Kipróbáltuk a kis irodák ideális nyomtatóját: nagyon költséghatékony

Viccesen hangzik, amikor az ember kénytelen leírni, hogy egy nyomtató már-már gyanúsan takarékosan nyomtat. Ám a helyzet az, hogy az Epson L655-ös készülékéről a tesztelés végére ez a kép alakult ki bennünk. Pedig tényleg nem fogtuk vissza magunkat és a papírmentes iroda igaz híveire nem jellemző módon mást se csináltunk, csak nyomtattunk. De egy hét alatt még az első adag “festéket” sem sikerült kifogyasztanunk. De még csak a felét sem… Akit érdekel, melyik ez a nyomtató, annak most elárulunk róla mindent.

 

EPSON L655: külső tartályos csoda

Az Epson L655 nem az első külső tartályos nyomtatója az Epsonnak. Annak idején nekünk volt szerencsénk az L550 névre keresztelt – egyik – elődhöz is, ami szintén “kifogyaszthatatlannak” tűnt. Az L655 gyakorlatilag úgy fest, mintha egy átdizájnolt, modernizált L550 lenne. Méretét tekintve nagyon minimálisan nőtt széltében, mert a tartályok immár fixen vannak beépítve, így a keretük több helyet kíván, de még így is gond nélkül elfér egy kis iroda eldugott szekrényének tetején.

 

epson-L655-06

 

Márpedig szem előtt lennie nem nagyon kell, lévén wifi kapcsolatra is képes, vagyis az irodán belül bárki, bárhonnan nyomtathat rá, ha azonos wifi hálózatba kapcsolódik. Nem is kell feltétlenül számítógép a dologhoz, a nyomtató AirPrint és Wi-Fi Direct kompatibilis, mobilról is közvetlenül printelhetünk, illetve letölthetők az Epson saját appjai is, Androidra és iOS-re egyaránt, ha még nincs erre a célra bevált alkalmazásunk (egyébként épp a napokban ajánlottunk egy nagyon jót iPhone-ra).
Windowson és OS X-en is percek alatt beüzemelhető, a rendszerek önállóan elvégzik a telepítést. Elhelyezni, használatba venni tehát nem gond.

 

epson-L655-07

 

A külső tartályos megoldás amúgy az egyik legfontosabb tulajdonsága a kütyünek. A piezoelektromos nyomtatási technológia lényege, hogy itt nem fejjel együtt vesszük a patront, sőt, patrtont sem veszünk. A fej és a tartály ugyanis beépített, nekünk csak a négyféle (C,M,Y,K) festékanyagot kell megvásárolni és a nyomtató oldalán található tartályokba tölteni. Aki tankolt már benzinkúton, annak ismerős lesz az érzés, legfeljebb itt ha melléöntjük, akkor nem büdös benzinszagunk lesz, hanem nagyon szép színünk (ami viszont elég nehezen mosható le, szóval direkt ne játsszunk ilyet).
A feltöltős megoldás több szempontból is előnyös:

  • ritkábban kell festéket vennünk, mert a tartályok eleve nagy adag tárolására képesek
  • a nyomtatási technológia döbbenetesen spórolós nyomtatást teszt lehetővé, még akkor is, ha nem normál, hanem emelt minőségben nyomtatunk, színesben
  • olcsóbb így megvenni a feltöltéshez szükséges tintát, mintha teljes fejeket vásárolnánk minden színhez

Az L655 a hozzá adott két szettel 11 000 oldal kinyomtatására képes. Ezt mondjuk nem állt módunkban végigtesztelni (de olvasói nyomásra rávesszük az Epsont szívesen egy ilyen tesztre :)), viszont egy hétig tényleg éjjel-nappal nyomtattunk vele, teljes, színes oldalakat is, s nagyjából egy ujjnyit csökkent a tintaszint a tartályokban. Mellesleg remek dolog, hogy elég egy pillantást vetni a nyomtató oldalára, hogy lássuk, van-e még muníció, nem feltétlenül kell szoftveresen lekérdezni.
Szóval bírja a terhelést.

 

Remek irodai nyomtató

Egyéb tekintetben az L655 nem egy korszakalkotó darab, de hozza azokat a dolgokat, amiket a vetélytársai: duplex nyomtatás (4800×1200 dpi), szkennelés (1200×2400 dpi), másolás, faxolás. A wifi mellett ethernet csatlakozás is megoldható, illetve USB is.

 

epson-L655-05

 

epson-L655-02

 

epson-L655-01

 

epson-L655-03

 

 

A sebesség tekintetében nem lehet rá panasz (normál minőségben kb. 7-10 lap, kétoldalas változatnál 4-6 lap percenként), nem a leggyorsabb, de nem is kell órákig várni arra, hogy kinyomjon több oldalt. Ha néha esetleg megáll és “gondolkodik”, annak az az oka, hogy ilyenkor tölti fel a rendszert a tartályokból megfelelő adag festékkel. De ez is alig 1-2 perc és már lódul is tovább (ráadásul ritkán adja elő). Emellett csendben dolgozik, így nem zavaró akkor sem, ha több munkatárs is egy légtérben van vele.
Az összerakás nagyon korrekt, a zárt papírtároló kényelmesen megtölthető alul-elöl, a kész anyagok fölötte landolnak a kihúzható tálcán. Ha elakadás van, pár mozdulattal “szétkapható” a kicsike, de erre nálunk nem volt példa egyszer sem.

 

epson-L655-menu

 

A nyomtató használata egyszerű, számítógépről vagy okoseszközökről gyerekjáték vele nyomtatni, a helyi használatot (másolás, fax stb.) pedig egy apró LCD kijelző és pár gomb segítségével vezérelhetjük, teljesen magyar nyelvű menüvel.

 

Vegyük? Ne vegyük?

Az Epson L655 a hagyományos tintasugaras nyomtatókhoz képest akkor is jó vétel lehet, ha a beszerzési költsége 110-120 ezer forint körül mozog. A cserélhető fejes megoldásoknál általában ennek töredékéért kapjuk meg a nyomtatót, viszont ingünk-gatyánk rámegy az “etetésére”. Az Epson L655-nél induló tőke kell inkább, de ha egyszer már ott van az irodában, a kezdőcsomag elhasználásával vissza fogja hozni az ára jelentős részét, utána pedig jóval olcsóbban juthatunk kellékanyagokhoz, mintha fejeket csereberélnénk. Hosszú távon tehát nagyon jó választás lehet.

Ne maradjon le erről sem!