Epson L386: arany középút a külső tintatartályosok között

Az elmúlt időszakban tulajdonképpen végigvettük az Epson külső tintatartályos nyomtatóinak teljes skáláját. A legolcsóbbtól a drágább darabokig szinte mindegyik járt nálunk. Az persze egy percig sem kétséges: a külső tintatartályos megoldás az egyik legolcsóbban fenntartható jelenleg, hosszú távon. Az viszont egyértelmű, hogy a belépő ár nem nevezhető alacsonynak, még a legolcsóbb, csak nyomtatásra alkalmas változat esetében sem. Ezúttal az a készülék járt nálunk, amely ár/érték arányban talán a legjobb választás lehet a felhozatalból.

 

Epson L386: az arany középút

Az Epson L386 egy multifunkciós készülék, amely alkalmas nyomtatásra, szkennelésre, másolásra egyaránt. Ráadásul nem csak a megszokott USB kábeles összekötésre van lehetőségünk, hála a beépített wifi funkciónak. Így aztán a vezeték nélküli nyomtatás is adott, gépről, mobilról, tabletről.

Felépítésében, nagyon hasonlít a korábban bemutatott L486-ra, két fő különbséggel. Az egyik, hogy itt nem találunk beépített LCD kijelzőt a kezelőszervek között. Persze minden fontos funkcióhoz van dedikált gomb, így a fekete vagy színes másolás egy mozdulat és a wifi konfigurálása is megoldható viszonylag kényelmesen, hiszen a készülék támogatja a WPS-t. Vagyis ha WPS kompatibilis routerünk van, akkor elvileg egy mozdulattal összelőhetjük vele a nyomtatót. Sőt, ha hosszan – legalább 10 másodpercig – lenyomva tartjuk az állapotinformációk kinyomtatására szolgáló infó gombot, akkor megtudhatjuk a készülék PIN kódját is, hogy szükség esetén azt is megadhassuk a routernek. A konfigurálás tehát a kijelző hiányában sem bonyolult, bár kétség kívül egy látható menü azért mindig megnyugtatóbb érzés. Érdekességnek megjegyezzük: ezeknél a nyomtatóknál a beüzemelés nagyjából 25 perces procedúra. Nem a feladat bonyolultsága miatt, hanem azért, mert első alkalommal a rendszer kb. 20 percen keresztül tölti fel magát élete első “tinta-löketével”. A tartályok feltöltése amúgy nem bonyolult, a tubusokból 5 perc alatt mind a négy színt belepumpálhatjuk a megfelelő tárolóba. Windows 7 alatt az L386 igényelte a driverek telepítését (a mellékelt CD-ről vagy akár az internetről is megoldható), sőt, ezúttal macOS alatt is le kellett töltenünk hivatalos Epson drivert (erre még nem volt példa eddig, bár az is lehet az oka, hogy nálunk egy megjelenés előtti példány járt még a nyomtatóból), de Windows 10-nél a telepítést automatikusan elvégezte a rendszer.

A másik funkció, ami itt hiányzik az L486-hoz képest: a kártyaolvasó. Ennek ugyebár szintén a kijelző hiánya az oka, hiszen mi a fenét kezdenénk egy beolvasott kártyával, ha úgysem látjuk annak tartalmát a készüléken?

Minden egyéb szempontból nagyjából ugyanazt kapjuk, mint a drágább modellnél: szegély nélküli fotónyomtatást, viszonylag gyors, 10 lap / perces nyomtatási sebességet (normál minőségnél). A kezdőcsomag tartalma egy teljes színes tintakészlet és két fekete utántöltő. Ezekkel így kapásból kb. 13 ezer fekete és 6500 színes oldalt tudunk előállítani. Szóval miután hazavittük, elleszünk vele egy ideig. A szkenner viszonylag gyors, kiváló képminőséget ad és halk is.

Az L386 otthonra vagy egy kisebb irodába egyaránt tökéletes választás lehet. Irodai oldalról talán csak a duplex nyomtatás és a papírtálca hiánya az, ami kérdésessé teszi a beruházást, de ha azt vesszük, hogy kb. 56 ezer forintos beugróért több ezer oldalt nyomtathatunk és még utána is pár ezer forintból fogjuk tudni utántölteni az esetleg kifogyó tintát, akkor azért érdemes elgondolkodni a beruházáson. A hiányosságokért cserébe pedig kis helyen elfér, vezeték nélkül nyomtathat rá bármelyik kolléga számítógépről vagy okostelefonról. Praktikus darab.

Otthonra kifejezetten jó választásnak tűnik az Epson L386. Ha szeretünk hosszú távon gondolkodni, akkor az olcsó üzemben tartásnak köszönhetően hamar megtérül a befektetés. A nyomatok minőségére pedig abszolút nem lehet panaszunk, nagyon szépen dolgozik a nyomtató. Szóval csak ajánlani tudjuk!

 

Ha valaki kifejezetten irodába keres mindent tudó külső tintatartályos készüléket, annak érdemes megismerkednie az Epson L655-ös készülékével, melyről mi is írtunk már részletes tesztet.

Ne maradjon le erről sem!