Agenda: elegáns és formabontó jegyzetelő alkalmazás

Hihetetlen mennyiségű jegyzet alkalmazás található szerte az interneten, amelyek legtöbbje teljesen fantáziátlan. Így aztán kifejezetten örömteli, ha olyan programmal találkozunk, amely eltér kicsit a megszokottól. Márpedig az Agenda éppen ilyen: egy formabontó jegyzetelő alkalmazás, nagyon elegáns kivitelezésben és szokatlan megközelítésben.

Frissítés 2018.12.13.: a cikket kicsit módosítottuk, mert a ma megjelent 4.0-ás verzióban már csatolható a jegyzetekhez bármilyen fájl és képeket is beilleszthetünk. De a cikk minden egyéb része – ahogy az alkalmazásé is – változatlan.
Frissítés 2019.07.02.: Egy újabb frissítés a programmal kapcsolatban. Az Agenda 6.0 immár szorosan integrálódik a macOS saját Tennivalók alkalmazásával, így jegyzeteink mellett tennivalóinkat is teljes kényelemben rábízhatjuk.

Agenda: a formabontó jegyzetelő alkalmazás

Az Agenda egy határidőnaplóba oltott jegyzet program, amely szakít a hagyományos jegyzetelő szoftverek felépítésével és mindent a dátumoknak rendel alá. A rendezés megkönnyítésére lehetőségünk van csoportokat, azokon belül pedig projekteket létrehozni. Utóbbiakba kezdhetjük el felvinni jegyzeteinket, amelyekhez a program automatikusan hozzárendeli az aznapi dátumot. Ez természetesen módosítható is, például cserélhetjük egy tetszőleges határidőre, vagy akár korábbi dátumra is. A lényeg, hogy a későbbiekben a jegyzeteink a dátumok és időpontok szerint sorakoznak a projekteken belül.

Ha engedjük a programnak, szépen összedolgozik a macOS vagy iOS naptáraival is, így a felületen az aznapi naptárbejegyzések is megjeleníthetők a jobb oldali oldalsávban, alattuk pedig az aznapra vonatkozó – illetve az azokhoz hozzálinkelt, esetleg frissen átszerkesztett további – jegyzeteink listája látható. Ha rákeresünk egy dátumra, azonnal kidobja nekünk az összes aznapi feljegyzésünket.

Emellett van egy On the Agenda nézet a friss bejegyzéseknek és egy Today nézet, ha az aznapiakra vagyunk csak kíváncsiak. Ez a felosztás egyébként rendkívül praktikus és eleve arra kényszeríti az embert, hogy ne hagyományos jegyzet alkalmazásként tekintsen az Agendára, hanem egy folyamatosan változó határidőnaplóra, amelyben pillanatok alatt visszakereshetjük mondjuk egy megbeszélés jegyzeteit, akár dátum, akár tartalom szerint. Valahogy adja magát, hogy ne egyszerű jegyzet-tárolónak használjuk (mondjuk receptek, érdekességek tárolására), hanem a napi munka megkönnyítésére üzemeljük be. Erre a csoportokba és projektekbe rendezés is alkalmassá teszi.

Szokni kell viszont, hogy a hagyományos jegyzetelőkkel szemben itt a projektek alapértelmezett nézetében nem csak egy listát látunk a jegyzetek címével, hanem kompletten sorakoznak egymás alatt a jegyzeteink. Összezárhatók amúgy, de valahogy ezt sem feltétlenül kívánja az ember. Nagyon praktikus ez a teljes átláthatóság, legalábbis akkor, ha tényleg nem hagyományos módokon akarunk jegyzetelni.

Utóbbi szempontból az Agenda amúgy is hiányos kissé a Bear vagy az Evernote eszköztárához képest: nem illeszthetünk be táblázatokat, nincs hangos jegyzet, rajzolási lehetőség, szkennelő és OCR funkció stb. Ha viszont az Agendára nem hagyományos jegyzet szoftverként tekintünk, hanem a fentebb említett módon közelítünk hozzá, akkor ezek nem is feltétlenül hiányoznak. Amikor először megírtuk a cikket, még nem lehetett képeket beilleszteni és fájlokat csatolni sem. A 4.0-ás verziótól kezdve viszont ezt a hiányosságot már pótolták, így simán betehetünk képeket a jegyzetekben, s mondjuk egy megbeszélés után egy esetleges hangfelvételt – amit persze más alkalmazással kell elkészíteni, például ezzel – vagy éppen PDF-et is könnyedén csatolhatunk. Ez nagyon sokat dob az Agenda lehetőségein. A képek és fájlok csatolása egyébként nagyon profin sikerült, választhatunk többféle nézet (infine, thumbnail, thumbnail + title, full width) közül, így abszolút az igényeinknek megfelelőre formázhatjuk a látványt.

Profi jegyzet app, más megközelítésben

A fentebb említett hiányosságokon kívül azért mindent megtalálunk itt, ami szöveges jegyzeteléshez szükséges. Formázhatjuk a címeket, alcímeket, felsorolásokat. Van lehetőségünk kipipálható tennivalólisták (to-do) bevitelére a szövegben. Bárhol használhatunk címkéket a szövegben, amelyekre később kereshetünk is, s ehhez hasonló módon személyekhez is “hozzárendelhetünk” részeket címke szerűen megadva a nevüket, nick nevüket. Természetesen pakolhatunk a szövegbe emojikat is. Formázásoknál használhatjuk a helyi menü formázási bejegyzéseit, vagy Markdown jelöléseket egyaránt. Mellesleg annyira letisztult és ízléses a felület, hogy egyszerűen öröm benne dolgozni. Az embert szinte inspirálja a program eleganciája. Természetesen már támogatja a macOS Mojave éjjeli üzemmódját is (Dark Mode).

A fontosabb jegyzeteket feltűzhetjük a lista tetejére is (Pin to Top), így azonnal láthatók. Szerintünk úgy praktikus, ha az átmenetileg fontos dolgokkal tesszük ezt, hogy ne menjen a határidős-naptáras felépítés rovására. Mint említettük a program alapértelmezésben dátum szerint rendez, de ezt átvariálhatjuk manuálisan is, de azzal kicsit megborul a logika. Persze ahány ház, annyi szokás, ha valaki szeretne más sorrendet, a fogd és dobd módszerrel bármikor megoldható ez is.

Ha pedig már dátumok: jegyzeteinket egyetlen mozdulattal átlinkelhetjük a naptárunkba (akár a Google vagy iCloud naptárakba is, ha a naptár alkalmazásunk használja azokat). Így ha valami tényleg nagyon határidőhöz kötött, biztosan nem feledkezünk el róla, ráadásul a naptárbejegyzésbe kerülő linkre kattintással azonnal a kérdéses jegyzethez ugorhatunk az Agenda alkalmazásban.

Jegyzeteinket bármikor exportálhatjuk markdown, RTF vagy PDF formátumba, így olyanokkal is megoszthatjuk azokat, akik nem rendelkeznek Agenda alkalmazással. Ha valaki szintén “zenész”, akkor viszont akár Agenda fájlként is exportálhatók a feljegyzések, hogy ő is megnyithassa és szerkeszthesse azokat.

Importálás tekintetében az Agenda saját fájltípusa és a markdown fájlok jelentik a lehetőséget. Emellett importálhatunk jegyzeteket az Apple Notes alkalmazásából is, de ez esetben mindegyikből önálló projekt lesz, ráadásul ha táblázatot, képet, szkennelt PDF-et stb. tartalmaztak, akkor azokat az Agenda nem veszi át, hiszen nem tudná menedzselni egyiket sem. Ezért (is) írtuk, hogy legalább a csatolmányok kezelését integrálhatnák a következő verzióba.

Több platformon, akár ingyen is

Olyannyira eltér az Agenda a többi megszokott jegyzet alkalmazástól, hogy ha valaki teheti, feltétlenül érdemes kipróbálnia, mert ha kedveli a letisztult, különleges stílusú programokat, valószínűleg gyorsan beleszeret az Agendába is. Valahogy adja magát, hogy az ember beüzemelje a Bear és a Things mellé, pontosabban közé. Mindez adott estben nem is kerül semmibe, hiszen az Agenda macOS-re és iOS-re egyaránt ingyen letölthető, ráadásul a szinkronizálás is működik a platformok között az ingyenes verziókban.

Vannak azonban funkciók, amelyek csak a Premium előfizetés után érhetők el. Ha előfizetünk az havi/éves díjra, akkor a következő plusz funkciókkal bővülnek a lehetőségeink:

  • Kiválaszthatjuk, hogy mely naptárakat jelenítse meg a program, ami igen előnyös, ha sok Google vagy iCloud naptárat használunk és nem akarjuk az Agenda oldalsávján viszontlátni mindegyiknek a bejegyzéseit.
  • Jegyzetek kitőzése a lista tetejére (Pin).
  • Naptárbejegyzés létrehozása a kiválasztott jegyzetből.
  • Keresések mentése későbbi újrahasznosításra.
  • Markdown formázások átvétele és export markdown formátumba.
  • Vízjel eltüntetése az exportált PDF dokumentumokból (amúgy nem túl hivalkodó maga a vízjel sem).

Nem állítjuk, hogy ezek nélkül használhatatlan az Agenda, de kétség kívül előnyösek, ha rendelkezésre állnak, mert velük együtt lehet igazán kiaknázni a programban rejlő lehetőségeket. Viszont akinek elegendő az ingyenes verzió tudása, az máris bővítheti a repertoárját egy izgalmas, újszerű alkalmazással, amelynek nagy hasznát veszi majd a hétköznapokban, ha nem azt várja el tőle, amit a hagyományos jegyzet programoktól. Itt egy kicsit többet, ott egy kicsit kevesebbet. Ha megtaláljuk az egyensúlyt, igazi produktivitást növeli eszközre lelhetünk benne.

Ne maradjon le erről sem!