Epson WorkForce WF-7610DWF: fürge irodai óriás

Az elmúlt hónapokban több külső tintatartályos Epson nyomtatót is górcső alá vettünk, teljes megelégedéssel. Ezúttal azonban más vizekre evezünk, az Epson WorkForce WF-7610DWF ugyanis nem a külső tartályosok családját gazdagítja.

Ez a multifunkciós készülék “hagyományos” tintapatronos jószág, az Epson DURABrite Ultra tintájával és PrecisionCore nyomtatófejjel, amelyet kifejezetten azoknak szánnak, akik lézer minőségben szeretnének üzleti dokumentumokat előállítani.

Az tehát már ebből is kiderül, hogy a készüléket az irodákba szánták, de ez kiderül a méreteiből is: lévén A3-as méretű nyomatok készítésére és A3-as anyagok szkennelésére egyaránt alkalmas, ez azért behatárolja a minimális nagyságot. Cserébe a helyfoglalásért, egy 4 az egyben készüléket kapunk, amely nyomtat, szkennel (1 200 dpi x 2 400 dpi), másol és faxol.

 

Gyors óriás

A WorkForce WF-7610DWF simán beterít egy íróasztalt, cserébe viszont nagyon sok hasznos funkcióval kényeztet minket. Ilyen például a LAN és wifi hálózatokhoz történő csatlakoztatás lehetősége, illetve a Wifi Direct támogatás. Ezeknek köszönhetően a készülék kényelmesen kiszolgálhatja az iroda összes számítógépét a helyi hálón, vagy wifin keresztül. Utóbbi pedig arra is alkalmas, hogy okostelefonról vagy tabletről nyomtassuk ki anyagokat.

Akkor sincs azonban gond, ha a nyomtatandó feladatok történetesen egy pendrájvon vagy memóriakártyán lapulnak, a készülék elején ugyanis van USB csatlakozó és integrált kártyaolvasó is: SDXC, SDHC, SD, Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick PRO Duo, Memory Stick Micro M2, MagicGate Memory Stick Duo kártyákkal birkózik meg, de adapterrel akár a MicroSD család tagjait is beolvastathatjuk vele. Ami kevésbé baráti, az a formátumok támogatása. Mindössze JPG vagy TIFF fájlokat nyomtathatunk kártyáról vagy pendrájvról, ami ugyan szkennelt anyagok vagy fotók esetében teljesen tökéletes, de azért minimum egy PDF formátum még bekerülhetett volna a listába. És akkor a DOC-ról még csak nem is álmodoztunk. Irodában ez a négy formátum napi szinten használatos. Mindegy, mivel wifin keresztül is csatlakozhatunk, gyakorlatilag úgyis számítógépről vagy okostelefonról küldi ki a többség a nyomtatni valót.

Ha már szóba került a memóriakártyákról nyomtatás, ott ugyebár nem utolsó szempont az sem, hogy egy bélyegnyi LCD-n kell-e kibogarászni a nézőképeket. Nos, a WorkForce WF-7610DWF hatalmas, 10.9 cm-es LCD érintőképernyővel büszkélkedhet, szóval bogarászásról szó sincs, szépen látszik minden.

Mellesleg a menüje imádni való, nem csak azért, mert teljesen honosított (vagyis magyarul értekezik a felhasználókkal), hanem mert tökéletesen átlátható. Minden opciót pillanatok alatt beállíthatunk, a legfontosabb funkciók pedig folyamatosan kéznél vannak. Az alap gombokat azért kihozták a házra fizikai valójukban is.

Annak érdekében, hogy ne kelljen állandóan a nyomtatóhoz futkosni, 260 darabos lapadagolót kapott a készülék, amelybe természetesen A3-as méretű papírok is beférnek (csak ki kell húzni a tálcát teljes méretűre, amitől még több helyet foglal a készülék). Nekünk a tesztek során az vált be, hogy a gyakran használt A4-es papírt töltöttük a dobozba, ha pedig néha kellett A3-ast nyomtatni, azt “megetettük” a nyomtató hátsó adagolójával. Ez így életszerű megoldás és ráadásul nagyon kényelmes is.

Ha pedig már nyomtatás: a WorkForce WF-7610DWF villámgyors munkára képes, ha normál minőségben dolgozunk: 18 Lap/perc monokróm és 10 lap/perc színes. Van kétoldalas nyomtatás is. A normál minőség több, mint kielégítő üzleti felhasználásra, de ha jobb minőségre állítjuk, a fotók nyomtatásához is kiváló.

Sajnos kevésbé takarékos, mint a korábban bemutatott külső tintatartályos készülékek, de variálhatunk a patronokkal, mivel több méretben is beszerezhetők (27, 27XL, 27XXL méretekben, CMYK kiszerelésben).

 

Összegezve

Mindent egybevetve az Epson WorkForce WF-7610DWF egy kifejezetten jól sikerült irodai mindenes. Ha nem küzdünk helyhiánnyal, szeretni fogjuk egy kisebb méretű helyiségben is.

A sebességére nem lehet panasz, megbízhatóan működik, s ha netán mégis elakadást tapasztalnánk (nálunk nem produkált ilyet egyszer sem), akkor a szkenner és a nyomtató részekhez egyaránt kényelmesen hozzá lehet férni a ház ajtajainak lenyitásával.

Tudásához képest a 70 ezer forint körüli ár sem tűnik tragikusan drágának. Teljesen jó vétel lehet, ha egy produktív A3-as 4-in-1 készülékre van szükség valahol.

Ne maradjon le erről sem!