Poszter nyomtatás egyszerűen, A4-es printerrel

Miközben egyre modernebb, tintatakarékos, gyors nyomtatók özönlik el a piacot (egy nagyszerű példányt mi is teszteltünk nemrég), azért az még mindig nem jött divatba, hogy otthon tartson A3-as méretű printelésre képes készüléket a földi halandó. Ennél nagyobb formátumra pedig végképp nem nagyon vállalkozik az egyszeri felhasználó, hiszen mégis hová tenné a lakásban a plottert?
Viszont mit tegyünk akkor, ha célunk a poszter nyomtatás? Mert ugye az A4-es printerek is nagyon szép végeredményre képesek, csak lássuk be, az nem poszter.

Poszter nyomtatás, darabokból

Van azonban megoldás: szerezzünk be egy olyan programot, amelyik a nagyméretű képet feldarabolja nekünk, méghozzá úgy, hogy meghagyja a margót is a pontos ragasztáshoz, vagy akár vágójelekkel is ellátja azt a daraboláshoz. Így már könnyedén ki lehet nyomtatni egy méteres posztert, családi fotóinkból vagy céges mindmapekből egyaránt. Legfeljebb a végén még ragasztanunk kell. De az nem annyira embert próbáló plusz munka. Fotómozaik méretes kinyomtatásához is kiváló választások (a fotómozaik készítéséről itt írtunk).
Mutatunk is rögvest két remek, ráadásul ingyenes alkalmazást, Windowsra és OS X-re (tudjuk, hamarosan már macOS…) egyaránt.

Posterazor

A Posterazor cross-platform, nyílt forráskódú szoftver. Windowson, OS X-en vagy Linuxon egyaránt használhatjuk. Nem a sebesség bajnoka, viszont cserébe mindent tud, amire szükségünk lehet poszter nyomtatás terén.

posterazor-2

Egy varázsló-szerű folyamaton lépkedve megadhatjuk, mekkora papírra akarunk nyomtatni, hol legyenek a margók és mekkorák, hány lapra (vagy cm-re) gondoltunk a célméretet illetően. Pár kattintással később már menthetjük is a kész anyagot egy több oldalas PDF-be, amelyet azután egy tetszőleges PDF olvasó alkalmazás segítségével kinyomtathatunk (OS X-en erre ugye ott van akár a Preview is, Windowson pedig az Acrobat Reader vagy egy másik ingyenes PDF olvasó tölthető le hozzá).

posterazor-1

Egyetlen hátránya van a programnak: nem segíti a későbbi összeillesztést vágójelekkel. De ez persze nem óriási akadály, a kinyomtatott oldalak könnyedén összeragaszthatók, csak érdemes 1 cm-nél nagyobb (2 cm javasolt) margót hagyni, ha esetleg olyan nyomtatónk van, amelyik nem tud a lap széléig dolgozni.

Posteriza

A Posteriza ennél többet nyújt, de már csak Windowson. Itt jóval több beállítási lehetőségünk van és a “varázslós” lépkedés helyett egyetlen felületen, előnézettel állíthatunk be minden jellemző. A printelt oldalakon pedig a vágójelet is elhelyez, hogy később kényelmesebb legyen az összeillesztés.

Sőt, tudunk keretezni, feliratozni is. Van belőle telepíthető és portable (hordozható, vagyis telepítés nélkül elindítható) verzió is. Kinek kinek kedve szerint.

Ne maradjon le erről sem!