TOP 3: a legjobb ingyenes gondolattérkép szoftverek

Gondolattérképek segítségével sokkal könnyebben átlátható egy cég működése, egy projekt felépítése, és nagyon egyszerűen tudunk tervezni is, ha új elképzeléseink megvalósításán elmélkedünk.
Ha valaki Macet használ és nem sajnál egy kisebb összeget e célra, akkor ne keressen tovább, a korábban bemutatott Mindnode-nál szerintünk nem talál hatékonyabbat.
Ha viszont ingyenes megoldásban gondolkodunk , akkor más irányba kell kutakodni. Illetve, dehogy kell: mi máris mutatjuk a három legjobb megoldást, Windowsra és OS X-re egyaránt.

 

XMind

Az XMind régi motoros ezen a területen. Ennek megfelelően gyakorlatilag mindent tud, amire csak szükségünk lehet a mindmap ábrák készítésekor. Rengeteg sablonnal segíti a munkánkat, így már a kezdésnél kiválaszthatjuk a feladathoz legmegfelelőbb stílust és elrendezést.

 

mindmap-3

Az ingyenes verzió a szerkesztési funkciókat egyáltalán nem korlátozza, viszont PDF-be, Wordbe, vagy különféle konkurens gondolattérkép szoftverek formátumaiba exportálni csak akkor tudunk, ha előfizetünk a kereskedelmi változatra. Magunknak azonban készíthetünk benne gondolattérképeket akadályok nélkül, teljesen profi kivitelben, ráadásul egyszerűen és gyorsan.

 

mindmap-4

 

Sőt, képfájlként akár exportálhatjuk is azokat, így a megosztás sem jelent gondot (a menüben mindig látható, ha egy funkció csak a Pro változatban elérhető).
Az átláthatóság elősegítéséhez használhatunk ábrákat is, amelyekből rengeteget találunk integráltan a programban. Praktikus lehetőség, hogy akár több, később összeilleszthető oldalra is nyomtathatjuk a kész ábrát, emiatt nem kell bevetnünk külön alkalmazásokat (amúgy ilyeneket éppen a minap mutattunk, elsősorban fotók poszter méretű kinyomtatásához). A 7.5-ös verzió a cikk írásakor még béta állapotú, de érdemes ezt használni, mert megbízhatóan működik és rengeteg új funkciót tartalmaz, megújult felülettel.

 

Freemind

A Freemind egy Java alapú, így cross-platform mindmap szoftver, teljesen honosított, magyar nyelvű felülettel. Akár egyszerre több ötlettérkép is szerkeszthető benne. A csomópontokhoz itt is rendelhetünk ábrákat, melyekből rengeteg előregyártottat kapunk.

 

mindmap-1

Ronda, de hihetetlenül sokoldalú program, alig találni olyan lehetőséget, ami esetleg hiányozna belőle (integrált naptártól a temérdek importálási lehetőségig minden van). Mindez ingyen. Még azt is megéri, hogy telepítsük miatta a Java Runtime futtatási környezetet a gépre. Pedig ezt az ember mindig alaposan meggondolja…

 

Mindmaps

A Mindmaps egy nagyszerű, online megoldás a gondolattérképek készítéséhez. Mindent tud, amire csak szükségünk lehet, s bár a felületét kicsit szokni kell, a végeredmény megéri az ismerkedésre fordított időt.
Itt is használhatunk linkeket, képeket a gondolattérképen belül, de csak saját gépről feltöltve.

 

mindmap-5

 

Sablonokkal nem leszünk elkényeztetve, viszont egy egy csomóponthoz akár kisregényt is írhatunk például jegyzetként.
Még egy fontos jellemző: a Mindmaps képes közvetlenül a Google Drive szolgáltatásba menteni, így ötleteinket bármilyen gépen elérjük, ahol be tudunk jelentkezni Google fiókunkba egy böngészőből.

Ne maradjon le erről sem!