A legdögösebb naptár program iPhone-ra és iPadre

A Moleskine nevéről a többségnek a könyvesboltokban, írószerekben kapható naptárak és jegyzetfüzetek jutnak az eszébe, az okostelefonos alkalmazások kevésbé. Pedig van nekik az is, nem egy, több. Mi ma a kínálat legérdekesebb darabját boncolgatjuk, ami nem más, mint a Timepage, melyre nem is tudunk mást mondani így bevezetésként, csak annyit: ez a legdögösebb naptár alkalmazás iPhone-ra és iPadre.

Timepage: tetszetős naptár program iPhone-ra és iPadre

Nem is olyan régen mutattuk be az Informant alkalmazást, amely egy digitális filofax, temérdek funkcióval, többféle naptárnézettel, jegyzetelési lehetőséggel, GTD opciókkal. Ha összehasonlítjuk a két programot, akkor a Timepage egyértelműen alulmarad funkciókínálat tekintetében, ámde dizájn és használati élmény szempontból cafatokra veri az összes konkurenst az App Store-ban. A Timepage ugyanis nem több, mint egyszerű naptár program, tökéletesen kézreálló felülettel.

A program fő vonulatát tulajdonképpen egy határidő lista képezi, amelynek jellemzőit (hány napot mutasson egyszerre stb.) a Preferences / Timelines részben kedvünkre átszabhatjuk. Ez a felület a végletekig letisztult és elegáns, tökéletesen átlátható, így könnyedén átfuthatjuk rajta az előző, aktuális és elkövetkező napok tennivalóit. Ha megérintünk egy napot, teljes képernyős listát kapunk az aznapi dolgainkról. E lap alján egy formás ikon mutatja az aktuális időjárást, ha ezen kicsit rajta tartjuk az ujjunkat, akkor egy egészen egyedi megjelenésű, egész napos időjárás előrejelzést kapunk. Ha viszont ehelyett az egyik naptárbejegyzést érintjük meg, akkor annak jellemzőit fogjuk látni, egy szintén végletekig letisztult felületen: kezdési és befejezési dátum, térkép (ha megadtunk helyszínt), utazási idő többféle járművel (autó, tömegközlekedés, gyaloglás, bringázás). Utóbbiakat jópofa kis illusztrációkkal kapjuk, s egyszerű ujjgesztusokkal válthatunk közöttük. A térkép természetesen nagyítható, illetve navigációt is kérhetünk az Apple Maps vagy Google Maps alkalmazásokban.

Ezek alatt láthatjuk a várható időjárást, a meghívottak fotós listáját, az emlékeztetők időpontjait, a megjegyzéseket, illetve egy visszaszámlálót, amely jelzi, mennyi idő van még hátra az adott találkozóig, tennivalóig.

Visszatérve az előző, napi beosztást mutató lapra, ott akár új bejegyzést is kérhetünk, méghozzá nem csak a + jelet megérintve, hanem ujjunk lefelé húzásával is. Az új bejegyzés felvétele szintén szokatlan, de nagyon praktikus felületen történik. A bejegyzés rövid leírásának megadása után egy idősávon adhatjuk meg, hogy mettől, meddig tart majd az adott esemény. Kiválaszthatjuk még, hogy mely naptárba kerüljön a bejegyzés, majd jóváhagyhatjuk azt. Minden egyéb jellemzőt (helyszín, kapcsolat, jegyzet) csak ezután tudunk megadni. De lássuk be, ezek sokszor nem is kellenek, így ez a szükséges plusz mozdulat bőven megtérül, amikor a legtöbb esetben villámgyorsan felvehetünk egy új eseményt.

Ha visszatérünk a napok listájához, ott jobbra húzva az ujjunkat a havi nézethez jutunk, amelynek alsó felén látható a kiválasztott nap minden teendője. Az alul látható színes körökön mozgatva az ujjunkat szűrhetjük a havi nézet megjelenítését a különféle naptáraink eseményeire, így külön is láthatjuk a találkozókat, intéznivalókat, rendezvényeket stb. Kinek milyen naptárai vannak éppen. Ennél többet a havi nézet nem tud, leszámítva persze, hogy válthatjuk a hónapokat, illetve innen is eljuthatunk egy-egy bejegyzés részleteihez.

Ha a lista nézetnél inkább balra húzzuk az ujjunkat, akkor a Timepage beállításaihoz jutunk. Ide került a keresés funkció is, hogy gyorsan ráleljünk a szükséges bejegyzésekre, de itt érhető el például az ún. Smart Alerts funkció is, melynek segítségével értesítést kérhetünk a közelgő esőről, napi összesítőt állíthatunk be egy adott időpontra, emlékeztetők kérhetünk a találkozók utánra, illetve figyelmeztetést arra, ha indulnunk kell valahova. Utóbbinál érdekes módon a közösségi utazás – jelenleg – hiányzik a lehetőségek közül, csak az autó, gyaloglás és bringázás választható. Ugyancsak itt kérhetünk ismertetőt a program Widgetjeiről (lásd később), s természetesen ide került minden testreszabási opció is, kezdve attól, hogy a program ikonján mit mutasson a számláló (aktuális dátum pl.), a szövegméreten át, a nagyon jól sikerült színösszeállítások valamelyikének kiválasztásáig. Utóbbiak tényleg nagyon jó ízléssel lettek összeválogatva, és a kis mozgó pöttyökkel való kiválasztás is ötletes.

Ezek voltak az iPhone-os változat lehetőségei. Sajnos itt az iPhone és iPad verzió külön vásárolható meg. Utóbbi annyival tud többet, hogy a nagyobb képernyőre optimalizáltan találunk benne teljes havi nézetet is, amelyben még jobban átláthatók a bejegyzések. Ez az iPhone-os verzióból sajnos kimaradt, pedig tudnánk értékelni ott is a meglétét. Ugyancsak jól jönne – mindkét változatnál – a magyar nyelvű felület.

A program egyébként hajlamos kicsit túlzásba vinni a háttérműveleteket, így ha állandó GPS hozzáférést engedünk neki, kicsit megcsapolja az akkumulátort. Szóval érdemes ezt a használat idejére korlátozni a rendszer Beállításaiban (Adatvédelem / Helymeghatározás). Ennél több negatívumot nem találtunk a tesztek során.

Készítői némi humort is csempésztek a programba: az utazási idő kijelzésénél olykor feltűnik a légpárnás hajótól, az űrrepülőn át, a Vissza a jövőbe című film DMC járgányáig mindenféle extrém jármű, és azt is látjuk, mennyi idő lenne velük odaérni az adott helyszínre.

Végül még egy kis plusz: a Timepage az üres napokat sztorizgatással tölti ki, vagyis az adott naphoz kapcsolódó érdekességeket ír ki (angolul), amikor megnyitunk egy üres napot.

Widgetek hada

A Timepage estében nem egyetlen Widgetet kapunk, hanem rögtön négyet. Ezek közül a Today az aznapi teendőinket mutatja, sajnos csak angolul, szöveges megoldással (bár ha kivárjuk, akkor kiteszi őket kártya-szerűen is, viszont ez a funkció valamiért nagyon lassan tért magához a tesztek során).

A Weather az aktuális időjárásról ad infót, a Month egy havi nézet, amelyben a kiválasztott nap (alapértelmezésben az adott nap) tennivalóit is láthatjuk ha nagyobb méretre nyitjuk, míg a Countdown arra jó, hogy egy fontos eseményt delegáljunk rá (az események lapjának alján tehetjük ezt meg) és állandóan lássuk, mennyi időnk (nap/óra/perc) van még addig.

Összegezve

A Timepage funkciók tekintetében mindent hoz, amire általában szükségünk lehet egy naptár alkalmazásban, eltekintve persze a bejegyzéseket is mutató havi nézettől az iPhone-os verzió esetében. A lista nézet legalább olyan jó, mintha egy kidolgozott heti bontást látnánk, tökéletesen átlátni vele több napnyi naptárbejegyzést is. Az elegáns felület, a kézreálló funkciók, a gyorsaság mind-mind jó érv amellett, hogy benevezzünk erre a programra, még akkor is, ha akadnak benne apró bugok, melyeket folyamatosan javítanak a készítők. Ha fontos számunka az esztétika és nincs szükségünk extra funkciókra, akkor nem fogunk csalódni ebben a programban és megérheti az 1700 forint körüli árát. Sőt, kifejezetten könnyen megszerethető.

UPDATE! Cikkünk megjelenése óta a Moleskine Timepage már előfizetéses rendszerben érhető el. Aki korábban megvásárolta az appot, zavartalanul használhatja tovább, de új felhasználók már csak alkalmazáson belüli előfizetéssel juthatnak hozzá.

Ne maradjon le erről sem!