PDF tömörítés online, ingyen

A PDF fájlok igen elterjedtek, aminek legegyszerűbb oka, hogy ha ilyen formátumban küldünk el valamit az ismerősöknek, ügyfeleknek, biztosak lehetünk benne, hogy ők ugyanazt látják majd, mint mi (ellentétben mondjuk egy Word doksival, amit ahány programban vagy Word verzióban nyitunk meg, annyiféle képpen tud szétesni a szemünk láttára).
Az elküldésnek azonban olykor vannak akadályai is, ilyen például, hogy a PDF-ek mérete, tartalmuktól függően igen tekintélyes lehet. Belenyúlni viszont korántsem egyszerű egy ilyen fájlba. Legalábbis nem mindenkinek van kéznél általában megfelelő szoftver e célra (pedig mi már mutattunk néhányat).
Szóval mit tehetünk, ha adott egy PDF, amelyet megosztanánk másokkal, de túl nagy a fájlméret? Nos, a problémát pillanatok alatt megoldhatjuk, akár online is.

 

Online PDF tömörítők

Erre a célra bevethetjük például a Small PDF vagy az I Love PDF oldalak valamelyikét.
Mindkettő ingyenes, regisztráció nélkül is használhatók (legalábbis a tömörítési funkcióik).
A Small PDF kevésbé kedveskedik a felhasználóknak, ott “csak” arra van lehetőség, hogy a gépről vagy Dropbox, Google Drive fiókjainkból kiválasszuk a kérdéses PDF-et és aztán egy kattintással tömörítsük.

 

pdf-tomorites-1

 

 

Az I love PDF valamivel kezesebb, ezen az oldalon ugyanis a tömörítés minőségét is módunkban áll kiválasztani (itt is feltölthetjük a fájlt a gépről, vagy Dropbox és Google Drive tárhelyeink valamelyikéről).
Ez pedig fontos lehet sok esetben, hiszen a PDF-ek méretének csökkentését ezek a szolgáltatások elsősorban a fájlban található képek tömörítésével érik el, ami azonban rontja is a képminőséget. Ha tehát a PDF-ben fontos a képi tartalom (például egy grafikai portfólióról van szó), akkor már korántsem biztos, hogy jó lesz, ha engedjük lerontani a benne szereplő képek felbontását.

 

pdf-tomorites-2

Ha azonban a küldeményben a szöveg és az elrendezés a lényeg, s a képminőség másodlagos, akkor ezzel a módszerrel igen jelentősen csökkenthető a PDF dokumentumok mérete, s utána a kisebb változatot már nagyobb esélyünk lesz elküldeni, vagy megosztani.
Érdemes mindkét oldalt szemügyre venni és aztán arra “rászokni”, amelyik jobban bejön a hétköznapokban. UPDATE: Sőt, időközben összeszedtünk még néhány hasonló oldalt, amelyek talán még a fentieknél is jobban használhatók!

Ne maradjon le erről sem!