Képek méretének csökkentése: a legjobb ingyenes megoldások

Fotókkal, grafikákkal szinte mindenki napi szinten foglalkozik, aki számítógép elé ül. Ha másért nem, hát az okostelefonnal készült fényképek menedzselése miatt a legtöbben használnak valamilyen képmenedzser vagy fotószerkesztő alkalmazást. A legtöbb esetben a képek átméretezése, tömörítése a cél, hogy egyszerűbb legyen őket csoportosan elküldeni egy e-mail mellékleteként, vagy például egy honlapra, blogra feltöltve ne foglaljanak túl sok helyet a szerveren és gyorsabb legyen az oldalletöltés sebessége is. A képek méretének csökkentése szerencsére ma már nem nagy kihívás, számos remek célszoftver és online szolgáltatás segít, hogy villámgyorsan elvégezzük ezt a műveletet. Ezek közül válogattuk most össze a szerintünk legjobb, ingyenes megoldásokat (a Techwokon eddig megjelentek közül).

 

PNG és JPG képek csoportos újratömörítése online

Ha kifejezetten a képek fájlméretének a csökkentése a cél, ráadásul nem szeretnénk emiatt telepíteni semmilyen segédprogramot, akkor a korábbi cikkünkben összeválogatott online szolgáltatások jelenthetik a tökéletes megoldást. Ezek között ráadásul akad olyan is, amelyet összeköthetünk honlapunk, blogunk motorjával, így akár automatizálhatjuk is a szerverre feltöltött képek méretének optimalizálását.

Tovább a cikkhez >>>

 

Képernyőképek átméretezése

Ha képernyőképek átalakítására lenne szükségünk, akkor érdemes elgondolkodni az alábbi cikkben bemutatott ingyenes programok telepítésén és használatán, ezek ugyanis nem csak a képméret (felbontás) variálására adnak lehetőséget, de akár feliratozhatjuk is velük a képernyőfotókat, sőt, kitakarhatunk belőlük olyan részleteket, amelyeket nem akarunk megosztani a nagyközönséggel.

Tovább a cikkhez >>>

 

Képek méretének csökkentése csoportosan, több rendszeren

Ha nem rajongunk az online megoldásokért, inkább ragaszkodunk egy hatékony képmanipuláló program telepítéséhez, akkor az egyik legjobb ingyenes megoldás az XnConvert lehet, amely ráadásul cross-platform, így használhatjuk Windowson, macOS alatt, de még Linuxon is. Szerintünk ennél a programnál jelenleg nincs jobb az ingyenes felhozatalban.

Többféle szempont szerint tudja elvégezni az átméretezést, újratömörítést, s emellett még egy halom extrája is van: vízjelezés, konvertálás, vágás, vászon növelése, kontraszt állítás, színelés, átnevezés stb. Beállításainkat ráadásul csoportosan is alkalmazhatjuk a képeken, s ami a legjobb: minden konfigurációt elmenthetünk, így nem kell mindig aprólékosan újra beállítani a megfelelő opciókat, ha egy korábbi beállításra lenne szükségünk újra. Kihagyhatatlan!

Tovább a cikkhez >>>

 

Képek átméretezése a Windows helyi menüjében

Aki esetleg el sem akar indítani külön programot, csak egy kattintással méretezne át több képet, annak jól jöhet az Images Resizer elnevezésű megoldás, amely beépül a Windows helyi menüjébe, így a képek méretezése – csoportosan is – közvetlenül az Intézőben oldható meg. Egyszerű, gyors, kényelmes.

Tovább a cikkhez >>>

 

Veszteségmentes újratömörítés PNG képeknél

A kéőfájlok tömörítésekor sajnos a legtöbb esetben romlik a képminőség. Vannak azonban olyan tömörítési eljárások, amelyekkel megoldható, hogy a képminőség ne romoljon észrevehetően. Ilyen például az is, amit ebben a cikkben mutattunk be, s amellyel PNG képfájlok méretét lehet csökkenteni.

Tovább a cikkhez >>>

Ne maradjon le erről sem!