Véletlenül törölt fájlok helyreállítása Windowson és macOS-en

Legyünk bármilyen elővigyázatosak, a legrátermettebb felhasználóval is előfordul, hogy véletlenül töröl egy dokumentumot, mappát, fotót a számítógépről. Elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, s megtörténik a baj, amin persze még segíthet, ha a Lomtárból elővarázsolható a törölt fájl, ám ha azt is ürítettük, vagy eleve ki volt kapcsolva a rendszerben, akkor nézhetünk bambán a monitorra. Vagy mégsem? Nos, van olyan szoftver, amellyel megoldható a törölt fájlok helyreállítása. Korábban már mutattunk néhányat, de még nem értünk a végére. Ma egy kifejezetten könnyen használható, Windowson és macOS alatt egyaránt működő programról lesz szó.

EaseUS Data Recovery Wizard: törölt fájlok helyreállítása, egyszerűen

A törölt fájlok visszaállításának titka az operációs rendszerek és a fájlrendszerek egyik sajátosságából adódik: a törölt állományok, még a Lomtárból való, véglegesnek tűnő törlés után sem tűnnek el rögtön a számítógépről. A rendszer első körben csak “láthatatlanná” teszi azokat a felhasználók számára, de a merevlemezen egészen addig megmaradnak, amíg fizikailag felül nem írják azokat más fájlok. A merevlemez ugyanis korlátozott tárolási kapacitással rendelkezik, így egy idő után – az újabb állományok írásához és tárolásához – szükség van minden szabad helyre. Márpedig egy törölt fájl helye, tulajdonképpen annak számít, így a rendszer, amint szüksége van területre, véglegesen likvidál minden ilyet. Addig azonban ezek a fájlok, mappák szinte gond nélkül visszaállíthatók, csak a megfelelő programot kell bevetnünk. Ilyen például az EaseUS Data Recovery Wizard is, amely Windowson és macOS alatt egyaránt használható, s mindkettőn igen hatékonyan dolgozik. Használata nagyon egyszerű: elindítása után felkutatja a törölt, de még visszaszerezhető állományokat a merevlemez – felhasználók számára – rejtett bugyraiban, majd egy szűrhető listát készít róluk.

A keresés egyébként két részletben zajlik: először egy gyorsabb, de ennek megfelelően felületesebb műveletsort végez el a szoftver, amely azokat az állományokat tárja elénk, amelyek biztosan helyrehozhatók. Ezután egy mélyebb vizsgálatba kezd, melynek során további, még jó eséllyel helyrepofozható fájlokat szed össze. Mindkét keresés eredményét mappákra bontva nézhetjük át, s a felső sorban található szűrőket használva kimazsolázhatjuk a különféle képfájlokat, hangfájlokat, videókat, e-maileket, programokat stb. Ha kijelöltük, mely fájlokat szeretnénk helyreállítani, már csak egy mozdulat, és az EaseUS Data Recovery Wizard visszarakja őket oda, ahová mondjuk neki. Ez lehet egy tetszőleges mappa, ahová a program az eredeti mappaszerkezetnek megfelelően teszi vissza a fájlokat, így könnyedén átnézhetjük, mindent sikerült-e visszaszerezni.

Mindez nagyon egyszerűen hangzik, s a programnak köszönhetően tényleg nem kell hozzá pilótavizsga, azonban néhány dolgot szem előtt kell tartanunk, hogy tényleg sikerrel járjunk.

Mire figyeljünk?

Mint a bevezetőben is említettük, a törölt fájlok ott ücsörögnek még egy ideig a merevlemezen, az SSD meghajtón, egy pendrájvon, memóriakártyán, várva, hogy helyüket végleg átvegyék olyan állományok, amelyeket aktuálisan másoltunk az adott adathordozóra. Ne feltétlenül egy az egyben cserére gondoljunk, egy fájl esetében az is elég, ha csak egy apró részét felülírja valami, onnantól rendkívüli módon csökkent az esély, hogy használható módon visszaállítsuk. Ebből következik azonban, hogy ha egy fájl törlése után kétségbeesve kezdjük telepíteni akár az EaseUS Data Recovery Wizardot, akár egy másik hasonló szoftvert, ugyanarra az adattárolóra, amelyen a törölt fájlok vannak, azzal is a visszaállítás esélyeit rontjuk, hiszen a telepítés során merevlemezre érkező állományok simán kerülhetnek olyan részére a tárolónak, amelyen egy törölt anyag rejtőzik. Éppen ezért egy hasonló programot érdemes eleve a gépen tartani, vagy ha ez nem megoldható, akkor legalább másik merevlemezre, másik partícióra, esetleg egy pendrájvra telepíteni, amikor szükség van rá. Az EaseUS Data Recovery Wizardból létezik olyan változat is, amely – plusz pénzért – bootolható médián érkezik, így ezt nem kell külön telepíteni, sőt, még azt is elkerülhetjük vele, hogy az éppen futó rendszer háttérfolyamatai darálják be a visszaállításra szánt adatokat. Minden írási fájlművelet veszélyezteti a folyamatot. Éppen ezért ne telepítsük arra a merevlemezre a programot, amelyen a visszaállítandó anyagaink vannak.

Nem csak a telepítés jelent gondot, azzal is beletiporhatunk a törölt fájlok törékeny lelkivilágába, ha ugyanarra az adathordozóra végezzük a visszaállítást, amelyen a törölt fájlok találhatók. Ne tegyük! Inkább egy külső merevlemezre dolgozzunk, vagy egy pendrájvra, de arra a meghajtóra, ahonnan visszaállítunk, ne mentsük le a visszaállításra kerülő dolgokat, mert a folyamat közben is könnyedén kinyírhatjuk a fontos anyagaink egy részét.

Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor viszont az EaseUS Data Recovery Wizard az egyik legjobb megoldás lesz, állományaink visszaállításához. Egyszerűen használható, és viszonylag gyorsan dolgozik, bár azzal azért számoljunk, hogy egy nagyobb merevlemez mély átvizsgálása akár órákig is eltarthat. Ha tehát véletlenül formáztuk a nyári fotókat tartalmazó memóriakártyát, vagy töröltünk pár utólag fontosnak ítélt mappát, esetleg egy hirtelen áramszünet miatt tűnnek sérülnek állományok a gépen, akkor bártan támaszkodhatunk erre a programra. Jó eséllyel segíteni tud a fontos fájlok visszaállításában.

Van belőle ingyenes változat is, amelynek segítségével maximum 2 GB-nyi adatot tudunk visszaszerezni. Ez otthon, pár fotó vagy dokumentum véletlen törlése vagy sérülése esetén bőven megteszi.

A teljes verziót, a 25 ezer forintos ár miatt elsősorban cégeknek javasoljuk. Az EaseUS Data Recovery Wizard megvásárolható Windowsra és Macre egyaránt, utóbbi esetében már ismeri az Apple macOS High Sierra kiadásának új APFS fájlrendszerét is. Ez a program is hozza egyébként az EaseUS alkalmazásoktól megszokott remek minőséget (korábban mutattunk egy ingyenes merevlemez particionálót is tőlük, az is kategóriája legjobbja), szóval nagyon melléfogni nem lehet vele.

Ne maradjon le erről sem!