Képernyőképek feliratozása, átméretezése, ingyenes programokkal

A képernyőképek készítése se Windowson, se macOS-en nem különösebben megerőltető feladat, hiszen mindkét rendszer fel van készítve erre a feladatra. Ám míg macOS alatt a képernyőképek utóélete is könnyedén menedzselhető, hála a rendszer részét képező Preview nevű alkalmazás extra funkcióinak (méretezés, megjegyzések és rajzok elhelyezése a képeken stb.), addig a Windows saját Képmetsző alkalmazását eleve sikerült kissé elrejteni a felhasználók elől, ráadásul csak rajzolni tudunk a képre, a méretezési, feliratozási stb. lehetőségeknek híjján van.

Ámde nem kell elkeseredni emiatt, mert létezik számtalan ingyenes program, amelyekkel megoldható, hogy az elkészült képernyőképeket kedvünkre kiegészítsük további információkkal. Máris mutatjuk, miként oldható meg a képernyőképek feliratozása, méretezése, megjegyzésekkel ellátása a Windowson.

Skitch: képernyőképek feliratozása Windowson is!

Képernyőképek készítéséhez, majd feliratozásukhoz, rajzokkal, kiemelésekkel kiegészítésükhöz az egyik legjobb választás még ma is az Evernote által fejlesztett Skitch. Egyetlen gond van vele: hivatalosan immár csak macOS és iOS alatt támogatott (bár utóbbit nem nagyon frissítik). A windowsos és androidos változatok fejlesztésével felhagytak. Szerencsére a legutolsó verzió azért még sokfelé elérhető az interneten, így például e cikk készültekor erre a linkre kattintva is letölthető és telepíthető a Windows verzió.

A macOS változatról korábban írtunk már részletes tesztet, de most teszteltük Windows 10 alatt is, és nálunk gond nélkül üzemelt. Szerintünk akkor is érdemes próbára tenni a redmondi rendszeren, ha már nincs hozzá hivatalos terméktámogatás, ugyanis nagyon egyszerű a használata, mégis hihetetlenül jó funkciókat zsúfoltak bele: szövegeket, nyilakat, jeleket, kereteket, szabadkézi rajzot egyaránt elhelyezhetünk vele a képen, de akár a nem publikus részletek (e-mail címek, arcok stb.) “pixelezős” kitakarására is van benne lehetőség. Emellett vághatunk, méretezhetünk is kedvünkre. Nem beszélve arról, hogy eleve a képernyőképek elkészítését is magára vállalja a program, legyen szó akár teljes képernyőről, akár annak egy kijelölt részletéről. A kész képfájl mentése pedig rém egyszerű: csak tartsuk nyomva a bal egérgombot a kép alatti Húzza feliraton és mozgassuk abba a mappába, ahová a kész képet elhelyeznénk.

Greenshot: nyílt forráskódú svájci bicska

Ha valakinek hiányzik az állandó fejlődés a Skitch mögül, annak jó választás lehet a nyílt forráskódú Greenshot. Nem állítjuk, hogy ez napi szinten fejlődik, de azért foglalkoznak vele a készítők. Tudását tekintve igazán nincs miért szégyenkeznie, még OCR funkciót is rejtettek bele (ez sajnos csak akkor használható, ha van telepítve Microsoft Office a gépre).

Szóval a Greenshot is mindent tud, amire csak szükségünk lehet. A képernyőkép készítő szoftverek svájci bicskája, legalábbis az ingyenes kínálatban. Érdekes módon, míg Windowson teljesen ingyenes, addig a macOS változatért fizetni kell két dollárt. De mivel macOS-re a Skitch eleve jobb választás, így ezt a programot inkább a Windowst használók számára tudjuk ajánlani. Használata egyszerű: átveszi a PrintScr gomb felett a hatalmat, így ha azt megnyomjuk, rögtön kijelölhetjük a fotózni kívánt képernyőrészt. De elérhető minden fotózó funkió a Tálcán látható ikonra jobb egérgombbal kattintva is. A képeket feliratozhatjuk, nyilakkal, szövegbuborékokkal, rajzokkal láthatjuk el, sőt, még számozhatunk lépéseket is, egy-egy kattintással, teljes kényelemben. Emellett vághatunk, méretezhetünk, majd ha végeztünk, jöhet az azonnali megosztás, másik alkalmazásba átküldés, vagy mentés különféle képformátumokba.

Jing: jónevű fejlesztők ajándéka

A Jing a TechSmith cég üdvöskéje, márpedig őket ezen a területen nem nagyon kell bemutatni senkinek, hiszen nekik köszönhető az egyik legjobb – kereskedelmi -képernyőfotózó program, a SnagIt. Ha valaki esetleg fizetni is hajlandó a kényelemért és profizmusért, neki mindenképpen azt ajánljuk. Aki beérné kevesebb tudással, de azért a minőség híve, annak viszont a Jing is jó választás lehet, Windowson és macOS alatt egyaránt. Itt ugyan kevesebb eszközt kapunk, de az alap rajzlehetőségek és a szövegdobozok megvannak, cserébe pedig a képeket azonnal megoszthatjuk a Jing online Screencast felületén (ezért is kérnek a program első indulásakor regisztrációt, amellyel létrehozhatjuk saját Screencast fiókunkat).

Extraként a Jing nem csak képernyőképek, hanem képernyővideók készítésére is használható, ráadásul azokat is ugyanilyen egyszerűen tudjuk megosztani online, a saját fiókunkban.

Egyéb megoldások

Vannak egyébként más megoldások is: ha például valaki nem szeretne új programokat telepíteni a Windowsra, hanem beérné egy ingyenes, online megoldással, annak érdemes elolvasnia korábbi cikkünket, amelyben több erre a feladatra hivatott online szolgáltatást is részletesen bemutattunk. Aki pedig macOS-re keres további alternatívákat, annak nagyon tudjuk ajánlani a Capto és a Napkin alkalmazásokat, melyek ugyan fizetősek, de cserébe az égvilágon mindent tudnak, amire csak szükségünk lehet ebben a témakörben.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató