JPG és PNG képek fájlméretének csökkentése, minőségromlás nélkül

A JPG és PNG formátumok sokrétűen felhasználhatók: weboldalakon, alkalmazásokban egyaránt jó választás lehet bármelyik. Praktikusak, hiszen a fájlméret módszeresen csökkenthető, ami honlapoknál, alkalmazásoknál fontos tényező lehet a méret és működési sebesség szempontjából. Az egyetlen gond csak az, hogy a JPG képek tömörítésénél nehéz eltalálni az optimális beállítást, amikor a tartalom még nem sérül láthatóan, de a fájlméret már megfelelően összemegy. A PNG képek esetében pedig a legtöbb program a mentésnél nem is törődik a fájl méretének csökkentésével. Szerencsére a JPG és PNG képek fájlméretének csökkentése akár minőségromlás nélkül is megoldható. Erre számtalan eszközzel szolgáltunk már, így mutattunk több online képfájl-optimalizálót (például itt és itt), offline használható windowsos és maces programokat, sőt, olyan szolgáltatást is, amely beépíthető WordPress oldalakba, hogy a feltöltött képeket – azok összes, a rendszer által létrehozott változatában – automatikusan optimalizálja. Ma szintén egy online szolgáltatás kerül górcső alá, amely teljesen ingyenes és akár képeink csoportos optimalizálására is képes.

JPG és PNG képek fájlméretének csökkentése, minőségromlás nélkül

A Shrink.me három fájlformátum optimalizált tömörítésére alkalmas: JPG, PNG, WEBP. Utóbbi talán sokak számára ismeretlen még, pedig ez a Google hosszú évekkel ezelőtt létrehozott képformátuma, kifejezetten jó minőségű, kis méretű képfájlok létrehozására weboldalakhoz. Elterjednie viszont még csak részlegesen sikerült, a legtöbb oldalon vegyítve használják, hogy a webp kompatibilis böngészők ezeket a képeket töltsék le, a többi pedig a JPG változatot. A webp használata jelentősen gyorsíthatja a weboldalak letöltődési sebességét, de ez másik terület, ma nem ez a fő témánk.

A Shrink.me oldal a faék egyszerűségével használható: csak dobjuk rá a tömöríteni kívánt képfájlokat az oldalon látható “Drag and drop” területre. A szolgáltatás ekkor azonnal nekilát az optimalizálásnak, mely folyamat végén összefoglalót kapunk arról, mennyire sikerült csökkenteni a fájlok méretét. Ezután csak egy kattintás a Save gombra és az átalakított képfájlok máris letöltődnek, egy ZIP állományba csomagolva.

Tesztjeink alapján a Shrink.me gyors és hatékony. Ráadásul a képek a tömörítés során tényleg nem vesztenek az élvezeti értékükből. Az olykor drasztikus fájlméret csökkenés ellenére is szinte teljesen azonos marad a látvány az eredetivel (értelemszerűen egy korábban már tömörített vagy optimalizált képfájl esetén a méretcsökkenés jóval kisebb lesz). Emellett bármikor bevethető amikor szükségünk lenne pár fotó fájlméretének csökkentésére (például ha több képet csatolnánk egy e-mailhez), hiszen nem kell telepítenünk semmit. Egyszerűen megnyitjuk az oldalt a kedvenc böngészőnkben és ráhajítjuk az átalakítandó képállományokat.

Ne maradjon le erről sem!