Megjegyzések hozzáfűzése fotókhoz, képernyőképekhez, tökéletes kényelemben

Olykor egy kép sokkal többet mond, mint ezer szó. Különösen így van ez, ha a kérdéses képet még esetleg megtűzdeljük rövid megjegyzésekkel, kiemelésekkel. Ha például szeretnénk elmagyarázni egy kedves ismerősnek, hová kattintson a levelezőprogramban, ha csatolni szeretné az általunk nagyon várt dokumentumokat, akkor sokkal egyszerűbb egy képernyőképen bejelölni a teendőket, mint a telefonban elmagyarázni, mire és hol kell kattintani. Az alábbi programmal teljes kényelemben oldható meg a megjegyzések hozzáfűzése fotókhoz, képernyőképekhez, grafikákhoz. Így ha valamit kiemelnénk, megváltoztatnánk, javasolnánk, egyértelműen tudjuk közölni bárkivel az elgondolásunkat.

Napkin: megjegyzések hozzáfűzése képekhez

A Napkin egy kifejezetten jól sikerült alkalmazás Macen, amelynek segítségével rendkívül gyorsan és kényelmesen egészíthetjük ki fotóinkat, képeinket megjegyzésekkel. Több variációban is használható:

  • a beépített képernyőfotózó funkcióval lekaphatunk egy képernyőrészt vagy egy ablakot
  • előre készített screenshotokat importálhatunk
  • fotókat, grafikákat importálhatunk
  • fotózhatunk a Mac beépített kamerájával

A fentieket ráadásul vegyíthetjük is kedvünkre, a Napkin ugyanis egy dokumentumon belül több kép használatát is engedi, teljesen mindegy neki, hogy a felsorolt módszerek melyikével kerültek digitális vásznára. Ha viszont már ott vannak a kérdéses képek, tetszőlegesen elrendezhetjük azokat: mozgathatjuk, méretezhetjük, vághatjuk, látványos keretekkel láthatjuk el őket. Ha kell, kisatírozhatunk képrészleteket, ahogy mondjuk a tévében szokás a delikvensek arcát. Igaz is, arc: a program beépített arcfelismerő funkcióval rendelkezik, szóval a képeken egy kattintás bekeretezni vagy kitakarni az arcokat.

Ha a kérdéses képek már megvannak, jöhet a megjegyzések összeállítása. Az eszköztár dicséretesen nagy: használhatunk nagyító effektet, amelynek segítségével ránagyíthatunk az adott kép egy részletére. Maga a nagyító bárhol elhelyezhető, miután kiválasztottuk a nagyítandó részletet. A nagyítás mértékét is állíthatjuk utólag, ha szükséges.

Ezen felül vannak különféle nyilak, vonalak, keretek, amelyekkel kiemelhetünk részleteket, illetve szöveges megjegyzéseket is írhatunk. A program fejlesztői mindent elkövettek, hogy gyorsan tudjunk dolgozni, így például még kattintanunk sem kell egy szövegdoboz elhelyezéséhez. Ha az egérkurzort a megfelelő pozícióra mozgatjuk és elkezdünk írni, automatikusan az adott helyen hozza létre a szövegdobozt a program a beírt szövegből. De például egy nyíl rajzolását is megoldhatjuk egy vonal húzásával, és ugyanígy kereteket, formákat is rajzolhatunk, a Napkin szépen átalakítja ezeket a rajz-gesztusokat megfelelő objektummá. Minden objektum testreszabható, az olyan általános szempontokon felül, mint szín vagy vonalvastagság, mindegyiknek vannak egyedi jellemzői (keretek, szövegformázások stb.). Olyan jópofaságokra is van lehetőség, mint egy képrészlet eredeti méreteinek jelölése, akkor is, ha a vásznon az adott képecskét már átméreteztük.

A program segíti az objektumok gyors rendezését (dedikált elrendező gombokkal, illetve mozgatáskor megjelenő segédvonalakkal), változtathatjuk a vászon színét, mintáját, vagy akár áttetszővé is tehetjük azt. Ha mindennel elkészültünk, a Share gombra kattintva azonnal megoszthatjuk a végleges képet, de a mellette található PNG (vagy beállítástól függően JPG) gomb is sokat egyszerűsíthet az életünkön, ugyanis elég erre kattintva nyomva tartani az egérgombot és a kívánt helyre – például az Asztalra, vagy a Finderben megnyitott mappába stb. – húzni leendő képfájlunkat.

Mindent egybevetve ez a program a kategóriájának egyik legjobbja. Hihetetlenül kényelmesen és gyorsan használható, ráadásul mindent tud, amire szükségünk lehet a képek, fotók megjegyzésekkel történő ellátásakor. Sajnos a PDF-et és a különféle vektoros formátumokat jelenleg nem támogatja, de ez talán az egyetlen tettenérhető hiányossága. Nem állítjuk, hogy a 40 eurós ár olcsó, de ha valaki ki tudja használni e funkciókat a munkája során, annak feltétlenül érdemes beruháznia. Segítségével tényleg gyerekjáték a megjegyzések hozzáfűzése képekhez, fotókhoz. Marketing projektek kidolgozásához, weboldalak- vagy alkalmazások fejlesztésnél a készülő felületek véleményezésére stb. egyaránt tökéletes választás.

Ne maradjon le erről sem!