Átmeneti fájlok automatikus eltakarítása Windowsban

A Windows és a telepített alkalmazások folyamatosan termelik az átmeneti állományokat a napi munka során. Legyen szó böngészésről, telepítésről, videovágásról, vagy egy szimpla Word dokumentum megírásáról, szinte mindig marad hátra néhány teljesen felesleges fájl. Jó esetben ezek olyan kicsik, hogy nem csökkentik számottevően a szabad helyet a merevlemezen vagy SSD-n. Ám akadnak nagyobb átmeneti fájlok is, ráadásul itt is igaz a mondás: sok kicsit, sokra megy. Csak nem éppen pozitív értelemben…

Természetesen van lehetőség manuálisan, vagy alkalmanként is takarítani a rendszert, erre mutattunk már sok megoldást. De a ma bemutatásra kerülő aprósággal akár automatizálhatjuk is e feladatot.

 

Automatikus Windows takarítás

A Cleano egy aprócska, de hasznosnak mondható alkalmazás. Telepíteni – hagyományos módon – nem szükséges. Kicsomagolása után (érdemes olyan mappába rakni, ahol háborítatlanul maradhat is) egyszerűen elindítjuk és az átlátható, minimalista felületen beállíthatjuk, hogy a rendszer mely átmeneti tárolóinak tartalmát likvidálja. De még arra is van lehetőségünk, hogy tetszőlegesen kiválasztott további mappákat is a gondjaira bízzunk (persze azért elővigyázatosan, mert a program később ezek tartalmát kérdés nélkül törli a takarításai során, ami rossz döntés esetén komoly adatvesztéssel járhat).

Ezután csak engedélyeznünk kell, hogy tegye a dolgát, akár minden rendszerindításkor, vagy éppen kilépés előtt.

Mivel ehhez a programot automatikusan induló folyamatként kell regisztrálni a rendszerben, így futtatásakor feltétlenül adjunk neki admin jogosultságokat.

Anélkül nem tudja megoldani sem az automatikus indulást, sem bizonyos rendszermappák takarítását.

Azt nem állítjuk, hogy veri a CCleanert, de az kétségtelen, hogy nagyon praktikus, automatikus takarítóeszköz. Mivel automatizált törlésről van szó, beállítása körültekintést igényel. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, ne kísérletezzünk, mert fontos adatoktól is megszabadíthatjuk magunkat, ha óvatlanok vagyunk a Cleano konfigurálásánál.

Ha valaki nem csak kitakarítani, de gyorsítani is szeretné a Windowst, korábbi cikkünkben minden ehhez szükséges megoldást megtalál.

Ne maradjon le erről sem!