Képek csoportos átméretezése a Windowsban

Míg a Windows 10 már valamelyest fejlődött ezen a téren, a korábbi Windows verziók alap képszerkesztési lehetőségei meglehetősen korlátozottak. Ám még a legújabb változat esetén sem árt egy kis funkcióbővítés. Ha képek csoportos átméretezése a feladat, akkor például érdemes segítségül hívni valamelyik erre szakosodott segédprogramot. Most az ingyenes felhozatalból mutatunk két gyöngyszemet, amelyek egészen biztosan beválhatnak a hétköznapi használat során.

CoolTweak: képek csoportos átméretezése, profi eszköztárral

Kezdjük egy olyan programmal, amely nem elég, hogy segít a csoportos képméretezésben, de a végén még az átméretezett képfájlok megosztását is rábízhatjuk a különböző közösségi és képmegosztó portálokon. De ne szaladjunk ennyire előre, előbb méretezzünk. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy – természetesen a CoolTweak telepítése után – az Intézőben kijelöljük az átméretezésre váró képeket, majd az egyikre a jobb egérgombbal kattintva, a megjelenő helyi menüből kiválasztjuk CoolTweak menüpontot, s azon belül a Resize lehetőséget. Ez esetben a megjelenő ablakban minden beállítást testreszabhatunk: célméret, a méretezés módja, arányok megtartása, a célméretnél eleve kisebb képek megnövelésének tiltása stb.

Ha kell, akár vízjelezhetjük is képeinket, erre külön opciókat találunk a programban. Természetesen választható az is, hogy az eredeti képeket írja felül a program, vagy inkább új változatot hozzon létre belőlük, a megadott jellemzőkkel.

Aki ennél gyorsabb átméretezésre vágyik, annak jól jöhetnek a sablonok, amelyek egy kattintással választhatók a helyi menüből. Ezekkel előre megadott méretre szabhatjuk képeinket, pár mozdulattal. A létrehozásuk is nagyon egyszerű.

A CoolTweak felülete nagyon látványosra sikeredett, de szerencsére azért még átlátható maradt, így használata nem különösebben nehéz. Gyorsan megismerkedhetünk a lehetőségeivel, s onnantól kifejezetten kezes kis program lesz a mindennapokra.

Image Resizer: letisztult felület, mindent fontos opció

Ugyancsak remekül használható kis alkalmazás az Image Resizer, amely minimalistább, viszont cserébe egyszerűbben használható felülettel rendelkezik, mint a CoolTweak. Ennek ellenére, méretezés szempontjából, ugyanazt tudja, mint konkurense. Igaz, itt nincs vízjelezési lehetőség, és nem tudunk megosztani fájlokat a közösségi oldalakon sem, de ha kifejezetten a gyors átméretezés a cél, akkor bizony lehet, hogy ez a jobb választás a két program közül.

Bár a CooTweak egyértelműen több opcióval rendelkezik, s a testreszabható szabályok igen kényelmessé teszik a használatát, az Image Resizer viszont a lényegre koncentrál és gyorsabban is működik. Szerintünk érdemes mindkettőt kipróbálni és a saját tapasztalatok alapján eldönteni, melyik felel meg jobban az elvárásainknak, szokásainknak.

Korábban mutattunk amúgy hasonlóan jól használható segédprogramokat a fájlok csoportos átnevezéséhez, illetve az állományok és mappák dátumainak csoportos módosításához is. Ezekkel is érdemes lehet megismerkedni!

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató