Nem kell kétségbeesni: ismeretlen fájltípusok azonosítása

A számítógépet használók között meglepően sokan vannak, akik nem ismerik a fájlformátumok fogalmát. Így aztán könnyen előfordul, hogy amikor ismeretlen kiterjesztésű állomány érkezik e-mailben, jön vele a kétségbeesés és a tanácstalanság is. Sokak számára a 7z és a CSV kiterjesztés például egyértelműen beazonosítható, de még többen vannak, akik nem tudnak mit kezdeni velük, pedig hát egyik tartalmához sem ördöngösség hozzájutni, ha az ember tudja, milyen program kell a megnyitásukhoz (itt megmutattuk ezt a 7z esetében, és a CSV fájlokhoz is adtunk már tippet). Ezúttal azt mutatjuk meg, hogy miként lehetséges az ismeretlen fájltípusok beazonosítása, hogyan jöhetünk rá, hogy mi kell a megnyitásukhoz.

 

Mire jó a fájlnevek kiterjesztése?

Egy számítógépen a fájlformátumok jelölésével igyekeznek segíteni a fejlesztők az adatok beazonosítását. A fájlnévtől egy ponttal elválasztott, általában maximum három karakteres ún. fájlkiterjesztések (.doc, .txt, .jpg) még ma is tartják magukat, bár kétségtelen, hogy a DOS és OS/2 ősökkel ellentétben ma már egy modern rendszer sem ragaszkodik a maximum három karakterhez (a kiterjesztés tulajdonképpen a név része, így összesített limit van csak a hosszukra).

De egy fájl mibenlétének leggyorsabb beazonosítására azért még ma is az általában 3, ritkább esetben 2 vagy 4 karakternyi kiterjesztése szolgál. Így például a jpg ugyebár egy széles körben elterjedt, tömörített képformátum, a doc vagy docx pedig a Word dokumentumait, míg az xls vagy xlsx az Excel táblázatait jelöli. S persze rengeteg olyan program van, amely a fenti népszerűek helyett valamilyen saját formátumot használ. A kiterjesztés alapján különféle fájltípusokat hozzárendelhetünk egy-egy proragmhoz, így megoldható, hogy ha mondjuk egy jpg kiterjesztésű fájlra duplán kattintunk, akkor azt a kedvenc képszerkesztőnk nyissa meg, vagy egy doc fájlt ne a Microsoft Word, hanem inkább a LibreOffice nyisson meg dupla kattintás esetén.

De mi történik akkor, ha egy számunkra teljesen ismeretlen formátumba ütközünk, amelyet ráadásul egyetlen programunk sem akar megnyitni? Hogyan lehet beazonosítani egy fájl típusát?

 

Ismeretlen fájltípusok azonosítása

Az egyik legjobb megoldást – mint oly sok esetben – most is a Wikipédia szolgáltatja, mégpedig a Fájlkiterjesztések listája szócikkel. Itt ugyanis ékes magyarsággal igazítanak el mindenkit a fájlkiterjesztések gigantikus világában, s fel is sorolják a legelterjedtebb formátumokat, s az azokat megnyitni képes alkalmazásokat.

Másik megoldásként ott a Fileinfo.com amely amúgy áttekinthetőbb, de cserébe csak angolul érhető el. Itt kategóriák és ABC szerint is válogathatunk a fájltípusok között. A listákban azonnal látjuk, hogy ki “követte el” az adott fájltípus megalkotását, ha pedig rákattintunk egy listaelemre, akkor bővebb információkra is szert tehetünk, például láthatjuk mivel és miként lehet megnyitni a kérdéses állományt.

Pár kattintással akár még a megnyitására képes programok honlapjára is eljuthatunk, így ha az éppen ingyenes, vagy van belőle próbaverzió, akkor rögtön letölthetjük, telepíthetjük, s máris lesz mivel megnyitni a fejtörést okozó fájlt. Szóval lássuk be, nem is olyan bonyolult mindezt, ráadásul a fenti módszerekkel teljesen ingyen és villámgyorsan tudunk beazonosítani ismeretlen fájltípusokat.

Ne maradjon le erről sem!