PNG és JPG képek veszteségmentes tömörítése csoportosan és ingyen

Vannak visszatérő témáink, az egyik ilyen a PNG és JPG képek veszteségmentes tömörítése, amelynek köszönhetően anélkül csökkenthetjük a képfájlok fájlméretét, hogy közben rombolnánk a képminőséget (ahogy azt amúgy a hagyományos JPG tömörítés megteszi). Ugyan mutattunk már erre a célra több eszközt is – például itt -, de mai ajánlatunk jelentősen eltér ezektől. Először is teljesen ingyenes, másodszor abszolút minimalista a felülete, harmadszor nem kell telepíteni, működik a egy böngészőben megnyitva, negyedszer pedig azok is hasznát veszik, akik saját alkalmazást vagy szolgáltatást egészítenének ki e funkcióval, merthogy van API támogatása is. Lássuk hát, pontosan miről is van szó.

Compressio: PNG és JPG képek veszteségmentes tömörítése csoportosan és ingyen

A Compressio egy abszolút minimalista felületű, könnyen átlátható és használható online képtömörítő, amellyel akár csoportosan is átalakíthatunk PNG és JPG képfájlokat. Mivel nyílt forráskódú és tartalmaz API támogatást is, könnyen összeköthetjük saját fejlesztésekkel, de ha valakinek egyszerűen egy működő képoptimalizálóra van szüksége, amellyel egyszerre akár több kép fájlméretét is leredukálhatja, annak elég meglátogatni a szimpla webes változatot.

Használatát tekintve a Compressio ingyen áll rendelkezésére bárkinek, s mindössze néhány, nem túl vészes korlátozást kell elviselnünk cserébe: maximum 10 képet dolgozhatunk fel vele egyszerre, ezek összesített mérete maximum 50 MB lehet. Emellett fontos információ még, hogy az átalakításra feltöltött fájlok egy órán belül törlésre kerülnek a szerverről.

Viszont ha ezekkel a korlátozásokkal megbarátkozunk, akkor egy nagyon hatékony eszközzel dolgozhatunk. Egyszerűen ráhúzzuk az átalakítandó képfájlokat a felületre, majd vagy beállítjuk a tömörítés mértékét a Quality csúszkával, vagy bekapcsoljuk a Lossless Compression opciót, hogy a lehető legjobb tömörítést kapjuk, de a kép látványa ne romoljon emiatt. A Keep Metadata opció bekapcsolásával arra is van lehetőség, hogy megtartsuk a képfájl eredeti meta adatait (például EXIF adatok).

Ha mindennel megvagyunk és elindítjuk a folyamatot, az online program elvégzi a kért módosításokat, majd felajánlja a fájlok letöltését. Akár egyszerre is letölthetjük az összes módosított képet, egyetlen ZIP fájlba csomagolva. Ennél egyszerűbben már szinte nem is lehetne megoldani ezt a dolgot, ráadásul a Compressio hatalmas előnye a hasonló programokkal szemben, hogy ezt nem kell telepíteni, ingyen áll a rendelkezésünkre bármely gépen, ahol meg tudjuk nyitni egy böngészőben. Érdemes kipróbálni!

Ne maradjon le erről sem!