagy előfizetésért?

Sokak számára lehet örömhír, hogy a ClearVPN akár teljesen ingyen is használható, igaz, ez esetben akadnak funkcióbeli korlátozások: csak a shortcutok egy részét használhatjuk elsősorban az alap VPN funkciókkal (ez országonként változik amúgy). Az ingyenes változat nem jár le és bárkinek a rendelkezésére áll, aki regisztrál a szolgáltatásba, vagy elkezdi használni az okostelefonos appokat.

A Premium csomag ennek megfelelően abban különbözik, hogy az összes shortcut a rendelkezésünkre áll és használhatjuk az olyan extra funkciókat is, mint a malware védelem, a DDoS támadás elleni védelem, a streaming szolgáltatások elérése, manuális szerver választási lehetőség, biztonságos torrent használat stb. Emellett egy előfizetés birtokában akár 6 eszközön tudjuk egyidejűleg használni a ClearVPN-t. Olcsónak sajnos nem nevezhető, az ára 4490 forint egy hónapra, vagy 35 990 forint egy évre (ez esetben 3000 forint körül jön ki a havidíj).

Egyébként most egy hónapig bárki ingyen tesztelheti a Premium funkciókat, ha a regisztrálás után a ClearVPN fiókjukban aktiválják a CLEARVPNGO kuponkódot (ez a kód 2020. december 16-ig érvényesíthető). Emellett a ClearVPN a Setapp kínálatába is bekerült, szóval onnan is gond nélkül telepíthető macOS-re a teljes változatot, sőt, a készítők azt ígérik, a Setapp előfizetéshez nem csak a maces, hanem hamarosan az iOS verziót is odaadják majd. Ezzel az amúgy már 200 alkalmazásnál járó Setapp tulajdonképpen kihagyhatatlanná válik minden maces felhasználónak.

Ne maradjon le erről sem!