AI fájlok megnyitása és konvertálása Adobe Illustrator nélkül

Akadnak olyan elterjedt és népszerű fájlformátumok, amelyekkel szinte mindenki találkozik, de nem mindenki tudja őket megnyitni betekintésre, s pláne szerkesztésre. Korábban több ilyen formátum használatával kapcsolatban adtunk már tanácsot (DMG fájlok megnyitása WindowsonCSV fájlok megnyitásaCBZ fájlok használataSketch fájlok megnyitásaHEIC képek megnyitása Windowson). Ma ezt a sort fogjuk kicsit bővíteni, amikor megmutatjuk, miként oldható meg az AI fájlok megnyitása és konvertálása Adobe Illustrator nélkül.

AI fájlok megnyitása és konvertálása Adobe Illustrator nélkül

Mint az talán a címből is kiderült, az AI fájlok az Adobe vektorgrafikai szoftverének, az Adobe Illustratornak a saját formátumát képviselik. A program persze egy halom már vektoros képformátummal is megbirkózik, de ha valaki Illustratort használ, hajlamos az alapértelmezett – és amúgy sok szempontból a legpraktikusabb – formátumba menteni, s aztán azt is megosztani másokkal. Így az internet tele van ingyenes AI fájlokkal, amelyek sokszor profi vektorgrafikát rejtenek, csak hát Adobe Illustrator nélkül kicsit macerás őket használni. Szerencsére van egy halom megoldás a problémára!

CloudConvert: konvertáljunk online

Kezdjük egy olyan eszközzel, amelyhez nem kell semmit telepíteni, viszont megoldhatjuk vele, hogy a gépünkön eleve megtalálható szoftverek is képesek legyenek megnyitni a letöltött AI fájlt. Pontosabban annak konvertált változatát.

A konvertáláshoz elsőrangú választás a CloudConvert oldal, amellyel az AI fájlt másik vektoros (SVG, EPS, PDF, WMF stb.), vagy akár egy minden rendszeren megnyitható – igaz, a továbbszerkesztésre már alkalmatlan – bitmapes képfájlba (JPG, PNG, BMP stb.) konvertálhatjuk. Mindezt pillanatok alatt: egyszerűen töltsük fel az AI fájlt az oldalra, válasszuk ki a kívánt célformátumot, s már indíthatjuk is az átalakítást, amely néhány másodperc alatt megtörténik. Bizonyos fájltípusoknál még extra beállításokat is elvégezhetünk konvertálás előtt.

Affinity Designer és társai

Ha nem csak nézegetni, hanem szerkeszteni is szeretnénk egy AI fájlt, akkor szükségünk lesz valamilyen vektorgrafikai szoftverre. Két utat is választhatunk: az egyik, hogy letöltünk egy olyan programot, amelyik képes az AI fájlok beolvasására és szerkesztésére, vagy egy olyat választunk, amelyik ugyan az AI fájlokkal nem tud mit kezdeni, de a korábbi konvertálási megoldás alkalmazása után az elterjedtebb EPS, PDF vagy SVG formátumokkal már elboldogul.

Az első esetre kiváló példa az Affinity Designer, amely ugyan nem ingyenes, de van belőle több hétig használható próbaverzió, s ha megszeretjük, ár/érték arányt tekintve nagyon olcsón megvásárolhatjuk. Működik Windowson és macOS-en egyaránt, s képes megnyitni és szerkeszteni az AI fájlokat (menteni viszont már csak PDF vagy EPS formátumba tudja a változásokat).

Ingyenes megoldásnak jó lehet a Gravit Designer (ennek van ingyenes és fizetős verziója), vagy akár a teljesen ingyenes Inkscape. Sőt, adott esetben a GIMP is megoldást jelenthet. Ezek ráadásul cross-platform megoldások, vagyis minden asztali rendszeren beüzemelhetők.

Ne maradjon le erről sem!