Képfájlok konvertálása a Windows Intézővel, ingyen

Hétfői mini tippünk azoknak szól, akik unják már, hogy mindig el kell indítani egy képszerkesztőt, ha egy képfájlt egyik formátumról egy másikra szeretnének átalakítani.
Összetett konvertálási megoldásokat persze mutattunk már korábban (videók, képek, dokumentumok átalakításához), de ezúttal egy kis Windows kiegészítővel szeretnénk egy a műveletet leegyszerűsíteni.
Az XnView Shell Extension a népszerű és ingyenes XnView képmenedzser alkalmazás készítőitől érkezik.

 

xnview-1

 

Telepítése után az Intéző helyi menüje kiegészül egy XnView menüponttal, amely néhány hasznos új funkcióval ruházza fel az Intézőt: tudunk konvertálni egy kattintással, beállíthatjuk háttérképnek a kiválasztott fotót több variációban, szerkeszthetjük az IPTC adatokat, vagy rögtön vágólapra másolhatjuk a képet.

 

xnview-2

 

Korszakalkotónak aligha nevezhető, de praktikusnak annál inkább. Gyerekjáték vele a képek konvertálása: ezentúl egy PNG kép GIF vagy JPG formátumra konvertálásához már nem kell elindítani külön programot, csak rákattintani a fájlra az Intézőben a jobb egérgombbal, majd az IrfanView menüből kiválasztani a kívánt célformátumot. S a legjobb az egészben, hogy akár egyszerre több fájllal is működik.

Ne maradjon le erről sem!