Fotók csoportos méretezése, szerkesztése és vízjelezése

Manapság, amikor már egy középkategóriás okostelefon is alkalmas értékelhető minőségű fényképek készítésére, egyre nagyobb az igény egy olyan programra, amelyik a sorozatban lőtt fotóinkat nem csak egyesével képes szerkeszteni, hanem akár egyszerre többet is átalakít, ha szükségünk van rá. Márpedig rengeteg esetben lehet erre szükség, hiszen ha a blogunkon, a közösségi oldalakon, vagy éppen egy képeslapon szeretnénk felhasználni a képeket, minden esetben más méretben, képarányban stb. lesz rájuk szükségünk, ráadásul ha publikálunk egy-egy fotót, olykor a vízjel is jól jöhet, hogy ne használhassák azt fel mások az engedélyünk – vagy legalább a számunkra fontos információk feltüntetése – nélkül. Ma egy olyan alkalmazást mutatunk, amellyel szinte gyerekjáték a fotók csoportos méretezése, szerkesztése, vízjelezése, illetve más formátumokba történő mentése. Ráadásul teljesen ingyenes!

XnConvert: fotók csoportos méretezése, szerkesztése, vízjelezése

Az XnView neve talán sokaknak ismerős, ez egy kiváló képnézegető alkalmazás, amellyel remekül menedzselhetjük a számítógépen tárolt fotógyűjteményt. Készítői azonban előrukkoltak egy kevésbé ismert, viszont ugyancsak praktikus másik szoftverrel is, ami nem más, mint az XnConvert. Ennek egy – a Windows helyi menüjébe beépülő – változatáról már írtunk korábban, azonban a teljes XnView jóval hatékonyabb segítőtárs lehet, mint a helyi menüs megoldás.

Az XnConvert használata nagyon egyszerű: az Input fülön listát készíthetünk az átalakítandó képekről, majd az Actions fülre kattintva szépen összeválogathatjuk, hogy milyen átalakításokat kellene elvégezni rajtuk. Az Add Action gombra kattintva kategóriánként felosztva találjuk a rendelkezésre álló funkciókat: méretezés, vágás, vászon növelés, forgatás, DPI beállítás, szövegezés, vízjel elhelyezése, metaadatok törlése stb. Emellett használhatunk színelési funkciókat (szín korrekció, sötétítés, világosítás, zajszűrés, kontraszt állítás stb.), melyeknél hagyatkozhatunk automatikára, vagy manuálisan meghatározott értékekre egyaránt. De van még egy halom szűrő is (elmosás, élesítés, domborítás, retró stb.). Vagyis kellően átalakíthatjuk képeinket, mindenféle felhasználásra. Mindezt egyetlen lépésben, hiszen ha az Output fül opcióit is beállítjuk (hova, milyen néven, formátumban kerüljenek mentésre a módosított képek), már csak a Convert gombra kell kattintanunk, és a program minden megadott képen elvégzi a módosításokat. Extraként az összeválogatott módosításokat menthetjük sablonként, így ha legközelebb ugyanazokra lenne szükség, csak betöltjük a sablont és azonnal indulhat a konvertálás.

Az XnConvert tudása igen sokrétűnek mondható a kategóriájában. Sokszor fizetős szoftverek sem nyújtanak ennyit. S hogy ezt még tetézzük: cross-platform is, vagyis Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt munkára fogható. Ha gyakran kell képfájlokat átalakítanunk, ez egy kihagyhatatlan alkalmazás!

Ne maradjon le erről sem!