Képek fájlméretének veszteségmentes csökkentése online és okostelefonon

A Google a közismert Chrome böngésző és Gmail szolgáltatás mellett rengeteg további szoftverrel, online eszközzel és szolgáltatással igyekszik felhasználói kedvében járni. A legtöbbről már olvashattak nálunk is, ha valakinek valami kimaradt, itt megtalálja az eddigieket. A keresőóriás azonban nem tétlenkedik, s amellett, hogy a meglévő termékeit folyamatosan fejleszti (néha mondjuk likvidál is belőlük párat), folyton előrukkolnak új megoldásokkal is. Most például a GoogleChromeLabs fejlesztői elérhetővé tették a Squoosh elnevezésű online képtömörítő alkalmazást. Segítségével megoldható a fotók, képek fájlméretének veszteségmentes csökkentése online, a kedvenc böngészőnkben, vagy akár az okostelefonunkon is. Ennél egyszerűbben ez aligha mehetne.

 

Képek fájlméretének veszteségmentes csökkentése online vagy okostelefonon

A Squoosh nagyszerűen használható, ha több fotót szeretnénk levélmellékletként elküldeni, vagy feltöltenénk azokat a weboldalunkra, közösségi oldalunkra, s jó lenne, ha gyorsan töltődnének le a felhasználóknál. Hasonló megoldások persze eddig is voltak, írtunk többről is (például itt), de a Google megoldása kétség kívül nagyon egyedire és praktikusra sikerült.

Használata rendkívül egyszerű: csak dobjuk az átalakítani kívánt képfájlt a böngészőben megnyitott oldalra. A program azonnal nekilát a munkának és az alapértelmezett beállításokkal elkezdi tömöríteni a képet. A végeredményt egy tologatható csúszka segítségével tudjuk összehasonlítani az eredeti képpel. Ha nem tetszik , vagy elégedetlenek vagyunk a kapott fájlméret-csökkentés hatásával (bár elsőre is elég korrekt, akár több mint 50%-os eredményt szokott adni JPG fájloknál, gyakorlatilag észrevehetetlen minőségromlással), rögtön kapcsolgathatjuk a különféle extra opciókat: képméret csökkentése, paletta módosítása, színcsatornák módosítása, tömörítési algoritmus változtatása stb. Előbb vagy utóbb megkapjuk, amit akarunk: egy valóban kisméretű, de képminőségét megtartó képfájlt.

Még ezzel sincs vége, a Squoosh ugyanis a képek konvertálására is befogható. PNG, JPG és WEBP formátumok között válogathatunk. Bármelyik jó lehet online felhasználásra, bár a WEBP (ez a Google online képformátuma) még mindig nem minden böngésző által támogatott.

Mindent egybevetve a Squoosh már most, fejlesztési szakaszban is az egyik legjobb online – és nyílt forráskódú – képtömörítő programnak ígérkezik. Érdemes vele megismerkedni. Extraként nem csak asztali rendszereken, hanem akár mobilos böngészőkben is használható.

Ne maradjon le erről sem!