PowerPoint prezentációk méretének csökkentése a képek tömörítésével

Manapság a Microsoft PowerPointtal rendkívül összetett, látványos prezentációkat lehet készíteni, hiszen a program eszköztára jelentősen kibővült ahhoz, hogy adott esetben akár felhasználni kívánt fotókat is közvetlenül a diákon alakítsuk át. Nemrég mutattunk is egy példát arra, miként lehet lekerekített – vagy tetszőlege formájú – fotókat kreálni a PowerPointban, pár kattintással. Azonban minél díszesebbé tesszük a prezentációt, annál nagyobb lesz a fájlméret is, különösen ha fotókkal illusztrálunk mindent a diáinkon. Van azonban a programnak egy kevesek által ismert funkciója: képes a prezentáció fájlméretének csökkentésére, mégpedig a felhasznált képek optimalizálásával, tömörítésével. Így megúszhatjuk, hogy egy képszerkesztő programban, vagy egy dedikált képtömörítőben kelljen először átalakítani a használni kívánt fotókat (egy korábbi cikkben amúgy összefoglaltuk a lehetőségeket, ha valaki szeretné fotóinak fájlméretét csökkenteni). Lássuk hát, hogyan oldható meg a PowerPoint prezentációk méretének csökkentése a képek tömörítésével, pár kattintással.

PowerPoint prezentációk méretének csökkentése a képek tömörítésével

Mint a bevezetőben is írtuk, a dolog lényege, hogy nem kell előre optimalizálnunk a képeket. A szokott módon állítsuk össze a prezentációnkat, emeljünk be fotókat, ábrákat, bármit, amire szükségünk van. Amikor végeztünk, mentsük el a munkánkat, majd jöhet a varázslat.

Első lépésben érdemes az eredeti prezentációt másik néven is elmenteni, hogy ha az átalakítás után később mégis szükségünk lenne az eredeti változatra, legyen mihez nyúlni. Szóval mentsük el másik néven (például prezentacio-opt.pptx) a kérdéses PowerPoint anyagot. Ez lesz a tömörített bemutatónk, amely ránézésre nem különbözik majd az eredetitől, de a fájlmérete érezhetően kisebb lesz.

Következő lépés a tömörítés, amely a windowsos és maces PowerPoint esetében kicsit eltér.

Képtömörítés PowerPointban Windowson

A windowsos PowerPoint esetében kattintsunk a prezentáció egyik képére, majd a szalagos eszköztáron megjelenő Képformátum fülre. Ekkor az eszköztáron megjelenik – többek között – egy Képek tömörítése gomb is. Kattintsunk erre, majd vegyük ki a pipát az Alkalmazás csak erre a képreopció elől. Így a módosításokat nem csak a kijelölt fotón, hanem a prezentáció összes képén elvégzi a program.

Ha még hatékonyabban akarunk tömöríteni, a Képek levágott részeinek törlése opciót bekapcsolva hagyhatjuk, így ugyanis a diákon nem látszó részletektől megszabadul a program, viszont később nem áll majd rendelkezésünkre az eredeti kép a prezentációban, így nem tudjuk azt újravágni. Ha viszont nem az eredeti prezentáción, hanem az átnevezett másolaton dolgozunk, nyugodtan hagyjuk bekapcsolva ezt a lehetőséget is, mert így kisebb fájlméretet érhetünk el.

Felbontás részben választhatunk manuálisan is, hogy a képek átalakításakor a program mennyire vegye vissza azok eredeti felbontását, vagy használhatjuk az alapértelmezett beállításokat, amelyek az esetek többségében megfelelnek egy vetített prezentációhoz. Ha elkészültünk, kattintsunk az Ok gombra, majd mentsük el a prezentációt, amely immár jóval kisebb fájlméretű lesz, mint eredetileg volt.

Képtömörítés PowerPointban macOS-en

Az utólagos képtömörítés a Macet használók számára még egyszerűbb lesz, mint a windowsos verzió esetében. Ha elkészültünk a prezentációnkkal és elmentettük új néven, nincs más dolgunk, mint a File / Compress Pictures… menüpontra kattintani. A megjelenő ablakban kiválaszthatjuk a képtömörítés erősségét, s ezzel együtt a képek minőségét is. Minél kisebb ppi számot választunk, annál erősebb a tömörítés és annál kisebb lesz a kép fájlmérete is, de ezzel párhuzamosan a képminőség is romolhat, így ha például később nyomtatnánk is a bemutatót, ne vegyük a ppi értéket 220 alá.

Itt is van lehetőség a diákon nem látszó képrészek végleges levágására (ehhez hagyjuk bekapcsolva a Delete cropped areas of pictures opciót, de ez esetben is igaz, hogy ezt csak a mentett másolaton érdemes megtenni, nem az eredeti ppt fájlon, különben később esetleg nem tudjuk módosítani a képek vágását a diákon. Ha mindent beállítottunk, kattintsunk az Ok gombra. Ha mentjük a prezentációt, immár – a választott tömörítési erősség mértékétől függően – kisebb fájlméretet kapunk, mint az eredeti volt.

A program itt is hagy lehetőséget arra, hogy ne az összes, hanem csak a kijelölt képeket tömörítsük. Ehhez előbb jelöljük ki az átalakítandó kép(ek)et a dián, majd kattintsunk a File / Compress Pictures… menüpontra és az Apply to: részben jelöljük ki a Selected pictures only opciót, mielőtt az Okgombra kattintunk.

Ne maradjon le erről sem!