Sorted³: kihagyhatatlan, sokoldalú feladatlista app, rengeteg extrával

Manapság meglehetősen sok tennivalóval szembesülünk napról napra. Ezeket észben tartani és elintézésüket rendszerezni nem mindig könnyű, az viszont nem szerencsés, ha az ember a teendőinek csak egy részét végzi el, a többi pedig a feledés homályába merül. Tennivalóink menedzselésében hatalmas segítséget jelenthetnek a különféle GTD és to-do alkalmazások, amelyek között meglehetősen nagy a szórás, ha a funkciókat nézzük. Ma egy olyan sokoldalú feladatlista app kerül nálunk górcső alá, amely rengeteg hasznos funkcióval és átlátható, kényelmesen használható felülettel dicsekedhet. Szóval ha valaki szeretné elkerülni az elfelejtett feladatokból és a kapkodásból eredő problémákat, hatékonyabbá tenné munkáját és kényelmesebbé az életét, annak érdemes tovább olvasnia.

Sorted³: sokoldalú feladatlista app, rengeteg extrával

Sorted³ nevű feladatlista app sok szempontból kiemelkedik a hagyományos GTD és feladatkezelő alkalmazások közül: ez a program egyesíti naptárunk bejegyzéseit és hagyományos feladatlistánkat, így egyetlen felületen látunk mindent, ráadásul a naptárbejegyzéseket éppúgy pipálhatjuk ha végeztünk velük, mint a tennivalókat. 

Ha valaki csak sorra írja a teendőket egy listában, abból még nem feltétlenül lesz hatékonyságnövelés. Jó eséllyel túlvállaljuk magunkat egy napra, belekapunk ebbe, abba, s a végén a tervezett feladatok közel feléhez hozzá sem tudunk kezdeni. Ezt elkerülendő a a Sorted³ kifejezetten úgy van felépítve, hogy minden egyes tételt határidők közé tudjunk vele szorítani. Minden tennivalónál megadhatjuk, hogy körülbelül mennyi időt vihet el, illetve meghatározhatunk kezdési dátumot és időpontot is. Így a naptárbejegyzéseink mellett a feladatlistánk darabjai is időhöz kötve várnak ránk a listában (Schedule), pontos ütemezésben. Ráadásul ha nem tudunk egyszerűen dűlőre jutni az időbeosztást illetően, elég meghatározni a programnak az egyes feladatok várható időtartamát, majd az Auto Schedule funkcióban megadni, hogy mennyi időt szánnánk a tennivalók közötti pihenésre, illetve mettől meddig tervezünk aznap dolgozni. Ezen információk alapján a program pillanatok alatt beütemezi nekünk az aznapra vonatkozó naptárbejegyzéseinket és feladatainkat egyaránt, s a listában ettől kezdve pontosan látjuk, mikor, mivel kell foglalkozunk, hogy hatékonyak legyünk. Amivel elkészültünk, kipipáljuk, s eltűnik a listáról (ha kell, a Show Completed linkre kattintva előszedhetők ezek is a lista végén). Ez a fajta – a fejlesztők által hyper-scheduling névre keresztelt – időbeosztási módszer kifejezetten hatékonynak tűnik. A Sorted³ a tesztek során nagyon szépen végigvezetett minket a napi teendőkön, a megfelelő időpontokban figyelmeztetve is az aktuális feladatra.

Természetesen itt is van lehetőség időpont nélküli, majd egyszer megoldandó feladatok feljegyzésére, vagy a kezdési időpontok elhagyására, illetve beállíthatunk rendszeresen visszatérő (napi, heti, havi, adott napokon stb.) tennivalókat is. Egyszóval tökéletesen elhelyezhetünk mindent az időben, hogy mindig tudjuk, mi a feladatunk.

De nem csak az időpontok és időtartamok segítségével tudjuk kezelni feladatainkat. A Lists részben listákat hozhatunk létre, amelyekbe besorolhatjuk minden tennivalónkat és naptárbejegyzésünket. Így teljesen különválaszthatjuk az otthoni teendőket a munkahelyi feladatoktól, vagy egy szimpla bevásárlólistától, elhatárolhatjuk egymástól a projekteket stb. A listákat ráadásul mappákba is besorolhatjuk, így szépen felépíthetjük a nekünk legmegfelelőbb elrendezést. Ezzel sokkal átláthatóbbá tehetjük tennivalóinkat. Ha még ez sem lenne elég, minden bejegyzéshez hozzárendelhetünk címkéket, amelyek alapján aztán a Tags részben egy kattintással szűrhetünk.

Feladatok, jegyzetelési lehetőséggel, csatolmányokkal, alfeladatokkal

Korábban mutattunk egy érdekes jegyzet alkalmazást, amelyik nem a hagyományos módon rendszerezi a jegyzeteket, hanem létrehozásuk és módosításuk idejéhez igazítva. Ott a jegyzet program próbálta kicsit átvenni a tennivalólista feladatokat. A Sorted³ ehhez hasonlóan cselekszik, csak a másik irányba: itt a tennivalólista rejthet komplett jegyzeteket.

A programban ugyanis minden egyes bejegyzéshez írhatunk szöveges jegyzetet, akár markdown formázásokat használva is. Sőt, csatolhatunk PDF fájlokat, dokumentumokat, képeket stb. Így mindent egy helyre gyűjthetünk az adott feladathoz. Emellett bármely bejegyzésben létrehozhatunk kipipálható alfeladatokat is, ráadásul nem fix helyen, hanem a jegyzet részeként, tetszőleges elrendezésben. Rendkívül kényelmes megoldás ez így, hogy egy több részfeladatból álló teendőt lépésenként átlássunk, ráadásul egy kattintással elérhessük a kapcsolódó állományokat is.

Kényelmes rendszerezés

Nem csak a naptár- és feladatkezelés összevonása teszi különlegessé ezt a programot. Gyakorlatilag itt sikerült megvalósítani az eddigi legkényelmesebb lista- és feladatmenedzselést. Ha több, egymás alatt lévő feladatot szeretnénk egyszerre átütemezni, a kijelölésük iPhone-on gyakorlatilag egy mozdulattal is megoldható, de ha szanaszét vannak a listában, vagy épp a gépen dolgozunk, akkor is tökéletes kényelemben jelölhetjük ki őket, majd egyetlen mozdulattal (Magic Select) megoldható az átütemezésük, vagy mondjuk az átsorolásuk egy másik listába. Az átütemezést ráadásul nagyon egyszerűvé teszi, hogy a megjelenő havi nézetben bökhetünk rá a kívánt napra.

Egy frissen létrehozott feladat egyébként alapértelmezésben az Inbox felületen landol, ha elsőre nem döntünk az ütemezéséről és nem soroljuk be egyetlen listába sem. Menedzselhetjük itt is, de ha később listához rendeljük, eltűnik az Inboxból és átkerül az adott lista elemei közé. Mindez nagyon flottul, kényelmesen kivitelezhető. A program minden funkcióját öröm használni, annyira kézreáll az egész.

A Magic Select kijelölési mód egyébként további jópofaságokat is rejt. Így például az ilyenkor megjelenő idővonal (Time Ruler) segítségével csoportosan tudunk átidőzíteni feladatokat, egyszerűen az ujjunk elhúzásával a virtuális vonalzón.

S ha még ez sem lenne elég, akkor ott van a Reorganize funkció is, amellyel egy összetett feladatot (amelynek van jegyzet része, benne akár alfeladatokkal, csatolmányokkal), pillanatok alatt szétdarabolhatunk több feladattá. Ugyanígy van Merge funkció is, ahol több feladat vonható össze egybe.

Maga a felület amúgy egészen jól testreszabható. A feladatoknál például van lehetőségünk beállítani, hogy az olyan részleteket, mint a címkék, listák, vagy időtartam látszódjanak-e minden egyes elem alatt, vagy inkább hozza a program a hagyományos to-do appok formátumát és csak a tennivaló maga, illetve az időzítése jelenjen meg (a Show details vagy Hide details beállítás mindössze két laza ujjmozdulattal váltható iOS-en).

Majdnem teljes naptár program

Bár a Sorted³ elsősorban egy feladatlista app, de a hyper-scheduling látásmód miatt abszolút alkalmas lehet akár naptáralkalmazásnak is. Nem csak egyszerűen megjeleníteni képes a hagyományos naptárbejegyzéseket, hanem létre is hozhatunk benne ilyeneket. A havi nézet pedig segíthet abban, hogy ránézésre is láthassuk, mely napokon van már valamilyen bejegyzés, illetve abban is, hogy gyorsabban elugorjunk egy távolabbi nap tennivalóihoz. Emellett a lista nézet helyett egy kattintással megjeleníthetünk egy, a naptárak napi nézetével egyező felületet is, ahol grafikusan is láthatjuk, miként rendeződnek el időben a tennivalóink és naptárbejegyzéseink. Valójában, ha egy teljes havi nézetet beletennének (ahol nem csak kis pöttyök jelölik az elfoglaltságot, hanem konkrétan látni minden napnál a bejegyzéseket), akkor simán magára vállalhatná a naptár program feladatkört is.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Sorted³ jelenleg a legjobb GTD / to-do alkalmazásnak tűnik számunkra. Kényelmes, átlátható, és teljesen egyedi módon hozza össze a naptárbejegyzéseket és a tennivalókat egyetlen felületre, nem csak a menedzselésük, hanem a létrehozásuk szempontjából is. Az, hogy mindezt még formázott jegyzetekkel, csatolmányokkal is kiegészíthetjük, teljesen egyedivé teszi a programot.

A Sorted³ feladatlista app eredetileg iPhone, iPad, Apple Watch platformokon volt elérhető, de nemrég elkészült a macOS változat is. Így Apple környezetben immár teljeskörűen használható (egyébként mindkettőn kapunk Widgeteket is, hogy tennivalóink mindig szem előtt legyenek). Ha valaki anno megvette az iOS verzió Pro változatát, a maces Prót is ingyen használhatja. Amúgy megvásárolhatók külön, vagy akár kedvezményesen, együtt is. Illetve akinek nem kellenek Pro funkciók, az ingyen is használhatja a programot, némileg kevesebb funkcióval (a Pro verzióban cserélhető az ikon, van automatikus backup, iCloudon keresztül szinkronizálható az eszközeink között minden bejegyzés, használhatunk csatolmányokat a teendőknél, illetve az Auto Schedule funkció is a Pro változat sajátja. Márpedig ez utóbbi nagyon jól jöhet, ha egy mozdulattal szeretnénk ütemezni a napi teendőket.

A program amúgy ingyen tölthető le és pár napig a Pro funkciókat is bárki ingyen tesztelheti, mielőtt eldönti, beéri-e az alapokkal, vagy megvásárolja a Pro upgrade-et (ez egyszeri befektetés). Mivel a program nem csak a munka, hanem a tanulási teendők beosztására is tökéletes választás lehet, a készítők külön kedvezményekkel szolgálnak a diákoknak. Munkahelyi és iskolai hatékonyságnövelésre egyaránt csak ajánlani tudjuk.

Ne maradjon le erről sem!