Amadine: egyszerű, de sokoldalú vektoros rajzprogram macOS-re

Visszatérő maces olvasóink számára bizonyára ismerősen hangzik a Belight Software neve, hiszen régóta jelen vannak a macOS szoftverek világában. Ráadásul a cég alkalmazásainak (amelyek között van 3D lakberendező, kiadványszerkesztő, vagy éppen szöveg-effektező egyaránt) van egy nagyon előnyös közös pontja: annak ellenére, hogy tudásukat tekintve gyakorlatilag professzionális felhasználásra is alkalmasak, mégis olyan felülettel látják el mindet, hogy egy abszolút kezdő se riadjon vissza a használatuktól. Így aztán a teljesen amatőr felhasználóktól a profikig mindenki megtalálhatja bennük a számítását, ráadásul egészen kedvező áron. Ez így elég jól hangzik, igaz? Nos, mi tagadás, több Belight szoftver tesztelése után ennek tudatában vágtunk bele a legújabb alkalmazásuk górcső alá vételének is. Ez nem más, mint egy sokoldalú vektoros rajzprogram macOS-re, amely hozza a fejlesztőitől megszokott felépítést.

Amadine: sokoldalú vektoros rajzprogram macOS-re, szinte mindenkinek

Az Amadine hivatalosan a minap jelent meg, de mi már kicsit előbb kipróbálhattuk a véglegesnek szánt verziót (mellesleg a béta már egy ideje bárki által kipróbálható volt, a fejlesztésbe így bevonódtak leendő felhasználók is). Ez egy vektorgrafikai szoftver, amely kedvező, 20 eurós árához képest meglepően bőséges eszköztárral rendelkezik.

A program felülete abszolút letisztult, így a kezdők egészen biztosan nem hőkölnek majd vissza úgy, mint mondjuk egy Adobe Illustrator esetében. Bal oldalon találjuk az alapvető rajzeszközöket, jobb oldalon a kijelölt objektumokhoz tartozó funkciók, jellemzők, effektek stb. jelennek meg, az alkalomnak megfelelően, míg a felső eszköztáron látjuk az éppen aktív eszköz konfigurációs lehetőségeit. Semmi nincs túlbonyolítva, sőt.

A jobb első sarokban lévő kis “szem” ikonos gombra kattintva válthatunk a különféle nézetek (rácshálós, pixeles, retina stb.) között, illetve itt tudjuk ki- vagy bekapcsolni a segédvonalakat (például Smart Guides), vonalzókat, s meghatározni azok viselkedését (például tapadás funkció).

Ugyancsak innen a leggyorsabb elérni és megváltoztatni a dokumentum jellemzőit is. A nézetváltás már csak azért is fontos, mert bonyolultabb ábráknál annak ellenére is gyorsíthatunk a működésen, hogy a program 64 bites és kihasználja a Metal 2 és a GPU gyorsítás lehetőségeit. Szóval gyors, de összetett illusztrációk készítésénél azért kell alá hardver.

Az Amadine funkciókészlete ugyan jócskán elmarad az etalonnak tekinthető Illustratortól, de így is jóval többet kapunk benne, mint az árkategóriája többi hasonló programjától. Dolgozhatunk például több vásznon egy képen belül, ami szinte mindig jól jön, de például UI tervezés esetén kifejezetten hasznos. Emellett nagyon kényelmes vektoros rajzeszközük állnak a rendelkezésünkre (például utólag is módosíthatjuk a vonalak vastagságát tetszőleges pontokon), s természetesen az objektumok egymáshoz viszonyított helyzetét, a kivonásokat, összeillesztéseket stb. is nagyon egyszerűen, egy-két kattintással intézhetjük.

Ami azonban igazán kellemes: az objektum jellemzőinek menedzselése. Az oldalsáv Apperance részében kedvünkre kapcsolgathatjuk az körvonalakat, kitöltéseket, árnyékokat, ragyogásokat, elmosást stb. A kitöltés lehet szín, átmenet vagy kép is. Ezek közül az átmenet a legizgalmasabb, mert egyike a legkényelmesebben használható megoldásoknak azok közül, amelyeket valaha láttunk. Az pedig további jópont, hogy közvetlenül a vásznon is matathatunk az átmenetekben. Szóval a végletekig testreszabhatók, villámgyorsan.

Jól sikerült a rétegkezelő is, amelyben az aprócska előnézetek segítik a megfelelő objektum megtalálását. Bár ezen felül sok extrával nem dicsekedhet, ahogy például a rajzecset esetében is jó lett volna néhány extra ecsetstílus az – amúgy testreszabható – alap jellemzők mellé. Szövegeknél van görbére illesztés, s persze görbévé alakítási lehetőség is.

Végül egy szintén fontos szempont: fájlkezelés. Ezen a téren sem lehet okunk panaszra, ugyanis az Amadine megnyitja az SVG, EPS és PDF fájlokat is, exportálni pedig szintén ezekbe tudunk, vagy bitmapes megközelítésben JPG, PNG, TIFF formátumokba. Illustratoros AI támogatás nincs, de az gyakorlatilag minden ilyen alternatív grafikai szoftverből kimarad. Az EPS pótolja, mint tökéletes csere-alap. Ráadásul ebben a formátumban azért javarészt rendelkezésre áll minden ilyen grafika (lásd freepik.com letöltések).

Összegzésül

Mindent egybevetve a Amadine egy kifejezetten ígéretes újonc a vektorgrafikai szoftverek táborában. Az árához képes igen széleskörű tudással rendelkezik, s a könnyű használat éppoly csábító lehet a gyorsaságra törekvő profiknak, mint a szárnypróbálgató kezdőknek. A jövőre tekintettel azért még egy két extrát el tudunk benne képzelni, de ismerve a Belight szokásait, jó esély van rá, hogy a bővüljön az eszköztár. Arról nem beszélve, hogy elvileg készült már belőle az iOS verzió is, s ha a kettő szépen összedolgozik majd, akkor egy igazán hatékony, több platformon használható, bármikor bevethető eszközzel bővül a rajzos kedvű felhasználók eszköztára.

Ne maradjon le erről sem!