PDF fájlok méretének csökkentése online, ingyen

A PDF formátum elsőrangú választás, ha üzleti dokumentumokat, prospektusokat, médiaajánlatokat, portfóliókat, esetleg magazinokat szeretnénk digitális formában elérhetővé tenni. Egy PDF-be konvertált dokumentum egészen biztosan azonos felépítésben jelenik meg minden platformon (asztali gépeken és mobil eszközökön egyaránt), s ez a felépítés tökéletesen egyezik azzal, amit mondjuk kinyomtatva látnánk. Ráadásul egy PDF tartalmazhat szöveget, képet, űrlapot, de adott esetben még videót vagy 3D-s objektumokat is, bár ezeket nem minden PDF olvasó alkalmazás támogatja, illetve van lehetőség megjegyzésekkel kiegészíteni utólag, a megfelelő PDF szerkesztő szoftverrel (vagy akár online PDF szerkesztőkkel is). Egyetlen gond szokott lenni az egésszel: a PDF fájlok mérete sokszor túl nagy ahhoz, hogy kényelmesen továbbíthassuk azokat mondjuk e-mailben. S bár nagy fájlok küldésére is van számtalan ingyenes szolgáltatás, ha helytakarékosak akarunk maradni a PDF állományokkal, bizony nem árt, ha – a képekhez hasonlóan – megfelelően tömörítjük azokat. Ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani néhány ingyenes online szolgáltatással, amelyekkel megoldható a PDF fájlok méretének csökkentése.

PDF fájlok méretének csökkentése online, ingyen

Korábban egyébként mutattunk már két remek oldalt, amelyek nagyon egyszerűen használhatók és hatékonyan dolgozzák fel a PDF dokumentumokat. E két oldal a Small PDF és az I Love PDF volt. Ezekről a korábbi cikkben mindent megtudhatnak. Ma viszont szeretnénk mutatni még három ilyen weboldalt. Az egyik a PDF Compressor, amely egy ütemben akár 20 dokumentum tömörítésére is rávehető. Nem egy különösebben pofás oldal, de kit érdekel, ha cserébe egyszerűen használható (feltöltjük a fájlt, a mérettől függő ideig várunk amíg végez a melóval, majd letöltjük a csökkentett méretű változatot). Ráadásul akár nagy méretű PDF-eket is feldolgoz, a feltöltött anyagokat pedig – a készítők elmondása alapján – 1 órán belül automatikusan törlik a szerverről. Beállítási lehetőségünk nincs, de a tesztek alapján optimális módon tömörít, nem rontja le a végtelenségig a dokumentumban esetleg fellelhető képek minőségét.

Sokkal több szabadságot ad az Online2PDF.com oldal, amelynél már mi is beleszólhatunk a tömörítés minőségébe. Ha például nem érdekel minket, hogy láthatóan romlik a beékelt képek minősége, akkor választhatunk erősebb tömörítést is, melynek hatására értelemszerűen sokkal kisebb lesz a fájlméret. Érdekesség, hogy 80%-os tömörítésnél kicsit még nőtt is a PDF mérete, viszont az 50%-os és 30%-os határok között mozogva optimális méretet és képminőséget kapunk. A 10%-os tömörítés már inkább csak akkor jó, ha tényleg nem számít a minőség, inkább csak a méret. A szövegek (feltéve, hogy nem szkennelt, így a szövegeket is képként tartalmazó dokumentumról van szó) egy exportált PDF-ben ilyenkor is megfelelően olvashatók.

Végül ott van még a PDF2Go, amely szintén lehetőséget ad a tömörítés minőségének változtatására. Egészen az olyan extrém megoldásokig skálázhatunk, mint a 20 dpi használata, ami nagyjából arra lesz elegendő, hogy a fogadó fél lássa, hogy vannak a dokumentumban képek, de borzalmasan rossz lesz a minőség. Cserbe irgalmatlanul összemegy a fájlméret. Olyan PDF-eknél, ahol a szöveg nem képként található meg az anyagban, ez is jól jöhet, hiszen a dokumentum felépítése így megmarad, a képek is valamennyire kivehetők, a szöveg pedig tökéletesen olvasható marad.

Ha viszont a szövegek is képként vannak az anyagban (mint mondjuk a szkennelt dokumentumok esetében, hacsak nem használunk OCR szoftvert a szerkeszthető szöveggé alakításra – ez a tömörítési szint már használhatatlan. De természetesen itt is van jobb minőség, az e-book low quality (150 dpi) például tökéletesen megfelelhet a legtöbb esetben.

A tesztek során több PDF állománnyal is kipróbáltuk az oldalakat. Az alap összehasonlításhoz a Techwok médiaajánlatának eredeti PDF-ét használtuk, amelyben több teljes oldalas kép, kisebb illusztráció, logó és több szövegdoboz is található. Az eredeti fájlméret (honlapunkon mi is egy tömörített verziót használunk, nem ezt): 4 610 340 byte. A tömörítések eredménye pedig emitt látható:

  • PDF Compressor: 2 775 146 byte, képek minősége élvezhető maradt
  • Online2PDF: 80%-os (150 dpi) tömörítésnél 4 690 167 byte, képminőség maradt az eredeti
  • Online2PDF: 50%-os (150 dpi) tömörítésnél 2 944 679 byte, képminőség megfelelő
  • Online2PDF: 30%-os (150 dpi) tömörítésnél 2 065 744 byte, képminőség teljesen vállalható
  • Online2PDF: 10%-os (150 dpi) tömörítésnél 1 834 756 byte, képminőség gyenge
  • PDF2Go: insane quality (20 dpi) tömörítésnél 452 073 byte, a képek használhatatlanok
  • PDF2Go: e-book low quality (150 dpi) tömörítésnél 3 717 127 byte, képminőség teljesen vállalható
Ne maradjon le erről sem!