A legjobb titkosított Gmail alternatívák

A Gmail népszerű és sokoldalú levelező szolgálatás, azonban a biztonságot illetően akadnak azért hiányosságai. Így például a Google hajlamos kielemezni leveleink tartalmát és az így összegyűjtött adatok alapján feldobni hirdetéseket a későbbiekben több felületen (a Gamilben, gönbészés közben, keresés közben stb.), illetve a levelek továbbításakor nem használ titkosítást, így nem csak maga a szolgáltató, de adott esetben akár a kiberbűnözők is ráláthatnak leveleink tartalmára, például ha sikerül útközben “elkapniuk” azt. Éppen ezért arra gondoltunk, összeszedjük, melyek a legjobb titkosított Gmail alternatívák, amelyekkel teljes biztonságban levelezhetünk és sem maguk a szolgáltatók, sem a kiberbűnözők nem láthatnak rá leveleink tartalmára.

Ha ragaszkodunk a Gmail fiókunkhoz: Gmail + PGP

Ha valaki nem tud megválni Gmail fiókjától, de azért szeretné legalább a nagyon privát tartalmú leveleit biztonságban tudni, annak jó megoldás lehet a PGP titkosítás beüzemelése. Ezt sajnos a Gmail webes felülete nem támogatja jelenleg, illetve a levelezőkliensek közül sem mindegyiknél használhatjuk, de az alábbiak közül bármelyik képes arra, hogy privát PGP kulcsunk segítségével titkosítja a kimenő leveleket, melyeket így mindig csak – a szintén PGP kulccsal rendelkező – címzett tud elolvasni, a levél tartalmába még a szolgáltató sem lát bele a szerveren. Szóval a legjobb PGP kompatibilis e-mail kliensek:

A PGP titkosítás használatáról, beüzemeléséről korábban részletesen elmeséltünk mindent, így aki szeretne megismerkedni ezzel a lehetőséggel, annak ajánljuk korábbi cikkünk elolvasását.

Mellesleg a Gmailnek is van már saját titkosítási megoldása (Bizalmas mód), amely persze elsősorban arra jó, hogy az elküldött levelek ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe. Erről a funkcióról itt írtunk bővebben.

Legjobb titkosított Gmail alternatívák: Tutanota

Ha olyan levelezőrendszerre vágyunk, amely alapjaitól a privát adatok védelmére és a levelezés titkosítására lett tervezve, akkor az egyik legjobb megoldást a Tutanota jelenti. Ezt akár teljesen ingyen is munkára foghatjuk, és létrehozhatunk magunknak egy Tutanota fiókot. A levelezés végpontok közötti titkosítással megy, vagyis a küldőn és a címzetten kívül senki nem tud belenézni az e-mailek tartalmába, ráadásul a szerveren is folyamatosan titkosítva tárolódnak. Ha a fogadó fél nem rendelkezik Tutanota fiókkal, nem gond, ez esetben egy linken keresztül érheti el a levél tartalmát, az általunk megadott jelszóval. Ha Tutanota fiók van a túloldalon is, akkor a folyamat kényelmesebb, hiszen nem kell jelszavakat beírni, a Tutanota rendszere intézi a visszakódolást automatikusan a címzett fiókjában.

Leveleinket elérhetjük a webes felületen is, de telepíthetünk Tutanota klienst Windowsra és macOS-re, illetve Tutanota appot is kapunk iOS-re és Androidra egyaránt.

A Tutanota további extrákkal is szolgál azoknak, akik hajlandóak fizetni is a szolgáltatásért, így például használhatunk egyedi domain címet, aliasokat, kérhetünk további tárhelyet stb. Részletes tesztet itt írtunk a szolgáltatásról, amely amúgy nagyon kedvező áron nyújtja a biztonságos extra funkciókat is.

LEGJOBB TITKOSÍTOTT GMAIL ALTERNATÍVÁK: Protonmail

A másik kedvenc titkosított levelezőnk a Protonmail, amely hasonló funkciókkal dicsekedhet, mint a Tutanota, csak valamivel letisztultabb webes felületet és modernebb mobilos alkalmazásokat kapott. Cserébe viszont az ingyenes funkciókon túli extrák valamivel drágábbak, mint a Tutanota esetében. A működési elv viszont itt is ugyanaz: end-to-end titkosítással levelezhetünk, akár más Protonmail felhasználókkal, akár olyanokkal, akiknek nincs Protonmail fiókjuk. Részletesebben itt írtunk erről a szolgáltatásról.

Ne maradjon le erről sem!