Külső tintatartályos Epson nyomtató, akár otthonra is

Oldalunkon többször esett már szó külső tintatartályos all-in-one nyomtatókról, amelyek ugyan a drágább kategóriába tartoznak, cserébe viszont később szinte észre sem vesszük, hogy “etetni” kell őket, mivel a külső tintatartályos megoldás színenkénti feltöltése sokkal olcsóbb, mint bármely más tintasugaras megoldás. Ráadásul takarékosabban is üzemelnek ezek a készülékek, mint konkurenseik.

Ezúttal e kategória egyik olcsóbb – bár így sem olcsó – darabját vettük górcső alá.

 

Epson L486: helytakarékos mindenes

Az Epson L486 a maga 70 ezer forint körüli árával a multifunkciós, külső tartályos nyomtatók között az olcsóbbak közül való. Mint a bevezetőben említettük, ezeknél a nyomtatóknál a beruházási költség nagyobb ugyan, mint a tintapatronosoknál, azonban az egyes színek feltöltése jóval olcsóbb és tovább is tart a kapott mennyiség. Több ezer oldalt nyomtathatunk egyetlen feltöltéssel. A készülékhez ráadásul teljes szett jár, extra fekete patronokkal. Szóval egy időre azért elegenő (elvileg 13 ezer fekete és 6500 színes oldalhoz).

Az Epson L486 meglehetősen visszafogott darab az eddig látott modellekhez képest. Itt elsősorban az otthoni felhasználók számára előnyös funkciókat (szkennelés, nyomtatás, másolás) találjuk meg, egészen helytakarékos házba belezsúfolva.

A kezelőpult felnyitható, gombot alig találunk rajta és LCD kijelzőből is a szokottnál kisebb került rá (nem is érintőképernyő), ennek ellenére az ég világon minden funkciót kényelmesen elérünk.

Van lehetőség wifi és wifi direct nyomtatásra, a fentebb említett “gombhiány” és az érintőképernyő hiánya ellenére még akkor sincs gond, ha ilyenkor be kell adnunk a wifi csatlakozási pont jelszavát, mert nagyon flottul oldották meg az Epson mérnökei a szövegbevitelt. Mellesleg van WPS funkció is, szóval még akár meg is úszhatjuk a manuális jelszómegadást.

A wifi kapcsolatnak köszönhetően nem csak számítógépről, hanem okostelefonról vagy tabletről is közvetlenül nyomtathatunk a készülékre. De ha úgy adódik, beépített SD kártyaolvasó is rendelkezésre áll, így digitális fényképezőgépünk képeit is könnyedén nyomtathatjuk vele. Van Google Cloud Print támogatás is.

Fotónyomtatásra egyébként nagyon jó választás az Epson L486. Megfelelő fotópapíron – hála az Epson Micro Piezo technológiájának – csodás a nyomat, a felbontást és a színeket, kontrasztot tekintve is.

Gyorsnak viszont korántsem mondanánk a készüléket. Normál üzemmódban nyomtatva kifejezetten mélabús tempóban dolgozik. A gyári specifikációban szereplő 10 lap/perc csak draft (gyors) üzemmódban várható el tőle. Normál minőség esetén ennél jóval lassabb, bár ilyenkor cserébe kétség kívül nagyon alapos munkát végez. Csodás nyomatokat kapunk.

Van szkenner is, 1200 dpi-s felbontással, ez remekül teszi a dolgát. Értelemszerűen másolni is tudunk a készülékkel és minden vezérelhető számítógép nélkül is, a nyomtatón található gombok segítségével. A magyar nyelvű menü teljesen egyértelmű a kis LCD kijelzőn. Gyerekjáték a készülék használata, beállítása.

A fenti pozitívumok ellenére nem minden irodába lesz előnyös az L486, mivel nincs lapadagoló, így több oldalas dokumentumok esetén manuálisan kell behelyezni a szkenner részbe a másolandó lapokat, ráadásul a korábban bemutatott modellekkel (Epson WF-3620DWF, Epson L655) ellentétben itt nincs dedikált gomb a fekete vagy színes másoláshoz, előbb be kell állítani a menüben, hogy mire vágyunk és csak utána indulhat a menet (szerencsére megjegyzi hosszú távon a legutolsó választást, így nem kell minden lapnál külön szórakozni ezzel).

Szóval irodai bevetését, legalábbis ha ezt szánjuk a fénymásoló kiváltására is, azért érdemes meggondolni, de ha nem szoktunk sokat szkennelni/másolni, akkor pár oldalt kényelmesen legyárthatunk vele. Nyomtatni pedig remekül tud, nem beszélve arról, hogy igencsak takarékos jószág. Egyedül a kétoldalas (duplex) nyomtatás lehetősége hiányzott nekünk igazán, pedig manapság ez egy elég fontos funkció – szerintünk – a irodai nyomtatóknál.

Mindent egybevetve kis irodákba, vagy otthonra remek választás az Epson L486. Ha utánaszámolunk, akkor a kezdeti nagyobb befektetés gyorsan megtérül a takarékos nyomtatással és az olcsó fenntartási költségekkel. De kétségtelen, hogy még ez sem a “leszaladok a közértbe egy nyomtatóért” árkategória. Cserébe viszont derekasan meghálálja a bizalmat.

Ne maradjon le erről sem!