JPG képek tömörítése csoportosan, telepített program nélkül, offline

Ha valakinek kicsit furának tűnne e cikk címe, máris megmagyarázzuk: rengeteg olyan online képtömörítő eszközt mutattunk már, amelyekkel megoldható a JPG és PNG képfájlok hatékony, de a látványt megőrző tömörítése (ilyen a Shrink.me, vagy a Google-féle Squoosh). Ezeket ugyan nem kell telepíteni, de a többségük a műveletek elvégzéséhez elvárja, hogy az adott képet legalább átmenetileg feltöltsük a szerverre, ott a program végrehajtsa a módosításokat, mi pedig letölthessük a kész, tömörített képfájlt. A feltöltött képet ilyenkor egy idő után automatikusan törölni szokta a rendszer, vagy mi magunk kérhetjük a törlését, ez már az adott szolgáltatástól függ. Mai tesztalanyunk viszont kicsit jobban ad a magánszféra védelmére, miközben megoldja a JPG képek tömörítése csoportosan, szintén a böngészőben, mégis offline.

JPEG.rocks: JPG képek tömörítése csoportosan, telepített program nélkül, offline

JPEG.rocks lényege, hogy ha épp sürgősen szükségünk lenne néhány JPG képfájl hatékony tömörítésére, mindig kéznél legyen ehhez. Telepíteni nem kell, elég megnyitni a böngészőben, s máris ráhúzhatjuk az erre kijelölt területre az átalakítandó képeket. Az online program pár másodperc alatt elvégzi a tömörítést (a tömörítés erőssége változtatható, alapértelmezésben 75-ös érték van megadva), mi pedig tölthetjük is le a kisebb méretű verziókat. Bár a letöltés ez esetben inkább csak a webes felületek megszokott felépítése miatt szerepel így, hiszen a teljes folyamat offline megy végbe. A képek nem töltődnek fel semmilyen szerverre, a böngészőn belül intéződik minden, offline. 

Ha több képet alakítunk át, mindegyiknél láthatjuk, hogy a program mekkora fájlméret csökkenést ért el. Az alapértelmezett beállítás esetén 60-70% körüli átlaggal teljesít, s ebben az esetben szabad szemmel nem igazán lehet látni különbséget az eredeti és a tömörített kép között. A fájlméret viszont jelentősen csökken. A képeket “letölthetjük” egy lépésben (ez esetben a program tömöríti azokat és egy ZIP fájl kerül a böngészőnk alapértelmezett letöltési mappájába), vagy egyenként is. Aki vizuális típus – vagy sikerült úgy elneveznie a fájlokat, hogy a névből nem jön rá, melyik név melyik fotót takarja -, a Show previews opció bekapcsolásával előnézeti képet is kérhet a tömörített képekről, hogy egyszerűbb legyen beazonosítani azokat.

A JPEG.rocks nyllt forráskódú, tömörítéshez a szintén nyílt forráskódú mozjpeg JPEG encodert használja. Jelen pillanatban sajnos csak veszteséges tömörítésre alkalmas, de a készítők ígérnek veszteségmentes tömörítést is. Talán majd egyszer a PNG és WebP támogatás is belekerül, de addig se legyünk telhetetlenek. Ha hirtelen van szükségünk egy JPG tömörítőre, a JPEG.rock rendelkezésünkre áll bármely modern böngészőben. Az első megnyitásnál értelemszerűen szükség lesz online internet-kapcsolatra, de utána már akár offline is eldolgozik a program a böngészőben.

Ne maradjon le erről sem!